Okunma Sayısı: 9981
CANLI YORUMLAR

4+4+4 İÇİN DERSLİK İHTİYACI

Eğitim kampüsleri yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitimin niteliğini artırmak için hem öğrenciyi hem de öğretmeni sınıfa getirecek ve beraberce öğrenmeyi başarmayı sağlayacak tedbirleri alacaklarını belirterek, ''Dönem aralarında öğretmenlerin nakledilmelerini veya başka yere atanmalarını, öğrencilerin devamsızlıklarını meşrulaştıracak istisnai uygulamaları baştan sona gözden geçireceğiz'' dedi.

Dinçer, Şişli Belediyesince ilçede yaptırılan 27 okulun, Selahattin Eyyubi İlköğretim Okulu'nda yapılan resmi açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Öğretmenlere yeterlilik sınavı getirilip getirilmeyeceğine ilişkin bir soru sorulan Dinçer, bunun yeni eğitim sistemiyle alakası olmadığını belirterek, ''Öğretmenlerimiz, öğretmenlik mesleğini icra ederken farklı kariyer basamaklarında olacaklar. Her bir kariyer basamağından diğerine geçerken eğitim almak durumunda olacaklar'' diye konuştu.

Dinçer, dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağının sorulması üzerine de ''Türkiye'de SBS sınavı ya da YGS gibi sınavlar maalesef hem sınav öncesi eğitim hayatımızı, hem de sınav sonrası hayatımızı çok etkiliyor. Eğitim sistemimizde belirleyici rol oynuyorlar'' ifadesini kullandı.

Bu sınavların öğrenci seçme üzerine yapılmasının ve sınavlara odaklanmanın belirleyici rol oynamada etkili olduğunu anlatan Dinçer, bunların eğitim sistemini de olumsuz etkilediğini kaydetti.

Dinçer, ''Bu sebeple sınavları biz belirli zaman dilimi içerisinde öğrenci seçme esaslı olmaktan çıkaracağız. SBS'yi artık fen liselerine, kolejlere, özel okullara öğrenci seçmek için değil, milli eğitim sisteminin niteliğini ölçmek için yapmaya başlayacağız'' dedi.

Ömer Dinçer, bu durumun dershanelere olan talebi azaltacağını ve giderek dershane sistemli eğitim yapısının değişime uğrayacağını varsaydıklarını söyledi.

Öğretmenlerin tayinlerinin kaldırıldığına ilişkin bir bilginin doğru olup olmadığının sorulması üzerine de Dinçer, öğretmenlerin ve öğrencilerin sınıfta olmasının önemine işaret ederek, ''Eğitimin niteliğini artırmak için hem öğrenciyi hem de öğretmeni sınıfa getirecek ve beraberce öğrenmeyi başarmayı sağlayacak tedbirleri alacağız. Dönem aralarında öğretmenlerin nakledilmelerini veya başka yere atanmalarını, öğrencilerin devamsızlıklarını meşrulaştıracak istisnai uygulamaları baştan sona gözden geçireceğiz'' şeklinde konuştu.

Dinçer, öğretmenlerin fedakarlık yapmak durumunda kalacaklarını ifade ederek, öğrencilerin başarısı için bu tedbirlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

"12 yıl zorunlu eğitimden sonra yine dersliğe ihtiyacımız olacak"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''4 4 4'den sonra, başka bir ifadeyle eğitimin 12 yıl zorunlu hale getirilmesinden sonra da yine dersliğe ihtiyacımız olacak'' dedi.

Dinçer, Şişli Belediyesi'nce ilçede yaptırılan 27 okulun Selahattin Eyyubi İlköğretim Okulu'nda yapılan resmi açılış töreninde yaptığı konuşmada, çocukları küresel düzeyde rekabet edebilir hale getirmek için okulların fiziki ve teknolojik altyapısını tamamlamak gerektiğini belirtti.

Çocuklara yeteri kadar derslik ve sosyal tesis imkanı verilmesi gerektiğini de dile getiren Dinçer, ilköğretimde, çocukların derslik başına sayısının Türkiye ortalamasının 36, İstanbul'da ise 45'in üzerinde olduğunu ifade ederek, Şişli'de yapılan okullarla Türkiye ortalamasının yakalandığını söyledi.

Dinçer, İstanbul'da Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin eğitime sahip çıktıklarını da kaydetti. İstanbul'un, eğitim sorunlarında hâlâ en ön sırada yer aldığını da belirten Dinçer, kentte hâlâ çok sayıda dersliğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

İstanbul'daki bütün okulların depreme karşı gözden geçirildiğini ve bugüne kadar 153 okulun bütünüyle yeniden yapıldığını, 509 okulun da güçlendirildiğini dile getiren Dinçer, İstanbul'daki derslik sorununu çözmek için çalışmaların sürdüğünü ve halen 28 projenin yapımının devam ettiğini belirtti.

Derslik ihtiyacı

Dinçer, konuşmasına şöyle devam etti:

''4 4 4 diye isimlendirdiğimiz kanun sebebiyle okulların yeterli olup olmayacağıyla ilgili ciddi tartışma gündeme geldi. Bir başka ifade ile 'yeni eğitim yapısı içinde acaba okullarımız ve derslik sayımız bizlerin ihtiyacına cevap verecek mi, ne kadar dersliğe yeniden ihtiyaç olacak?' tartışmaları yapıldı. Dersliğe bizim şimdi de ihtiyacımız vardı. 4 4 4'den sonra başka bir ifadeyle eğitimin 12 yıl zorunlu hale getirilmesinden sonra da yine dersliğe ihtiyacımız olacak. Artık derslik yapma ile ilgili konularda farklı ve çok daha modern yöntemler kullanmaya başlıyoruz.''

Bugüne kadar derslik açığının kapatılmasında devletin kaynaklarının kullanıldığını ve buna hayırseverler ile belediyelerin de katkılarının bulunduğunu anlatan Dinçer, ''Bütün bunlara rağmen, biz eğitimle ilgili daha fazla kaynağa ihtiyaç duyuyoruz. İki yeni yöntemi uygulamaya koyacağız. Onlardan bir tanesi kiralama yöntemi olacak. Diğeri de kamu özel ortaklığı. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerde okul yapabilmek için arsa sıkıntısı var'' dedi.

''Modern dünyanın finansman yöntemlerini eğitimde de uygulayacağız''

Dinçer, arsa olduğu yerlerde kamulaştırma bedellerinin çok ağır olduğunu ve bu bedellerin ödenemediği için de okul yapılamadığını ifade ederek, dolayısıyla bu tür yerlerin okula dönüşmesi için kiralama yöntemini kullanacaklarını ve o arsaların sahiplerinin okul yapmaları durumunda bu okulların kiralanacağını belirtti.

Diğer bir yöntemin de kamu özel ortaklığı olduğunu anlatan Dinçer, bu sistemle eğitim kampüsleri yapmayı planladıklarını böylece, çok sayıda okulun bir arada yapabileceğini ifade etti.

Dinçer, bu kampüsleri de iş adamlarının ya da müteahhitlerin yapacağını ve onlardan kiralama yoluna gidileceğini belirterek, artık modern dünyanın uyguladığı finansman yöntemlerini eğitimde de uygulayacaklarını, bunun hukuki zeminini de kurguladıklarını söyledi.

Tüm Türkiye çapında ''Okullar Hayat Olsun'' projesi başlattıklarını anımsatan Dinçer, okulları öğretmenlerin ve öğrencilerin kullandığı fiziki mekanlar olmaktan çıkarıp mahallelilerin hizmetine açtıklarını dile getirdi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise eğitimin her şeyin temeli olduğunu belirterek, İstanbul'da İl Özel İdaresinin eğitim için 330 milyon lira kaynak harcadığını da kaydetti.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de ilçede 27 tane okulu yıkıp yeniden yaptıklarını ifade ederek, 5 okulu daha 1 Haziran'dan itibaren yıkıp yeniden yapacaklarını anlattı.

Konuşmaların ardından yapılan okulların toplu açılışı gerçekleştirildi. Bakan Dinçer, Selahattin Eyyubi İlköğretim Okulu'nu da gezdi.

 

AA

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BABALARA DOĞUM İZNİ
İSVEÇ'TE TARTIŞMA KONUSU
OKUL SERVİSİNDE YENİ KARAR
ÇOCUKLAR MAĞDUR EDİLMESİN
ÖLÜ BEBEK HAPLARI
TEHLİKE SAÇIYOR
EUROVİSİON'A 2 KALA
GERİ SAYIM BAŞLADI
KARDEŞ KISKANÇLIĞI
BAŞETME YÖNTEMLERİ
DENİZ TUTMASINA SON
DENEME SÜRÜŞÜ MANAVAGAT'TA
BAYRAMDA ŞEKERLERE DİKKAT
GÖRÜNTÜSÜNE ALDANMAYIN...
COVİD'LE SAVAŞ
BALLI ZERDEÇALLI ŞURUP

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BABALARA DOĞUM İZNİ
EN ÇOK YORUMU SİZ YAPIN
25 BİN KONTENJAN İPTAL
KRONİK RAHATSIZLIKLAR
İLGİLİ VİDEOLAR
ÇOCUK GELİNLER
İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ
BİZDEN HABERLER 12.07.2011
BİZDEN HABERLER 18.07.2011
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
BİR KADININ ÇANTASINDA
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :