Okunma Sayısı: 9693
CANLI YORUMLAR

O ARTIK BİR ÇOCUK DEĞİL

Ergenle iletişim tüyoları

Ergenlik dönemindeki ergenlerin daha çok bağımsız olmaya, daha çok sorumluluk almaya, hayatlarını etkileyecek konularda söz sahibi olmaya ve karar vermeye, dolayısıyla hayatlarının kontrolünü ele almaya ihtiyaçları vardır ve ergen bunu yapmaya hazırdır. Çocukluk döneminde alınmış kurallar artık geçerliliğini kaybeder, ergenlikdöneminin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Anne-babaların bu süreçte ergen’i iyi tanımaları, nasıl konuşması ve dinlemesi gerektiğini öğrenmeleri çok önemlidir. Doğru iletişim ergenleri olgunlaştırır ve hayata hazırlar. Ergenlik sırasında fiziksel ve ruhsal gelişimin sonunda değişim de beraberinde gelecek, doğru iletişim kurmayı bilen sağlıklı nesiller yetişecektir.

İletişimin temel öğeleri etkin dinleme ve dili doğru kullanmaktır. Etkin dinleme ile olaylara onların bakış açısından bakıp, neler hissettiklerini anlayabilmek, ergen’in söyledikleri kadar söylemediklerini de duymak, beden dilini doğru okumak, diğer bir değişle, verdiği tüm sözlü ve sözsüz mesajları algılayabilmek gerekir. Sessizce, bölmeden dinlemek, ergen’e hem anlaşıldığının hem de kabullenildiğinin mesajını verir.

Arada bir "Sen bu konuda neler düşünüyorsun?", "Sence bunun sebepleri neler olabilir?" gibi açık uçlu sorular, düşündürmeye yönlendirir ve ergen’in düşüncelerini açığa çıkarır. Bununla birlikte, "…'mı demek istedin?" gibi tekrarlayıcı cümleler anlaşıldığının mesajını verirken, aynı zamanda sizinde doğru anlayıp anlamadığınızı teyit etmenize yardımcı olur.

Ergenlik süresince iletişimin bir diğer önemli temel öğesi dili doğru kullanmaktır. "Sen dili" yerine "Ben dili" mesajını kullanmak, iletişimi güçlendirir. "Sen dili" mesajı, kızgınlık, hoşnutsuzluk ifadesidir, suçlayıcı bir yaklaşımdır.

"Sen dili" mesajı olarak genellikle kullanılan, "Beni her zaman çok üzüyorsun", "Sen ne laf anlamaz çocuksun", "Neden hiç dikkat etmiyorsun?", "Aptal mısın ki anlamıyorsun?" gibi söylemlere sıklıkla rastlanmaktadır. Bu tür söylemler direkt karşı tarafı hedef alır ve onları savunmaya geçirir, böylece çatışmanın temel yapısı oluşmaya başlar.

"Ben dili" mesajı ise, adından anlaşılacağı gibi, ergen'i suçlamadan anne-baba'nın kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilme yoludur. Ben dili ile duygu ve davranışlar anında iletildiği için, ergen daha rahat olmaktadır. "Benimle bu şekilde konuşman beni rahatsız ediyor", "Bu davranışın beni çok üzdü" gibi söylemlerle "ben rahatsız oluyorum" mesajını vermek daha doğru olacaktır.

İletişim ailede başlar. Ne kadar sağlıklı iletişim kuruluyorsa o kadar sağlıklı ilişkiler geliştirilecektir. Dolayısıyla ergenle iletişim kurarken “ Ben senin yaşındayken …” ile başlayan cümleler kurmak ya da işaret parmağını sallayarak emir cümleleri kullanmak yerine karşılıklı konuşup, anlaşmak güvene dayalı bir ilişki oluşturmanın ilk adımıdır.

  • Ergenlik döneminde çocuğunuzun da bir yetişkin birey olma yolunda ilerlediğini unutmayın. Dolayısıyla önceki kuralların işe yaramayacağını kabullenin ve birlikte anlaşarak, yeniden düzenleyin.
  • Ergenlik dönemindeki ergenle arkadaş olmayın. Ne kadar karşı çıksalar da onların bir anne-babaya ihtiyaçları var.
  • Ergenlik döneminde kendilerine ait özel, bağımsız alanları olsun isterler. Bununla birlikte onların güvenliği de her şeyden önemlidir. Arkadaşlarıyla tanışın, aileleriyle ilgili bilgi sahibi olun, telefon numaralarını bilin.
  • Ergenlik dönemindeki ergen aynı zamanda karşı cins’e de ilgi göstermeye başlayacaktır. Flört ettiği kız/ erkek arkadaşlarıyla da tanışın.
  • Ergenlik süresince gittiği, takıldıkları yerleri bilin. Bir arkadaş grubuyla birlikte bir yere gidiyorsa saatini, yerini, hangi arkadaşlarıyla gideceğini öğrenin.
  • Sürekli arkadaşlarını eleştirmeyin, kınamayın, kötülemeyin. Hoşlanmadığınız arkadaşları varsa uygun bir dille neden hoşlanmadığınızı anlatın.
  • Arkadaşlarının yanında ona çocuk gibi davranmayın, azarlamayın ve utandırmayın.
  • Enerjisini spor, sanat gibi faaliyetlere yönlendirmeleri için teşvik edin.
  • Ergenlik süresince onların özel alanlarına, özel eşyalarına saygılı olun. Unutmayın, anne-babasına güvenen ergenler, paylaşmaktan çekinmeyecektir.
Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BU HASTALIĞA DİKKAT
ÇOCUĞUNUZ HASTALANMASIN
1 YAŞ ÇOCUĞUNA ARKADAŞ
EVE MİSAFİR ÇAĞIRIN
ÇOCUĞUNUZA ZAMAN AYIRMAK
O SÜREYE SADIK KALIN!
ÇOCUĞUNUZ SİZE BAĞIMLI MI?
ANNE-BABA TUTUMU ETKİLİ
GECE AĞIRLAŞAN HASTALIKLAR
NASIL MÜDAHALE EDİLEBİLİR?
ÇOCUKLARA İYİ ÖRNEK OLUN
GELİŞİMİ İÇİN POZİTİF KATKI
İKİNCİ ÇOCUK MESELESİ
NESLİM DOKSAT'TAN ÖNERİLER
OKULDA ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
PEKİ EVDE ÖĞRETİRKEN..?
NARİN TENİNE
ORGANİK DEĞSİN...
ÇOCUĞUN ÖĞRENME YÖNTEMİ
BİRAZ PSİKOLOJİ ZAMANI...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLARDA "ZİHİN OKUMA"
ÇOCUK VE ERGENDE DEPRESYON
BU YAŞTA NE ÖFKESİ DEMEYİN
UYKUYA DALARKEN KORKUYORSA
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :