Meclis, kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik tasarıyı bugüne yetiştirmeye çalışıyor. Yasayla, şiddet uygulayanlara elektronik kelepçe veya bileklik takılabilecek. Kadının hayati tehlikesi varsa kimliği bile değişebilecek.
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.
Meclis, kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik tasarıyı bugüne yetiştirmeye çalışıyor. 26 maddelik tasarının ilk 11 maddesi kabul edildi.
Yasayla ilgili konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu ve derhal gereğinin yapılması gerektiğini belirtti. Şahin, "Şiddet bir halk sağlığı sorunu, şiddet bir sağlık sorunu. Kadın ve çocuklarımızın maruz kaldığı şiddet, tehdit, baskı ve zulmün engellenmesi için bir kanunun çıkarılmasına uzun zamandır ihtiyaç duyulmaktaydı" dedi.
Tüm partilerin hemfikir olduğu yasa teklifiyle birlikte kadına yönelik şiddete ağır cezalar geliyor.
Tasarının yasalaşması halinde şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan kişiler evinden ya da bulunduğu yerden uzaklaştırılacak.
Hakkındaki tedbir kararına uymayanlara ise hapis cezası geliyor. Bu kişilere ayrıca elektronik kelepçe veya bileklik takılabilecek.
Kimliği bile değişebilecek
Şiddete karşı korunan kadına ve çocuklarına uygun barınma yeri sağlanacak, geçici maddi yardım yapılacak. Korunan kişinin, hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve diğer bilgi ve belgeleri değiştirilecek.
Şiddete uğrayana kreş yardımı
Tasarıya eklenen bir madde ile şiddete uğrayan kadınlara kreş yardımından yararlanma olanağı da getirildi. Buna göre, çalışmayan kadınlara 4 ay, çalışan kadınlara da 2 ay süreyle kreş yardımı yapılacak.
Mağdur erkekler de kapsamda
Yasa, yalnızca kadın ve çocukları korumaya yönelik değil, şiddet mağduru erkekler de korunacak.
Şiddetin gölgesinde, Kadınlar Günü kutlamaları
Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ve Türkiye'de kadına şiddet gölgesinde birbirinden farklı etkinliklerle bu gün kutlanacak. Sivil Toplum Kuruluşları, kadınların sorunlarının gündeme getirileceği birbirinden farklı etkinliklere imza atarken, mecliste de kadınları koruyan yasaların güçlendirilmesi için görüşmeler sürüyor.
Başta cumhurbaşkanı olmak üzere tüm siyasiler bu özel gün nedeniyle yayınladıkları mesajlarında kadına şiddete dikkat çekerken, kadınların sosyal hayata daha çok katılımları çağrısınnda bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, hayatın her alanında büyük fedakarlıklar gösteren kadınların toplumun temel taşı olduğunu belirtiyor.
Kadınların daha çok siyaset yapması ve iş gücü katılım oranlarının istenen düzeyde olmadığına değinen Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunlara yer verdi: "Eşitlik, hak ve özgürlükler, yasal düzenlemeler ve uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmış olsa da, eğitim ve sağlık alanlarında memnuniyet verici seviyeye ulaşan kadınların, özellikle siyasal katılım ve işgücü alanlarında yeterince yer alamamaları, hâlâ büyük bir eksiklik olarak önümüzde durmaktadır. Kadın hak ve özgürlüklerinin işlevsellik kazanması için bir zihniyet değişikliği gerekmektedir. Söz konusu zihniyet değişikliği de, sadece kadınlarımızın mücadelesiyle değil, topyekün bir eğitim hamlesi ve tüm bireylerin katkılarıyla mümkündür.Kadınlarımız hak ve özgürlüklerine sahip çıkarken, erkeklerin de bu mücadelede önyargılarından arınarak, gücü, çalışma azmi, iradesi ve özgüveni olan kadınlarımıza destek vermesi, sorunların çözümü açısından büyük önem taşımaktadır."
Kadınlar Günü dolayısıyla birçok STK'da çeşitli etkinliklerle kadınların sorunlarına dikkat çekmeyi hedefliyor.
İşte bazı etkinlikler:
50 Bin İmza 8 Mart'ta Meclis'te
Uçan Süpürge, çocuk gelinlere izin vermeyen yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle toplanan 50 bin imzayı 8 Martta meclise götürüyor ve hatırlatıyor: "Türkiye’de 18 yaşın altında evlendirilen kadınların oranı yüzde 28. Çocukların evlendirilmesi suçtur. Bu suça ortak olmayalım!"
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, çocuk gelinlere izin vermeyen yasal düzenlemelerin yapılması talebiyle toplanan yaklaşık 50 bin imzayı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e teslim edecek.
Sanatçılar Kadına Şiddete Karşı Kanatlandı
32 kadın sanatçı, “Kadına Şiddete Karşı Kanatlandılar" fotoğraf projesiyle konuya farkındalık yaratmak için bir araya geldi. Sergi açılışı 8 Mart'ta.
"8 Mart resmi tatil olsun" teklifi
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, resmi tatil olması için kanun teklifi verdi.
"Kadın"ı Koruyan Yasa İstiyorlar; ''Aile''yi Değil
237 kadın örgütünü temsil eden Şiddete Son Platformu, 8 Martta yasalaştırılması planlanan "Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı"na yönelik değişiklik taleplerini açıkladı. Kadınlar yasayı bu haliyle kabul etmiyor.