Mektup
“Oğlum 7 yaşında hala püre ile besleniyor. Mektup, bu durumu ve annenin sıkıntılarını detaylı anlatımıyla sürüyor."
Pütürlü gıdaya alışabilmek için çiğneme fonksiyonunun yeterli olması kadar beynin pütürlü gıdaya yönelebilmesi de önem taşır. Çiğneyebilmek için çiğneme işlemini gerçekleştiren ağız içi kasları, bu kasları çalıştıran sinir ve kaslar ve bağlandıkları kemik yapısı yeterli işlerlikte olmalıdır. Bu konuda yetersizlik varlığında bebek çiğneyemez ve doğal olarak beslenebilmek için püreye yönelir. Anneler bu durumu “çocuğum püre seviyor”şeklinde yorumlarlar. Diğerleri de anneyi “çocuğu pürtüklü gıdaya alıştıramamakla” suçlarlar.
Oysa çocuk ne sevdiğinden ne de alıştırılmış olduğundan dolayı değil, zorunlu olarak püreye yönelmektedir. Çocukta kaygı varlığında da beyin pütürlü gıdayı görüntü
ya da doku olarak reddediyor ve dolayısıyla püreye yöneliyor olabilir. Sonuç olarak, sevme - sevmeme ya da yapabilme – yapamama davranışlarının altında yatan gerçek mekanizmaların farkındalığı çözüm üretebilmek için atılması gereken ilk adımdır. Aksi halde, sorunu çözmekten uzaklaşılır ve sorunla yaşamak kader olur.
Mektup
“7 yaşındaki oğlumda bebekliğinden beri baş edemediğimiz birtakım sorunlarımız var. Doğumdan 3 yaşına kadar süren fışkırır tarzda kusmaları ve ciddi anlamda beslenme sorunu var. 2.5 yaşında kreşe başladı ve bu arada konuştu. 4 yaşında kekelemeye başladı. Takıntılı davranışları ve gece korkuları da var. Yaşıtlarıyla oynayamıyor. Yeni bir bebeğim olunca oğlumun durumu daha kötüledi."
ALIŞTIRMAK-ALIŞTIRAMAMAK
Bu noktada annenin çocuğu alıştırarak eğitme davranışının üzerinde durmak yerinde olacaktır. Anne çocuğunun olumlu bir davranışı, “alışarak” kazandığını var sayar. Aynı davranış bir başka çocukta ortaya çıkamıyorsa o çocuğun annesini çocuğa o davranışa “alıştıramadığı” için suçlarlar. Olumsuz bir davranış varlığında, bu sefer de çocuğu olumlu davranışa “alıştıramamış” olmaktan dolayı kendilerini suçlarlar. Bu haller, suçluluk duygusuyla anne davranışlarını olumsuz etkiler. Sonunda anne-çocuk ilişkisinin bozulması gündeme gelir.
Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Davranışalara Söz Geçirmek