Okunma Sayısı: 14714
CANLI YORUMLAR

7 YAŞINDA, HÂLÂ PÜRE YİYOR

Çocuklarda gelişme geriliği

Mektup
“Oğlum 7 yaşında hala püre ile besleniyor. Mektup, bu durumu ve annenin sıkıntılarını detaylı anlatımıyla sürüyor."

Pütürlü gıdaya alışabilmek için çiğneme fonksiyonunun yeterli olması kadar beynin pütürlü gıdaya yönelebilmesi de önem taşır. Çiğneyebilmek için çiğneme işlemini gerçekleştiren ağız içi kasları, bu kasları çalıştıran sinir ve kaslar ve bağlandıkları kemik yapısı yeterli işlerlikte olmalıdır. Bu konuda yetersizlik varlığında bebek çiğneyemez ve doğal olarak beslenebilmek için püreye yönelir. Anneler bu durumu “çocuğum püre seviyor”şeklinde yorumlarlar. Diğerleri de anneyi “çocuğu pürtüklü gıdaya alıştıramamakla” suçlarlar.

Oysa çocuk ne sevdiğinden ne de alıştırılmış olduğundan dolayı değil, zorunlu olarak püreye yönelmektedir. Çocukta kaygı varlığında da beyin pütürlü gıdayı görüntü
ya da doku olarak reddediyor ve dolayısıyla püreye yöneliyor olabilir. Sonuç olarak, sevme - sevmeme ya da yapabilme – yapamama davranışlarının altında yatan gerçek mekanizmaların farkındalığı çözüm üretebilmek için atılması gereken ilk adımdır. Aksi halde, sorunu çözmekten uzaklaşılır ve sorunla yaşamak kader olur.

 

Mektup
“7 yaşındaki oğlumda bebekliğinden beri baş edemediğimiz birtakım sorunlarımız var. Doğumdan 3 yaşına kadar süren fışkırır tarzda kusmaları ve ciddi anlamda beslenme sorunu var. 2.5 yaşında kreşe başladı ve bu arada konuştu. 4 yaşında kekelemeye başladı. Takıntılı davranışları ve gece korkuları da var. Yaşıtlarıyla oynayamıyor. Yeni bir bebeğim olunca oğlumun durumu daha kötüledi."

ALIŞTIRMAK-ALIŞTIRAMAMAK

Bu noktada annenin çocuğu alıştırarak eğitme davranışının üzerinde durmak yerinde olacaktır. Anne çocuğunun olumlu bir davranışı, “alışarak” kazandığını var sayar. Aynı davranış bir başka çocukta ortaya çıkamıyorsa o çocuğun annesini çocuğa o davranışa “alıştıramadığı” için suçlarlar. Olumsuz bir davranış varlığında, bu sefer de çocuğu olumlu davranışa “alıştıramamış” olmaktan dolayı kendilerini suçlarlar. Bu haller, suçluluk duygusuyla anne davranışlarını olumsuz etkiler. Sonunda anne-çocuk ilişkisinin bozulması gündeme gelir.

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Davranışalara Söz Geçirmek

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEĞİNİZİ TAŞIMAK İÇİN
TAŞIYICI MI, ASKI MI?
BEBEĞİNİZ, UYKU VE KORKU
EĞİTİMDE HER ŞEY SİL BAŞTAN
YENİ DÖNEME GİRİYORUZ
ÇALIŞAN ANNENİN ÇOCUĞU
BEBEK O, ANLAMAZ DEMEYİN
15 AYLIKKEN Mİ YERLEŞİR?
ÇOCUĞUNUZ 1. SINIF MI?
VELİYE, EĞİTİMCİYE ÖNERİLER
OKUL ÇAĞINDA SPOR
DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ
ÇOCUĞA KARŞI ÖFKE YÖNETİMİ
NASIL GEVŞEYECEKSİNİZ?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HAREKETLİ SIKILAN ÇOCUK
ÇOCUK VE ERGENDE DEPRESYON
İLK 12 AYDA BABA İLGİSİ
ÇOCUK OKULA BAŞLARKEN
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
2012 YILINA DAMGA VURAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :