AKP, bugün toplanacak olan Meclis Genel Kurulu'nda, 5 Nisan tarihine kadar çalışma saatlerini düzenleyen grup önerisini getirecek.
Meclis haftaya 4+4+4 teklifi ile başlayacak. Meclis Genel Kurulu'na, 4+4+4 teklifini getirecek olan AKP, parlamentoyu da 27 Mart Salı gününden itibaren 5 Nisan tarihine kadar aralıksız çalıştıracak. Düzenlemeye sert tepki gösteren CHP ise, sayısız önerge hazırlıyor.
4+4+4 teklifi için ilk olarak Ak Parti Grup başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın, randevu istedikleri Çiçek’le görüştü.
Elitaş, görüşmelerin ne kadar süreceği konusunda, “26 madde, her madde 1 saat sürse, bir haftada biter. Salıdan pazara biter” diye konuştu.
Başbakan, Seul yolunda "Dershaneler kapanacak" demişti
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Seul yolunda "Dershaneler kapanacak" sözleriyle duyurduğu yeni sistem zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran 4+4+4 modeliyle gerçekleşecek. Eğitimde verilecek 6 radikal kararla dershaneye ve sınava ihtiyaç ortadan kalkacak. Yeni modelde dershaneler yasaklanmayacak ancak öğrencileri seçen ve eleyen sistem ortadan kalkacağı için dershaneye ihtiyaç da kalmayacak.
Yeni düzenlemeye eğitimciler nasıl bakıyor?
Ntvmsnbc'ye açıklama yapan Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin'e göre, farklı seviyelerde eğitim alan öğrenciler yarıştırıldıkça dershane ihtiyacı da devam edecek, dolayısıyla dershanelerin kaldırılamayacak. Gültekin, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hiçbir dönemde bu kadar belirsiz bir ortamla karşılaşmamıştık. Başbakan’ın üniversite sınavının kaldırılacağını açıklamasından bir gün sonra, Yükseköğretim Kurulu SAT sınavı yapacaklarını söylüyor. Bakan yasanın içeriğini bilmiyor. Başbakan ve YÖK farklı şeyler söylüyor. Devamlı sistem değişiyor. Bir sisteme bu kadar müdahale edilmez. Eğitimde kalite yerlerde sürünüyor."
"Özel ders piyasası patlar"
Dershanelerin kapanmayacağını ancak bu kurumların dönüşmesi gerektiğini ifade eden Rehberlik Uzmanı Turgay Polat da “YGS kalksa bile SBS var. Eğitimde kalite problemi olduğu müddetçe bu tür kurumlar olacaktır. Dershaneleri kapatırsanız 4-5 milyon liralık özel ders pazarı 10 milyon liraya çıkar. Ve bu piyasa kontrolsüz ve istihdamsız bir piyasa” diye konuştu.
"Üniversitelerin kendi başına öğrenci seçmesi kısa vadede kaos ortaya çıkarır"
Radikal gazetesine konuşan Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül ise yeni modelle ilgili şunları söylüyor: “Bu sorunu çözmek için akılcı, gerçekçi önerileri yürürlüğe koymadan, hızlı bir çözümün işe yarayacağını düşünmüyorum. Üniversiteye girecekler arasında illaki bir seçim yapılmak zorunda. Fırsat eşitsizliklerini ortadan kadırmak için öncelikle eğitim kalitesi artmalı. Türkiyede buna odaklanmak yerine yapısal çalışıyor.”
"Otomobil tamirhanelerini kapatarak trafik kazalarını önleyemezsiniz."
Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Baykal, dershanelerin kapatılmasını, tamirhane kapatmaya benzeterek şunları söyledi: “Sınav teke inmeli. Otomobil tamirhanelerini kapatarak trafik kazalarını önleyemezsiniz. Dershanelerin kaldırılması buna benziyor. Dershaneler bir neden değil, sonuç. Sınav olmadan nasıl alınacak? İyi eğitim veremiyorsanız, nitelik farkı varsa en doğru şey sınav ve bu sınavı hakça yapmak.”
"Okullarda nitelikli eğitim yapmadığınız sürece dershaneye ihtiyaç olacaktır."
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da başbakanın dershanelerin kaldırılacağına ilişkin açıklamalarına şu yorumu getirdi: “Üniversite sınavının kalkması, dershaneciliğin bu denli yoğun olmaması hepimizin hayali. Anlıyoruz ki, Sayın Başbakan’ın da hayaliymiş. Ancak 10 yıl içinde bile böyle sistem kurulamaz. Şimdi gerçekleşecek bir şey değil. Her halükârda sınav yaparsınız. Lisede yaparsınız, liseden sonra yaparsınız. 1.5 milyon öğrenci sınava giriyor. Herkesi istihdam etmek mümkün değil. Okullarda nitelikli eğitim yapmadığınız sürece dershaneye ihtiyaç olacaktır.”
Fotoğraf: Evrim Aydın/AA