Okunma Sayısı: 14926
CANLI YORUMLAR

BEL AĞRISI VE UYKU

Nasıl uyusak, nasıl uyusak?

İnsanın bel anatomisi yük kaldırmaya pek müsait değil. Bu nedenle yanlış yapılan hareketler, daha önce oluşmuş bel fıtıkları, bazen strzihinsel gerginliklerin de eklenmesiyle bel kaslarının da spazmıyla yapılacak en basit bir ani hareket, rüzgâr, hava akıntısı bel tutulmasına neden olabiliyor.

Hareketsizlik, yanlış oturma şekilleri, uzun yolculuklar, ağır kaldırma kısacası hepimizin o veya bu şekilde sürekli yaptığımız şeyler bel ağrılarına sebep oluyor. Bazen gün içinde hissetmediğimiz ya da önemsemediğimiz ağrılar, akşam olup da yatağa yattığımızda kendini iyiden iyiye hissettiriyor. İstediğimiz veya alıştığımız pozisyonda uyuyamıyoruz, ne yana döneceğimizi şaşırıyoruz.

Belimiz ağrıyor, nasıl uyusak?

Ağrıyı dindirecek iki pozisyon vardır: Ya sırtüstü yatarak ayakları dizden hafifçe kırarak yukarı doğru çekmeli ya da cenin pozisyonu dediğimiz, yana doğru yatıp ayaklarımızı hafif karnımıza çekerek yatmalıyız. Bu pozisyonlarda uyuduğumuzda, omurlar arası biraz daha açılır ve onların açılması ile oradaki dokuların dinlenmesi sağlanmış olur. Diğer dikkat edilecek husus ise mutlaka yatarken üstümüze aldığımız örtünün sağa sola dönerken bile açılmaması gerektiğidir. Çünkü odanın sıcaklığı ile yatağın içindeki ısı farkı sabah kalktığımızda belimizin tutulmuş olmasına sebep olabilir. Tabii ki bu ağrılarımız kalıcıysa mutlaka bir Nöroşirürji Uzmanına (Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı) başvurup ağrımızın altında yatan nedeni bulmamız gerekir.

Kronik bel ağrısından muzdaripsek, sert yatak mı tercih etmeliyiz?

Halk içindeki genel kanı sert bir zeminde yatmaya yöneliktir. Bu, kimi zaman sert bir yatak olur; kimi zamansa yerin kendisidir. Evet, yere çarşaf sererek yatanların sayısı da az değildir.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, bel ağrısı ve yatak arasındaki ilişkiye dair şunları söylüyor:

  • İyi bir yatak iyi bir uyku sağlayacağı için hasta sabah kendini daha iyi hisseder ve bu da gün boyu ağrının algılanmasını iyi yönde etkileyebilir.
  • Yatak vücut postürünü eklemlerin istirahat pozisyonunda olduğu ideal pozisyonda tutar ise omurgayı oluşturan eklemlerde aşırı zorlanma olmaz ve ağrı engellenebilir.
  • Vücudun çıkıntılı kısımlarının üzerinde oluşan yatmaya bağlı basınç ne kadar az olursa ve bu çıkıntılı kısımlar ne kadar iyi yastıklanabilirse basınca bağlı ağrı o kadar az olur.
  • Yatak kişinin içinde rahat dönmesini sağlayan bir yapıda olursa bu işlem sırasında bel bölgesinde olan dönme hareketi daha yumuşak ve zorlamasız olacak ve ağrıya neden olamayacaktır.
  • Yatak tipinin omurgalar arasındaki yastıkçıkların (disk) beslenmesi üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir. 
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DÜZTABANLIK YIPRATIYOR
HANGİ BÖLGELERİ YORUYOR
OYUN OBEZİTEYİ ENGELLER Mİ?
İŞTE AİLEYE DÜŞEN GÖREVLER
GDO VE ERKEN MENOPOZ
ARADA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?
KADINLAR NEDEN SEKS İSTEMEZ
İSTEKSİZLİĞİN SEBEPLERİ
ERKEKLERDE HPV OLUR
BAZEN HİÇ BELİRTİ VERMİYOR!
PROTEİN İÇEREN BESİNLER
NE DOĞRU, NE YANLIŞ?
BEBEĞE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
TOPUKLA BİLİNÇ KONTROLÜ
17KASIM'DA KÖPRÜYE MOR RENK
PREMATÜRELER İÇİN...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
AKDENİZ TİPİ BESLENME
SİVRİ BURUN, YÜKSEK TOPUK
BAYRAM SONRASINI DA D...
SİZDE HİPERTANSİYON VARSA
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
BAZILARI KASLI SEVER
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :