Uzmanlara göre; sertleşme problemi bulunanlarda sorunun kaynağı yüzde 80’e varan oranlarda fiziksel, geri kalan yüzde 20’sinde ise psikolojik faktörlere bağlı.
Ancak bazı durumlarda her iki etkende birlikte görülebiliyor.
Penise giden kan akımını azaltarak veya penisten çıkan kan akımını artırarak normal sertleşme zincirini bozan her durum sertleşme sorununa yol açabiliyor. Korku, kaygı, öfke ve benzeri duygular beyinden gelen sinyalin iletişimini bozuyor ve sertleşme sorununa sebep oluyor.
Şimdiye kadar sertleşme sorunun genelde psikolojik sebeplerle olduğu biliniyordu fakat yakın zamanda yapılan araştırmalar fiziksel sorunların psikolojik sorunlara göre çok daha etkili olduğunu ortaya koydu.
Bazı erkekler duygusal ya da fiziksel baskı altında sertleşme sorununu daha fazla yaşarken, bazıları; diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar yüzünden sertleşme problemi yaşıyor.
Sertleşme de fiziksel koşulların etkisi:
Bazı fiziksel koşullar, özellikle de stres ve diğer tetikleyicilerle birlikte, sertleşme sorununa yol açabilirler.
- Bazı erkeklerde cinsel organa kan akışı doğuştan itibaren daha hassastır ve stres durumunda bu akış azalma eğilimi göstererek sertleşme sorununa yol açar.
- Ateroskleroz, diyabet veya yüksek kan basıncı gibi herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle damarların ya da sinirlerin hasar görmesi ereksiyonu ve ereksiyonun sürdürülmesini zorlaştırabilir.
- Testosteron düzeylerinin düşük olması sertleşme sorununa neden olabilir. Bununla birlikte, daha çok yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan düşük testosteron düzeyleri cinsel dürtü eksikliğiyle daha yakından ilişkilidir.
- Prostat ameliyatının en sık görülen iki yan etkisi inkontinans ve sertleşme sorunudur. Ameliyat sırasında sinirler hasar görürse sertleşme sorunu ortaya çıkabilir.
Psikolojik ve fiziksel olarak bir sorunu bulunmayan erkeklerde de zaman zaman sertleşme sorunu olduğu görülüyor. Bunun en önemli sebebi ise sigara, alkol, uyuşturucu maddeler, antidepresan ilaçlar kullandıkları ilaçlar ve etken maddeler.
Tanı Nasıl Konur?
Sertleşme sorunu bir kere tespit edildikten sonra çeşitli muayeneler ve testlerle sorunun gerçek sebebi, yani psikolojik kökenli mi yoksa organik/fiziksel kökenli mi olduğu bulunabiliyor.
Tedavi Seçenekleri
- Sertleşme sorunu doktorların önereceği uygun tedavi yöntemi ile yüzde 95 oranında başarı ile tedavi edilebiliyor.
- Erkeklerin çoğunda tedavinin ilk basamağı yaşam tarzını değiştirmektir.
- Bir sonraki basamakta doktorunuz bir ilaç önerebilir. Eğer hasta ilaç kullanamaz durumda ise ya da tedavi etkili değil ise, doktor cinsel organ içine enjeksiyon ya da vakum cihazı kullanımını önerebilir.
- Ağızdan ilaç tedavisi sertleşme sağlayabilmeniz için, ağız yoluyla ilaç (haplar) alınmasıdır.
- İlaç alımı güvenilir ve kolay bir tedavi yöntemidir. Ağız yoluyla ilaç alımı, kanın penise akmasını kolaylaştırmak suretiyle etki eder. İlacın etki edebilmesi için erkeğin cinsel olarak uyarılmış olması gerekiyor.
- Ağız yoluyla tedavinin bildirilen en yaygın yan etkileri baş ağrısı, yüzde kızarıklık, hazımsızlık ve burun tıkanıklığıdır.
- İlaç tedavisi herkes için uygun değildir, bu yüzden bu seçeneğin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuza danışınız.
- Üretral tabletler sertleşme sağlamanıza yardımcı olabilmek için penisinizin içine yerleştirilir.
- Üretral tabletler, penise kan akışına izin verilmesi ve birkaç dakika içerisinde sertleşme sağlanması şeklinde çalışır. Birçok erkek için bu tedavi güvenli ve etkin olarak değerlendirilmiştir.
- Enjeksiyon tedavisinde, sertleşme sağlamanıza yardımcı olacak ilaç ile dolu olan iğneler kullanılır. Bu ilaç kanın penise akmasına yardımcı olarak kasları gevşetir ve yaklaşık olarak 5 ile 10 dakika içerisinde sertleşme sağlar.
- Enjeksiyon tedavisi 30- 60 dakika arası süren sertleşme sağlayarak oldukça etkili olabilir.
- Vakum cihazları penisinizin üzerine geçirdiğiniz bir tüp (vakum etkisi yaparak sertleşmeye yardımcı olmak için) ve penisinizin gövdesine taktığınız bir halkadan (sertleşmeyi koruyabilmek için) oluşur. Vakumlama kanı penise çeker ve halka da kanı "hapsederek" sertleşme sağlar.
- Vakum cihazları genellikle güvenli ve etkili cihazlardır, ancak tek bir seferde 30 dakikadan daha uzun kullanılmaları tavsiye edilmez. Halka çıkarıldığı zaman sertleşme gider.
- Bu tedavi, peniste sertleşmeyi sağlayan dokuların yerine bir protez yerleştirilmesinden oluşur.
- Kişinin şiddetli damar hastalığı var ise cerrahi tedavi de düşünülebilir. İmplant uygulamaları genellikle en son tercih edilen yöntemdir.
Tedavide yaşam tarzı değişiklikleri önemlidir. Sigara ve alkolün bırakılması ve ilaç bağımlılığının sonlandırılması yapılması gereken yaşam tarzı değişiklikleridir. Kişinin ve partnerinin doğru bilinen yanlışlar hakkında eğitimi ve çiftin iletişiminin artırılması da tedavinin bir parçasıdır.
Bunları Biliyor Musunuz?
- Sertleşme sorunu 40 yaş üstü erkeklerin yarısında görülür.
- İki denemeden en az birinde sertleşme sağlanamıyorsa ya da sürdürülemiyorsa sertleşme sorunundan bahsedilebilir.
- Erken boşalma, boşalmada gecikme ya da boşalamama, arzu eksikliği ile kısırlık gibi durumların sertleşme sorunu ile karıştırılmaması gerekiyor.
- Sertleşme sorunu sadece erkeği değil, partnerini de etkileyen bir durumdur.
- Sertleşme sorunu yüzde 95 oranında başarı ile tedavi edilmektedir.
- Dünya genelinde 152 milyon erkek tekrarlayan sertleşme sorunu ile karşı karşıya kalıyormuş
- İleri yaştaki erkeklerde fiziksel, gençlerde ise psikolojik nedenler daha yaygındır.
- Sertleşme Sorunu vakalarının %25’ine kullanılan ilaçların yol açtığı tahmin edilmektedir.
- sertleşme sorunu yaşayan erkeklerin yaklaşık %75’inde bu sorunun nedeni çeşitli hastalıklardır.
- Dünya genelinde 152 milyon erkek tekrarlayan sertleşme sorunları yaşamaktadır ve bu rakamın 2025 yılında 222 milyonu bulması beklenmektedir.
- Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir cinsel ilişki için yeterli ereksiyonun sağlanamaması ya da sürdürülememesi olarak tanımlanan sertleşme sorunu görülme sıklığının, Türk erkeklerinde dünya ortalamasının üzerinde olduğunu açıklıyor.
- Türkiye'de 40 yaş üstü erkeklerin % 69'unda herhangi bir derecede sertleşme sorunu olduğunu gösteriyor. Hiçbir şekilde sertleşme sağlayamayan erkeklerin oranı 40 yaşlarında % 0.4 iken, bu oran 50 yaşlarında % 3, 60 yaşlarında % 12 ve 70 yaş üstünde ise % 49 gibi değerlere ulaşıyor.
- Sertleşme sorunu, dünyada 100 milyondan fazla erkeğin olduğu kadar eşlerinin de yaşam kalitelerini ciddi oranda etkiliyor. Özellikle 40-70 yaşları arasındaki erkeklerin yaklaşık yarısını etkileyen sertleşme sorunu, tam olarak üç seviyede ortaya çıkıyor. Bu sorunun kökeninde diyabet, damar sertliği ve yüksek kolesterol, nörolojik, ürolojik ve psikolojik problemler, omurilik yaralanmaları ve prostat cerrahisi yatıyor.
Üç ayı aşkın bir süre bir insanın cinsellikle ilgili arzu duyup ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesi durumuna sertleşme sorunu olduğundan şüphelenip bir uzmana başvurmak gerekiyor. Yani hayatının belirli bir döneminde tek bir kez başarısız olan insanın hemen doktora koşması gerekmemektedir. Ancak tekrarlayan bir durum söz konusuysa uzman hekime görünmekte fayda vardır.
Kadınlar, eşlerine nasıl yaklaşmalı?
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Alıcı, "Tamamen sağlıklı bir erkek, kendisine yakınlaşmayan, uyarmayan bir kadın karşısında sertleşme sorunu yaşayabilir. Bazı durumlarda da kadın, sertleşme sorunundan kendisini sorumlu görür, eşinin artık kendisini sevmediğini düşünür" diyor.
Cinsel ilişki daima iki kişiyi ilgilendiren bir durum. Dolayısıyla yaşanacak bir cinsel sorunda iki tarafında payı olabiliyor. Yani kadının da cinsel ilişkiye nasıl yaklaştığı büyük önem taşıyor. Alıcı, “Tamamen sağlıklı bir erkek, kendisine yakınlaşmayan, uyarmayan bir kadın karşısında sertleşme sorunu yaşayabilir” diyor. Bu durumun özellikle sertleşmesi sınırda olan erkeklerde daha belirgin olduğunu söylüyor.
Erkekte sertleşme sorunu başladığında eş veya partnerinin üç davranış biçimi görülüyor.
- İlk ve en sık görülen, kadının sorunu görmezden gelmesidir. Erkek durumundan bahsettiğinde de 'Sen söyleyene kadar farkına bile varmadım. Ancak, benim için önemli değil' diyebilir.
- İkincisi, kadın mevcut sertleşmenin kendisi için yeterli olduğunu ama sorun erkek için önemli olduğu takdirde yardımcı olacağını söyleyebilir.
- Son olarak, kadın bu olaydan etkilendiğini yıkıcı bir biçimde belli edebilir. Olayı da genellikle iki biçimde yorumlar. Ya 'Cinsel cazibemi yitirdim ve sorun benden kaynaklanıyor' ya da 'Eşim enerjisini başka bir alanda ve başka kişiyle kullanıyor' şeklinde düşünür.
Birinci ve üçüncü yaklaşım mevcut durumu daha da kötüleştirebilir. Burada erkeğin ihtiyacı anlayışlı ve destekleyici olan ikinci yaklaşımdır.
Tedavi sürecinde kadınlar, eşlerine destek olması sorunun çözümünde önemli bir rol oynuyor. Ancak ortada bir problem var ise erkeğin de durumu hızla kabullenip bir uzman desteğine yönlenmesi çiftlerin yatak odalarındaki mutluluğunun devamı için gereklilik arz ediyor.