Eşinizle yatağa sadece uyumak için giriyor ya da sevgi sözcükleri yerine sessizliği yatağa taşıyorsanız, cinsel hayatınızdaki problemler ilişkinizi ele geçirmiş demektir. İlişkiniz serbest bırakmakta geç kalmamalı ve bir an önce cinselliğinizi özgürlüğe kavuşturmalısınız.
İlişkinizin ilk günlerinde yatağa kadar bekleyemez, bir bakışla kendinizi eşinizin kollarında bulurdunuz. Şimdilerdeyse cinsellik sadece arada bir yapılması zorunlu bir alışkanlık haline geldi. Bu hikâye size bir yerden tanıdık mı geliyor? O zaman siz de cinsel isteksizlik sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. Uzun süreli ilişkilerin en büyük sorunlarından biri olan cinsel isteksizliğin birçok nedeni olabilir. Önemli olan, bu nedenleri bulmak ve sorunu çok geç olmadan ortadan kaldırmaktır.
Cinsel isteğin olması, hem kadında hem de erkekte bazı faktörlere bağlıdır. Bunlar; biyolojik içgüdü, kişinin kendini seksi bulması, yeterli benlik saygısı, çekici bulunan bir partnerin varlığı ve partnerle cinsellik dışındaki alanlarda da iyi ilişkidir. Medical Park Göztepe Hastanesi'nden Psikiyatrist Dr. Hülya Soylu bunun birçok sebebi olduğunu belirtiyor.
İlişkide Uyum ve Çekici Bulma Önemli
İsteksizliğin, kişiye göre değişen farklı sebepleri vardır; tıbbi, psikolojik ve farmakolojik (ilaç ya da madde kullanımına bağlı) faktörlerin bir kombinasyonudur. Kadınlarda, özellikle ilişkide anlaşmazlık varsa cinsel sorunlar da beraberinde geliyor. Kadın eşini, fiziksel olarak çekici bulmuyorsa ya da duygusal açıdan ilgisi-sevgisi azalmışsa, ona karşı arzu duymaz ve bu durum da cinsel isteğin kaybolmasına yol açabilir. Uyarılma ve orgazm evresinde, erkekten kaynaklanan özellikle erken boşalma gibi nedenler kadını cinsellikten soğutabilir.
Ağrılı İlişki Etkiliyor
Kadınlarda organik sebebe bağlı (östrojen eksikliği, menopoz, hiperprolaktinemi, vajinal enfeksiyon gibi) ağrılı ilişki de kadının eşinden uzaklaşmasına neden olur. Hamilelik ya da cinsel yolla bulaşan hastalık kapma korkusu da diğer bir isteksizlik nedenidir.
Erkeğin Cinsel Performans Israrı Kadını Seksten Soğutuyor
Çocukluk döneminde yaşanmış travmalar, kötü deneyimler ya da aile tarafından aşılanmış cinsellik karşıtı tutum, isteksizliğe hatta vajinismusa sebep oluyor. Çiftler arasında cinsel ilgi balonundan bir dengesizliğin olması durumunda ortaya çıkabilen, erkek tarafından dayatılan ısrarlı cinsel performans baskısı da, kadında azalmış cinsel istekle sonuçlanabilir. Bunların dışında istek azlığı; kronik stres, anksiyete ve depresyona bağlı da olabiliyor.
Erkekte Performans En Önemli Etken
Erkeklerde cinsel isteksizliğin nedeni 'performans anksiyetesi' olarak da tanımlanan, başarısız olma kaygısıdır. Bunun altında yatan sorunsa çoğu kez ereksiyon kusuru ya da erken boşalma problemidir.
Çalışma Hayatının Zorluğu Etkiliyor
Aynca günümüzde, gerek kadınlar gerekse erkekler, çoğunlukla çalışma hayatındaki zorluklardan dolayı kronik stres ve yorgunluk yaşıyor. Bu, cinsel isteğin yitirilmesinde önemli bir etken olabiliyor.
Uzun Süre Seks Yapmamak
Uzun süre seksten uzak kalmak da cinsel dürtüyü azaltıyor. Cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olan ürolojik bir sorun ya da testosteron eksikliği ve hiperprolaktinemi de erkeklerde istek kaybına yol açıyor.
Depresyon Libidoyu Da Vuruyor
Depresyonda, libido kaybı en sık görülen bulgulardan biri. Ancak tedavide kullanılan antidepresan ilaçlar da bazı hastalarda isteksizliğe neden olabiliyor. Aynca her iki cinste, antiandrojen, antihipertansif ilaçlar, sakinleştiriciler, alkol, amfetamin gibi maddeler sorunu tetikliyor.
Cinsel İsteksizliğin Diğer Sebepleri
Şeker hastalığı: Cinsel isteksizliği en çok tetikleyen hastalıktır. Birçok organ etkilendiği gibi cinsel arzu ve istek de etkilenir.
Onkolojik hastalıklar: Hasta, hem psikolojik hem fiziksel travmaya (ameliyat, kemoterapi, radyoterapi) maruz kaldığı için cinsel istek azalır.
Enfeksiyonlar: Cinsellik ağrılı olacağı için cinsel istek azalabilir.
Nörolojik hastalıklar: Hastada yeterli sinirsel uyarı olmayacağı için kişide cinsel istek azalabilir.
Psikolojik hastalıklar: Özellikle depresyon durumunda, hastada cinsel istek ve arzu eksikliği yaşanabilir.
Ağır karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları: Bu hastalarda da vücut yorgun, bitkin ve halsiz kalır. Hasta, cinsel isteklerini tetikleyemez.
Yaşlılık-Menopoz: Vajinada oluşan kuruluk, ağrılı ilişki ve yaşla oluşan hastalıklar cinsel isteksizliğe yol açar.