Okunma Sayısı: 11968
CANLI YORUMLAR

BESLENME YORGUNLUĞU ATAR MI

Kahvaltı, kahvaltı!

Uzmanlara göre bahar yorgunluğu metabolizmadaki hormonal değişimlerden kaynaklanıyor. Diyetisyen Berna Ertuğ, metabolizmanın baharla gelen bu değişimlerine uyumu için beslenme alışkanlıklarının da değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Ertuğ'a göre, besin çeşitliliği yapmak ve tek tip beslenmekten kaçınmak gerekiyor. Ertuğ, “Bütün besin gruplarını içeren bir öğün tüketmeye çalışın. Örneğin bir öğününüzde kıymalı sebze yemeği veya tavuklu salata, 1 su bardağı ayran ve 1 dilim ekmek tüketerek besin çeşitliliğini sağlayabilirsiniz. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı kesinlikle atlamayın. Beyaz undan yapılmış besinler yerine; kepek, çavdar, tam buğdaydan yapılmış tahıllı besinleri tercih edin” dedi.

KÜÇÜK PORSİYONLARLA, SIK SIK BESLENİN
Düzensiz tüketilen öğünler, uzun süren açlıklar kan şekerinin dengesiz düşmesine ve yükselmesine neden olabileceği için bahar yorgunluğu belirtilerini artırabilir. Bu nedenle günde 3 ana, 3 ara öğün olacak şekilde az az ve sık sık 6 öğün tüketmeyi tavsiye eden Ertuğ, bahar yorgunluğu ile baş etmek için şu önerilerde bulundu:

SU TÜKETİMİNİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN 
"Havaların ısınmasıyla oluşabilecek su kayıplarını önlemek ve mevsimsel değişikliğe bağlı dolaşım problemlerinden kurtulmak için bol bol su tüketin. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın. Günlük 2-3 lt (10-15 su bardağı) su tüketerek dolaşım sistemini daha düzenli hale getirmiş ve toksinlerden kurtulmayı sağlamış olursunuz.

ALKOL TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN
Mevsim geçişlerinde yüksek miktarlarda tüketilen alkol, problemlerinizin daha da artmasına neden olur. Bu nedenle alkol tüketimini minimuma indirmeye çalışın. Ayrıca tercihlerinizin hafif alkollü içecekler olmasına ve 1-2 kadehten fazla tüketmemeye özen gösterin.

KAFEİNİ KONTROL ALTINDA TUTUN 
Gün içerisinde yorgunluğu atmak, uyanık kalmak için sıkça tükettiğimiz çay, kahve gibi kafeinli içecekleri kontrol altında tutun. Yüksek miktarlarda alınan kafein, kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabileceği için özellikle mevsim değişikliğindeki sıkıntıları tetiklememek adına kafein alımını minimumda tutmaya özen gösterin. Kahve, çay, asitli içecekler gibi kafeinli içecekler yerine rahatlatıcı özelliğinden dolayı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

YETERLİ VE DÜZENLİ C VİTAMİNİ ALIN 
Gün içerisinde özellikle C vitamini içeren sebze ve meyve tüketimini arttırın. Beslenmenize brokoli, ıspanak, yeşil sivri biber, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler ve portakal, kivi, kuşburnu, greyfurt gibi meyveler ekleyin.

DÜZENLİ UYUYUN 
Uykusuzluk ve düzensiz uyuma kendinizi daha yorgun hissetmenize neden olur. Düzenli uyku saatleri, gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissetmenize yardımcı olacaktır. Günde 6-8 saat uyumaya çalışmalısınız.

FİZİKSEL AKTİVİTENİZİ ARTTIRIN 
Haftada 3 gün yapılan tempolu yürüyüşler, yüzme, gevşeme egzersizleri sizi yorgunluğa karşı koruyacaktır. Eğer “vaktim yok” diyorsanız en azından aktif yaşam tarzı için yürüyerek gidebileceğiz yerlere arabasız gitme, asansör yerine merdivenleri tercih etme gibi küçük aktivitelerle de yaşam tarzınızı değiştirebilirisiniz.”

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
100 KAT DAHA GÜÇLÜ
SARIMSAĞIN RÜŞTÜ İSPATLANDI
MUCİZE İKSİR
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ İÇİN
GÖZLÜK MÜ LENS Mİ?
RAHATLIK ÖNEMLİ...
ERKEN YAŞTA ZEKASI GELİŞSİN
SATRANCI ZEKİLER Mİ OYNAR?
KAYGILI YETİŞTİRME TARZI
KAYGINIZ, ÇOCUĞA BULAŞMASIN
BIRAKIN KARNINIZ AĞRISIN
HEMEN AĞRI KESİCİ ALMAYIN
KELİMELERDEN FAZLASI
DOKUNMAYA HASRETİZ!
AYDA 1 KEZ KENDİNİ ŞIMART
NE İSTİYORSAN ONU YE!
BÖBREKLERİNİZİ KORUYUN
6 KİŞİDEN BİRİ HASTA
TUZ YAŞAMSAL RİSK TAŞIYOR
TÜRK BÖBREK VAKFI UYARIYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
MİDE BOTOKSU
KIŞ AYLARINDA KALP SAĞLIĞI
KRONİK YORGUNLUK
KİRLİ HAVUZ HASTALIĞI
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
BİR KADININ ÇANTASINDA
ROBOT SEVGİLİLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :