27 Mart Salı günü, 4+4+4 teklifi Meclis Genel Kurulu'na getirildi ve parlamento 5 Nisan'a kadar çalışacak. Yeni eğitim modelinin gündeme gelmesiyle, teklifi savunan da oldu eleştiren de. Ancak meclisin konuya eğilmesiyle, fikirler de gösteriler de yoğunlaştı. Dün KESK üyelerinin Ankara, İzmir, Eskişehir, Tokat, Kırklareli, Adana, Şanlıurfa'da yaptığı 4+4+4 protestoları polis engeliyle karşılaştı. Aynı günün sabahı Milliyet gazetesinde iki kaydadeğer köşe yazısı yayımlandı. Bunlardan bir tanesi, sınav sistemindeki sürekli değişimin mağduru olmuş, 80'li yıllarda doğmuş - ve belki şu an anne-baba olmuş - nesle de oldukça aşina gelecek bir kaygı taşıyor.
4+4+4’ÜN KOBAYLARI, Mehmet Tezkan
4+4+4’ü hazmetmeden, ne getirdiğini öğrenmeden, amacını kavramadan Başbakan yeni bir bomba daha patlattı..
Dershaneler kapanacak..
Üniversiteye sınavsız girilecek..
Bu iş nasıl olacak?
Milli Eğitim Bakanlığı’nda bir hazırlık, bir plan var mı?
Yokmuş..
Tasavvurmuş..
*
4+4+4 gibi değil yani.. Gerçi, 4+4+4 için de hazırlık yapılmadığı ortaya çıktı..
Kervan yolda düzülür misali iktidar eylül ayında düğmeye basmak istiyor..
Sonucunu 2016’nın Haziran’ında göreceğiz..
Bu yıl, beş yaşında okula başlayıp dokuz yaşında ikinci dört yıla geçen çocuklar ihya mı olacak, kurban mı olacak o zaman anlayacağız..
*
Komisyon Başkanı Avcı’nın söylediğine göre yabancı kolejlerin orta kısımları yeniden açılacakmış..
Robert’in, Alman’ın, St. Benoit’nin.. Onlar açarsa özel okullar da açar..
Çocuklar o okullara nasıl girecek? Veya o okullar öğrencilerini nasıl seçecek?
Sınavla tabii..
Böylece..
Sınav yaşı dokuza..
Dershaneye gitme yaşı da sekize indi mi?
İndi!..
*
Bu arada hatırlatayım.. SBS’de benzeri olmuştu.. 6. 7. 8. sınıflara sınav koymuşlardı, dershaneler küçük çocuklarla dolup taşmıştı..
11-12. yaşındaki çocuklar test çözmekten helak olmuştu..
AKP’li bir bakanın getirdiği bu sistemi..
Bir başka AKP’li bakan kaldırmıştı..
Gerekçesi şuydu..
Çocuklarımızın sosyal hayatı kalmadı, çocukluklarını yaşayamadılar, aşırı stres altında ezildiler, okulların yerini dershaneler aldı..
*
4+4+4’ün sonu da böyle olabilir.. 2016 yılında bakanlık koltuğunda kim oturuyorsa, benzer bir açıklama yapabilir..
Beş yaşındaki çocuklara büyük adam muamelesi çektik yazık ettik gibi..
Daha da ötesi..
Yeni sistem dokuz yaşındaki çocuğa, on yaşındaki çocuğa; hadi seç bakalım; fen matematik mi, sosyal mi, ticaret mi, din eğitimi mi, spor mu, sanat mı diyecek..
Paket seçtirecek..
Bunun iyi mi kötü mü olduğunu ne zaman anlarız?
En erken 2017’de, 2018’de..
Demem şu..
Bu yıl okula başlayanlar, önümüzdeki yıl başlayacak olanlar 4+4+4’ün kobayı olacak..
SBS’de olduğu gibi..
Ve maalesef..
Bu kadar önemli bir hadiseyi ıcığına cıcığına kadar tartışmadan devreye sokacağız.. Eğitimcileri işin içine katmadan eğitim sistemini değiştireceğiz..
***
ÇOCUK GELİNE, ÇOCUK ANNEYE, ÇOCUK İŞÇİYE HAYIR! Meral Tamer
Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilenen, “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin dün TBMM’de görüşülmeye başlanmasına saatler kala, Haklı Kadın Platformu HKP’ye üye 40 kadın STK’dan etkili ve yetkili kadınlar, TBMM’nin Çankaya kapısı önünde basın toplantısı düzenledi.
Aralarında Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu TKDF Başkanı Canan Güllü, Türk Kadınlar Birliği Başkanı Sema Kendirci, Kadın Adayları Destekleme Derneği KA.DER Başkanı Çiğdem Aydın, Kadın Partisi Girişimi Başkanı Benal Yazgan’ın da bulunduğu HKP’nin akil kadınları, 4+4+4’ün Meclis gündeminden geri çekilmesi için AKP hükümetine son bir kez daha çağrı yaptılar.
HKP’den hükümete çağrı
Aralarında Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, Başkan Yardımcısı Prof. Birgül Ayman Güler ve Gülsün Bilgehan’ın da bulunduğu CHP’li 12 kadın milletvekili, Çankaya Kapısı’ndaki basın toplantısına katılarak HKP’ye destek verdi. Ardından da CHP’nin 4+4+4’ü protesto için TandoğanMeydanı’nda düzenlediği Grup Toplantısı’na gittiler.
Biz HKP olarak diyoruz ki: “Eğitim gibi Türkiye’nin belki de en önemli konusunda yapılacak her türlü yasal düzenleme, tüm tarafların katılacağı kapsamlı bir tartışma sonucunda karara bağlanmalıdır. Bu süreçte anne-babaların, çocukların, öğretmenlerin, sivil toplum örgütlerinin ve üniversitelerin görüşleri dikkate alınmalı, toplumun her kesimi tarafından kabul görecek bir düzenleme hazırlanmalıdır. Türkiye’nin geleceğinde herkesin söz hakkı vardır. Konunun muhatabı olan tüm kesimlerin görüşü alınıp toplumsal mutabakat sağlanıncaya kadar 4+4+4’ün yasalaşma süreci askıya alınmalıdır.”
İtiraz noktalarımız
Dün basın toplantısında da dile getirilen belli başlı itirazlarımızı şu 6 noktada toplayabiliriz:
“1) Ülkemizde yapılacak bir eğitim reformu, okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına almalıdır.
2) İlköğretime başlama yaşı 5 (60 ay) değil 6 yaş olmalıdır.
3) Şu anda uygulanan 8 yıllık temel eğitim, kesintisiz olarak sürmelidir. Temel eğitimi kesintiye uğratmak, çocukları 9 yaşında din paketi, spor paketi, fen paketi gibi içeriği belirsiz mesleki konulara yönlendirmek; onların temel akademik, sosyal, bireysel gelişimini kesintiye uğratacaktır.
4) Tasarı, öğrencilerin ortaokula ve liseye geçiş biçimiyle ilgili bir açıklık taşımamakta, geçiş sınavının 9 yaşında başlayacağı endişesini yaratmaktadır.
5) Tasarıya göre ilköğretim 1. kademe sonrasında hangi programların açık öğretimle ilişkilendireceğine Bakanlar Kurulu’nca karar verilecektir. 9-10 yaşında olan çocuklara açık öğretim kapısının açılması, kız çocuklarının öğretimi açısından önemli sakıncalar taşımaktadır. Tasarı, toplumda devlet eliyle yeni çocuk gelinler, çocuk anneler, çocuk işçiler yaratacaktır.
6) Tasarı ayrıca, okullarda kullanılacak eğitim teknolojisinin devlet tarafından ihalesiz biçimde satın alınacağını belirtmekle, siyasi rant kapısını da açmaktadır.”