Menopoz kimileri için kadınlığın sonu olarak algılansa da alınacak bir takım önlemlerle bu dönem, ikinci bahara dönüşebiliyor. İşte menopoz dönemini mutlu ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacak özel öneriler…
Terleme, sıkıntı hissi, sinirlilik, kilo alma… Menopoz döneminde pek çok kadının dile getirdiği şikayetlerin başında geliyor. Ama kadınları asıl endişelendiren, ‘kadınlığın bitişi’ algısı. Oysa uzmanlar, bu algının yanlış olduğunu vurguluyorlar. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Ece Orhon’a göre menopoz dönemi kadınlığın bitişi değil, yeni bir hayatın başlangıcı. Biten tek şeyin, yalnızca doğurganlık özelliği olduğunu belirten Doç. Dr. Ece Orhon, bu dönemde, kadınların vücutlarında yaşanan bir takım hormonal değişikliklerle birlikte adetlerin kesildiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam ediyor: “Gençlik yıllarının geride kalması sonucu menopoz sürecinde kadınların bedenleri değişiyor, kilo alma, yüzde kırışıklık artışı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Eski genç ve güzel hallerinden uzaklaşma, çoğu zaman kadınları fizyolojik sorunlardan daha fazla etkileyebiliyor. Sonuç olarak da kadınlık algıları bozulabiliyor. Ruhsal olarak gergin ve huzursuz olabiliyorlar. Oysa bu gibi düşüncelerden uzak durmak ve menopozu yeni bir hayatın başlangıcı olarak kabul etmek şart. Menopoza yaklaşık olarak 45- 55 yaş arası girildiği dikkate alındığında kadınların yaşamlarının ikinci baharını sağlıklı ve verimli olarak geçirebilmeleri için bir takım önerilere kulak vermeleri gerekiyor.“ İşte menopoz dönemini rahat ve kolay geçirmek için özel öneriler…
Menopoz dönemine özel 8 öneri
Menopoz dönemi bazı kadınlar için doğal bir süreç olarak kabul edilirken bazıları için ise cinsel hayatın bittiği ve çekiciliğinin azaldığı sorunlu bir dönem olarak algılanıyor. Ailesel problemler, bedensel hastalıklar veya kişisel sorunların olması ise yaşanan bu sıkıntıların artmasına neden yol açabiliyor. Ancak alınacak bazı önlemler bu şikayetlerin giderilmesinde büyük rol oynuyor. İşte menopoz dönemini sağlıklı ve mutlu geçirmenizi sağlayacak özel öneriler;
1-Bu dönemi içinize sindirin: Menopoz dönemi kadının daha huzurlu olduğu, hoşgörüsünün arttığı ve deneyimlerin biriktiği bilgeleşme yılları olarak tanımlanıyor. Bu durumun farkına varın ve menopoz dönemini hayatınızın doğal bir geçiş dönemi olduğunu benimseyerek yaşayın.
2-Arkadaşlarınızla daha sık bir araya gelin: Bu dönemde yaşama sevincinizi ve hayata bağlılığınızı artırıcı faaliyetlerinizi sürdürün. Çocuklarınız büyüdüğüne göre artık kendinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz. Hayata dört elle sarılın ve arkadaşlarınızla sık sık beraber olun.
3-Hayallerinizin peşinden gidin: Gençken yapmaya fırsat bulamadığınız isteklerinizi bu dönemde gerçekleştirebilirsiniz. Seyahat etmek, ilgi duyduğunuz bir konuyu öğrenmek, farklı etkinlik gruplarına dahil olmak için bu dönemin en uygun zaman olduğunu unutmayın.
4-Çalışmaya devam edin: Sosyalleşme bu dönem için çok gerekli ve yararlı. Beynin yaşlanmaması için sosyalleşmenin, insanlarla iletişim içinde olmanın önemi son yıllarda bilimsel olarak vurgulanıyor. Eğer çalışıyorsanız bu kimliğinizi koruyun, çalışmaya devam edin.
5-Her yaşın ayrı bir güzelliği olduğunu fark edin: Her yaş güzeldir ve hakkı verilerek yaşanmalıdır. Biraz kilo almayı ve yüzünüzdeki değişiklikleri, yılların getirdiği deneyimlerin izleri olarak kabul edin ve benimseyin.
6-Bedeninize özen gösterin: Vücudunuzdaki değişimleri olduğu gibi kabul ederken, onlarla gerektiği kadar mücadeleden de vazgeçmeyin. Bedeninize bakın. Sağlıklı beslenme kurallarını uygulayın ve egzersiz yapmaya özen gösterin.
7-Jinekolog, psikolog ve psikiyatrist desteği alın: Bedensel ve psikolojik bazı değişimleri yaşayabileceğiniz bu dönemde şikayetlerinizi azaltabilmek adına jinekolog, psikolog ve psikiyatriste başvurabilirsiniz. Bu tıbbi destekler daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilmeniz için gerekiyorsa ertelemeden yardım alınız.
Depresyon oranı artmıyor!
Östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak sıcaklık hissi, ateş basmaları, gece terlemeleri, çarpıntı, uyku düzensizlikleri gibi sorunlar yaşanabiliyor. Yaşanan bu belirtiler aynı zamanda kadının psikolojisini de olumsuz etkiliyor. Bu dönemde en sık görülen ruhsal ve somatik yakınmalar ise huzursuzluk, gerginlik, yorgunluk, özgüvende azalma, iç sıkıntıları, isteksizlik, konsantrasyon eksikliği ve alınganlaşma. Bellek sorunları, vücutta ödem, mide bağırsak sisteminde bazı yakınmalar da bu dönemde ortaya çıkabiliyor. Kadınlar menopoz döneminde zaman zaman depresif ruh hali yaşayabiliyor. Ancak çalışmalar bu dönemde kadında depresyon oranının arttığını göstermiyor. Daha çabuk heyecanlanan, sabırsız, aceleci tutumlar gösterebiliyorlar. Kadınların temel kişilik yapılarına bağlı olan bu belirtiler alınan desteklerle doğru bakış açısı kazandırılarak ve gerekirse tedavi edilerek düzeltilebiliyor.