Dünya Sağlık Örgütü, aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanımı nedeniyle, bakteri ve mikroplarla dünya çapında bir "antibiyotiğe direnç" geliştiğine dikkat çekerek şu uyarıda bulundu: Böyle giderse, basit bir sıyrık bile çocukları öldürebilir.
Anadolu Ajansının haberine göre, basit ya da ağır birçok hastalıkta ilk başvurulan ilaç türlerinden antibiyotikler, yakın bir zamanda işlevlerini büyük ölçüde yitirebilir. Konuyla ilgili çok ciddi uyarıyı yapansa, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) şefi Margaret Chan. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir toplantıya katılan Chan, dünyada giderek yaygınlaşan bazı mikropların, bugüne dek geliştirilmiş istisnasız tüm antibiyotik türlerine karşı dirençli olduğuna dikkat çekerek, “Antibiyotik sonrası dönem demek, bildiğimiz şekliyle modern tıbbın fiilen ortadan kalkması demektir. Farenjit ya da bir çocuğun bacağındaki sıyrık bile, yeniden ölümcül hale gelebilir” uyarısında bulundu. Antibiyotiğe dayanıklı mikropların hem Avrupa hem de dünyada giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Chan, kanser kemoterapisi, organ nakli ya da prematüre bebeklerin tedavisi gibi daha karmaşık uygulamalarınsa hepten olanaksızlaşabileceğini kaydetti.
WHO Başkanı, bu vahim durumun nedenine ilişkin, “Tüm dünyada antibiyotiğin, sağlık sorunu yaşayan insanlar yerine giderek daha fazla sayıda sağlıklı hayvan üzerinde kullanılması, bunun en büyük sebebi” ifadesini kullandı. Dr.Chan, antibiyotiklerin etkisiz kalacağı bir dünyada gündeme gelecek olası farklı tedavi yöntemlerinin de çok masraflı olacağını hatırlatarak, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, yeni bir “küresel kriz”e doğru gidilebileceğini vurguladı.
‘Gereksiz’ antibiyotiğe yılda 1 milyar TL
ANTİBİYOTİK özellikli ilaçlar Türkiye’de de yaygın. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nce geçtiğimiz yıl yaptırılan bir araştırmada, Türkiye’deki antibiyotik kullanımının yüzde 30 ile 40’ı “gereksiz” olarak belirlenmiş, bunun da maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olarak hesaplanmıştı. Raporda her dört evden birinde antibiyotik bulunduğu, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımınınsa yüzde 26’ya ulaştığı ifade edilmişti.