Adapazarı Belediyesi ve Eurofertil Tüp Bebek Merkezi işbirliği ile yapılan “Tüp Bebek Tedavisinde Son Gelişmeler” başlıklı halk toplantısında; kısırlık ve nedenleri, tüp bebek tedavisindeki yenilikler ve tüp bebek yöntemleri ile başarı şansını artıran faktörler masaya yatırıldı.
Adapazarı Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen halk toplantısında Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek Darıcalılar’a tüp bebek tedavisinde gelinen son noktayı anlattı. Tıp teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak tüp bebek tedavisinde günümüzde önemli gelişmelerin yaşandığını kaydeden Dr. Özörnek, bu gelişmeler sayesinde başarı şansının önemli ölçüde arttığını söyledi.
Günümüzde artık tüp bebek tedavisinin tamamen hastaya özel olarak uygulandığını ve bu uygulanacak yöntemin kişinin mevcut şartlarına göre değiştiğini ifade eden Dr. Özörnek şöyle konuştu:
“Günümüzde artık kişinin bedenine ve mevcut problemine yönelik olarak tedavi şekli değişebiliyor. Bazı hastalarda ‘Konforlu Tüp Bebek’, bazı hastalarda da “Doğal Tüp Bebek’, ‘İlaçsız Tüp Bebek’ veya ‘Hapla Tüp Bebek’ yöntemlerini uygulayabiliyoruz. Tüm tedavilerde uygulama süresi 15 gün gibi kısa bir zaman diliminde gerçekleşebiliyor. Bu nedenle günümüzde artık uzun süren, çok ilaç kullanılan ve dolayısıyla pek çok yan etki görülebilen klasik tüp bebek tedavisi neredeyse terk edilmiş durumda.”
"En büyük mücadelemiz stres"
Geçen hafta Eurofertil olarak 9 bininci tüp bebek uygulamasını gerçekleştirdiklerine değinen Dr. Özörnek, stresin bebek sahibi olma konusunda önemli bir faktör olduğunun altını çizerek, ”En büyük mücadeleyi stres konusunda veriyoruz. Tüp bebek için kliniğimize başvuran hastalarımıza stresle mücadele etme yöntemlerini öğretiyoruz. Bu sayede yüksek gebelik oranlarına ulaşmış durumdayız” dedi.
Teknolojik imkanlar önemli!
Gelişen tıp teknolojilerinden faydalanmanın gebelik şansını artıran önemli faktörler arasında yer aldığını vurgulayan Dr. Özörnek, bu kapsamda merkezde kullanılan ‘24 Sure Gebelik Testi’ ve embriyo takibinde kullanılan ‘Embryoscope’ cihazından da bahsetti. Her iki uygulama ile son teknolojik imkanlardan yararlanarak gebelik ve embriyo gelişimi sürecini en iyi şekilde takip edebildiklerini anlatan Dr. Özörnek şöyle devam etti:
“Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında şansı arttıran 24 Sure genetik testi, son bir yıldır Dünya ile birlikte Türkiye’de de yapılabilmektedir. Embryoscope ise döllenmiş yumurtaları 24 saat sürekli izleyebilen yeni bir cihazdır. Tüm Dünyada 100 tane olan bu cihaz, son 6 aydır hastalarımızın hizmetine sunulmuştur. Bu cihaz sayesinde embriyo gelişiminin daha yakından takip edilmesi sağlanmış, özellikle tek embriyo transfer edilen hastalarımızda başarı şansı daha da artmıştır.”