Günümüz insanı adeta pamuk ipliğine bağlı bir yaşam sürerken doğumun ise zorlaştığı ortaya çıktı. Yeşil ışıkta yürürken kırmızı ışıkta durmayan bir şoförün çarpması, kalp krizi ya da inme geçirerek ansızın yaşamını yitirmek, yoldan yürürken bir inşaattan düşen cam, tuğla parçası sıradan bir ölüm sebebi haline gelirken kadınların 50 yıl öncesine göre daha uzun sürede doğum yaptığı ortaya çıktı.
Doğumun, 50 yıl öncesinden daha uzun sürdüğü belirlendi
Amerikalı bilimadamlarının yaptığı araştırma doğumun, 50 yıl öncesinden ortalama 2 saat daha uzun sürdüğünü gösterdi. Bilimadamları 1959-1966 arası yapılan yaklaşık 40 bin doğum ile 2002-2008'deki yaklaşık 100 bin doğumu karşılaştırdı.
"Journal of Obstetrics Gynecology" dergisinde yayımlanan araştırmada, ilk çocuğun doğumunun 1950'li yıllara göre 2,6; ilk çocuktan sonrakiler için 2 saat daha uzun sürdüğü belirtildi.
Doğumun daha uzun sürmesinin, bugün kadınların acının hafiflemesi için anesteziyi daha fazla tercih etmesinden, kadınların gebeyken vücut kitle endeksi ile bebeğin kilosunun daha fazla olmasından ve kadınların daha geç doğum yapmasından kaynaklandığı vurgulandı.
Araştırmacılar, 1960'da kadınların yüzde 4'ünün, bugün ise yarısından fazlasının anesteziyi tercih ettiğine, gebe kadınların vücut kitle endeksinin bugün ortalama 24,6, 1960'da 23 olduğuna ve bugün kadınların ortalama 26,8, 1960'da ise 24,1 yaşında doğum yaptığına dikkati çekti. Konuya ilişkin makale Fransız Le Figaro gazetesinin internet sitesinde de yer alıyor.