Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Ercan Şimşek, yapılan denetimlerde kozmetik ürünlerin ambalajlarında tüketiciye yönelik bilgilerin yetersiz olduğunun, özellikle de ithal ürünlerde Türkçe etiket bulunmadığının tespit edildiğini bildirdi.
Kozmetiklerin iç ve dış ambalajlarında son kullanma tarihi, kullanım yeri ve şekli, şikâyet halinde firmanın adı ve adresi gibi iletişim bilgilerinin silinemez, kolayca okunabilir ve görülebilir olması gerektiğini bildiren Şimşek, şunları kaydetti:
''Bu ürünlerde tüketiciye yönelik bilgiler mevzuatın öngördüğü şekilde tam ve eksiksiz olmalıdır. Son kullanma tarihi, kapak açıldıktan sonra ne kadar süreyle daha kullanılabileceği, nerede ve nasıl kullanılması gerektiği tüm açıklığıyla yer almalıdır. En büyük sıkıntı ithal ürünlerde yaşanıyor. Tüketiciler Türkçe etiket olmayan ürünleri nasıl kullanacağını bilmiyor. Kozmetik ürünlerdeki etiket bilgilerinin ve kılavuzların mevzuatın öngördüğü şekilde olması için firmaları uyardık, gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedik. Düzeltilemeyecek ürünlerin ambalajları da piyasadan çekilerek toplatılacak.''
Bu ürünlerin son kullanma tarihinin ay ve yıl olarak belirtilmesinin zorunlu olduğunu belirten Şimşek, ''Minimum dayanma süresi 30 ayı geçen ürünlerde tarih belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak bu ürünlerde de ürün açıldıktan sonraki kullanılabilecek sürenin yer alması gerekir'' şeklinde konuştu. Şimşek, piyasada Türkçe etiketi olmayan ürünle karşılaşanların bu ürünleri piyasaya süren firmalarla ilgili Sağlık Bakanlığına şikâyette bulunmalarını istedi.
''YANILTICI TANITIMLARA KANMASINLAR''
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Ercan Şimşek, kozmetik ürünlerle ilgili yanıltıcı reklamlara kanmamaları için de vatandaşları uyardı.
Kozmetiklerin ilaç olmadığını, bu nedenle iyileştirici ve tedavi edici özellikleri bulunmadığını vurgulayan Şimşek, ''Kozmetik ürünler, kozmetik tanımına uymayan amaçları ve iyileştirici yönleri belirtilerek piyasaya sunulmamalıdır'' dedi.
AA