Okunma Sayısı: 10505
CANLI YORUMLAR

ÖĞRETİLER VE BEBEĞİM

Çocuğu anlayabilmek...

Mektup

“Oğlum 6 yaşında ve çok problemli. Aşırı inatçı, sabırsız ve sinirli. Kendisine zarar veriyor. Yüzünü gözünü tırnaklıyor, başını yerlere vuruyor. Bu sıralar ben de çok sinirliyim. İşimden dolayı çok yoruluyorum. Ona yansıtmamaya çalışsam da, bazen onun yaptıklarından etkilenip kötü tepkiler verebiliyorum. Çocuk gelişimi uzmanıyım ama okulda öğrendiklerimi kendi çocuğuma uygulayamıyorum.” 

Mektuptaki annenin rehberi; bildikleri ve düşüncelerinden çok yaşamın özü olmalıdır. Ayrıca, annenin enerjisinin sınırlı olduğunu ve bu enerjiyi ihtiyaçların önceliğine göre kullanabilmeyi başarması şarttır. Genetik materyali korumaya yönelik davranışlar her zaman için önceliklidir. Bilimsel görüş de bunu dikte eder. Bilimsel görüşlerin doğru anlaşılarak doğru yorumlanması kadar, doğru uygulanması da şarttır. Aksi halde, beklenenin tam tersi sonuçlar elde edilir. Çocuk gelişim uzmanı olan bu annenin, okuduklarını anlayamadığı, yorumlayamadığı ya da uygulayamadığı düşünülebilir.

Anne, çocuğun sinirli olduğunu anlatıyor, ancak onun bu tutumunun nedenleri konusuna değinmiyor. Buradan annenin, davranışların bir sonuç olduğunun farkında olmadığı var sayılabilir. Öte yandan, kendi sinirli davranışlarının nedeni olarak yorgunluğunu öne sürüyor. Kendi davranışlarının bir nedeni olabileceğini düşünüyor, ancak çocuk için aynı yaklaşımı göstermiyor.

Annenin diğerlerini anlama konusunda yetersiz olduğu yorumu yapılabilir. Ayrıca, annenin kendi davranışlarının nedeni olarak öne sürdüğü gerekçenin de yeterince farkında olduğu iddia edilemez. Yorgunluğunu kendi davranışlarının nedeni olarak algılasaydı, yorgunluğunu en aza indirecek tedbirlere başvururdu. Annenin yorgunluktan söz edişi; bir neden aramaktan çok, yaşadıklarını dile getirmekle sınırlı görünüyor. Bilimsel gerçeklerin sözcüsü olan kitaplar, insanın düşünce sistemlerini yaşam boyu tecrübeyle elde edilemeyecek boyutta etkileyerek bireyin bakış açısını değiştirebilir. Yeter ki, kitaplar okunsun, anlaşılsın ve uygulansın. Sözün özü; kitaplar, içerikleri anlaşılıp içselleştirildiği ölçüde etkilidir.

Bütün bunlar uygulama için yetmez. Uygulamada önemli olan, içgüdülerin farkındalığı ve kontrol edilebilmeleridir. İçgüdüsel ihtiyaçlar doyurulabildikleri ölçüde kontrol edilebilirler. Mektuptaki annenin uzmanlığı çocuk gelişimi olsa da, kendi çocuğu karşısında annelerden biridir yani içgüdüleriyle baş başadır. Bu yüzden uzmanı olduğu bilgilerini kullanmakta zorlanıyor olabilir. Üstelik bir anne olarak üzüntüsüne, bir de mesleki açıdan yetersizlik duygusu eklenmektedir. Annenin bu olumsuz duyguları, çocuğu ile olan ilişkisine de olumsuz olarak yansır. Dolayısıyla, anne olumsuz duygularıyla baş etmeyi de hedeflemelidir.

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Davranışlara Söz Geçirmek

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
YENİDOĞANI BEKLEYEN TEHLİKE
PAMUKÇUK HASTALIĞI
MÜZİK RUHUN GIDASIDIR!
BEBEĞİNİZİN NEYİ EKSİK..!
AKRAN ZORBALIĞI
ÇOCUĞU ZORLUYOR
HAMİLELİKTE 39. HAFTA
KİLONUZ ARTMAMALI
IMPS & ELFS
ÇOCUKLARIN HAYAL DÜNYASI...
BEBEKLERDE DİŞ BAKIMI
DİŞLER ÇIKMADAN ÖNCE
ARKADAŞLARINA VURUYOR!
ŞİDDET ESNEKLİK KABUL ETMEZ
KONUŞMA YETENEĞİ GELİŞİYOR!
İYİ GÖZLEMLİYOR MUSUNUZ?
İLK 6 AY MUTLAKA ANNE SÜTÜ
SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLADI
KARNE STRESİ YAŞAMASIN
SİZ NEYE DİKKAT ETMELİSİNİZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ANNE SÜTÜ REHABİLİTASYONU
"BEBEK KUCAĞA ALIŞMASIN"
BEBEĞİNİZLE İLETİŞİME...
BEBEĞİNİZİN UYKU SAATLERİ
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
2013 BAROK DESENLERİN YILI
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :