“Anayasa çocukların anlayabileceği bir dille yazılsın”, “Anayasa bizi korusun”, “Anayasayı anneler yapsın”...
Çocuklar yeni anayasada bu kez görünür olmak ve birey olarak algılanmak istiyor. ‘Anayasa ve Çocuk’ raporu hazırlayan Çocuk Vakfı, yeni anayasa için taleplerini dile getirirken yetişkinler karşısında çocukları ‘ikinci sınıf’ gibi gören egemen anlayışın terk edilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocuk Vakfı’nın açıkladığı ‘Anayasa ve Çocuk Raporu’nda çocuk görüşü alınarak çocuğun bütün yönleriyle görünür olacağı yeni biranayasa hazırlanması istendi. Anayasa yapım sürecinde çocuk görüşü alınması için özel bir çalışma öneren raporda, “Yenianayasa çocuğu da toplumsal sözleşmenin tarafı gören bir anlayışla hazırlanmalıdır. Çocukların, ileride sorumlu olacakları bir anayasa için görüş bildirmemiş olmaları çocuğun katılım hakkı ihlalidir ve çocuğa saygıdan yoksun bir yaklaşımdır” denildi.
Yeni anayasanın oylanma öncesinde çocuk diline uyarlanması da talep edilen raporda, çocukla ilgili hükümlerin yer alacağı başlıklar ise şöyle belirlendi: Temel Hak ve Özgürlükler; Sosyal Devlet ve Sosyal Politika; Aile, Kadın, Çocuk, Gençlik, Engelliler, Yaşlılar; Eğitim Sistemi; Yargı; Mimari ve Şehir Planlaması; Merkezi ve Yerel Yönetim; Medya Yönetimi; Kamu Denetçiliği; Uluslararası Sözleşmeler ve Antlaşmalar.
Neler istediler?
“Yeni bir çocuk bakışına ihtiyaç var. 81 ilde TBMM üyeleriyle çocukların buluşması sağlanmalı. Devleti, çocukla ilgili korumacı, sosyal yardım anlayışıyla sınırlandıran bir anayasadeğil, çocuğa saygı temelinde, katılımlarına imkân veren biranayasa” öngörülen raporda çeşitli çocuk görüşlerine de yer verildi.
Melih Ayhan (13): Çocukların anlayabileceği dille yazılsın.
Alim Çetinbaş (10): Anayasa resimlerle yazılmalı.
Dilay Ertürk (10): Anayasada “Bu ülkede çocuk çalıştırılmaz” diye yazılsın.
Bahar Kolanç (16): Kızların okutulması zorunlu olsun.
Alİ Ersİn Akgül (9): Anayasa bizi korusun.
Sena Beyar (13): Herkes dini özgürlüğünü yaşayabilmeli.
Yusuf Muhammet Yılmaz (8): 18 yaşından küçükler de oy versin.
Hakan Köybaşı (13): Çocuk hakları genişletilsin ve saygı duyulsun.
Beyzanur Özkan (10): Düşüncelerimize daha çok önem verilsin.
Esmanur Kuru (13): Her insanın hakkı eşit olsun.