Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı BinaliYıldırım, yeni anayasada internetin toplumsal etkilerini dikkate alan düzenlemelerin olması gerektiğini söyledi. Yıldırım, ''Toplumsal yaşamı etkileyip, ezberleri bozan internet dediğimiz iletişim aracı mutlaka yeni anayasada kendine yer bulmalıdır'' dedi.
Bir sempozyumun açılışında konuşan Bakan Yıldırım, sempozyumda yeni anayasada haberleşme özgürlüğü, haberleşmenin gizliliği, insanların özel yaşamlarının teminat altına alınması ve insanların bilgi edinmesinin önünde engel bırakılmaması gibi en temel vatandaşlık haklarının yeni anayasada nasıl yer alacağının değerlendirileceğine dikkati çekti.
İnternet çekirdek ailenin yeni üyesi oldu
Her şeyin bilişimle içi içe olduğunu belirten Yıldırım, çekirdek aileyi ''ana, baba ve çocuklar'' olarak öğrendiklerini, son yıllarda ''internetin'' de çekirdek ailenin bireyi haline geldiğini kaydetti. Yıldırım, şöyle konuştu:
''Yeni aile bireyimizin yaşamımızın her kesimini önemli ölçüde etkilediğini görüyoruz. Alışkanlıklarımızı, iş yapma şeklimizi birbirimizle ve başka ailelerle ilişkilerimizi yeniden düzenleme ihtiyacını ortaya koydu. Gerçek hayatın gece-gündüz ayrımı dışında sanal hayat, 24 saatlik bir günden bahsediyoruz. Kapalı aile sisteminden küresel bir aileye her an haberleşmekte, iş yapmakta olduğu bir dünyaya geçiyoruz. Bu denli toplumsal yaşamı etkileyip ezberleri bozaninternet dediğimiz iletişim aracı, mutlaka yeni anayasada kendine yer bulmalıdır diye düşünüyorum.''
İnternetin toplumsal ve bireysel yaşamı bu denli etkilemediği bir dönemde yapılan 1982 Anayasasında internete yer verilmediğini hatırlatan Yıldırım, yeni anayasada iletişim araçlarındaki gelişmeleri mutlaka dikkate alması ve yeni kavramlara yer vermesi gerektiğini söyledi.
"Eskiden eleştiriyorduk, şimdi eleştiriyoruz"
Yeni anayasa çalışmalarında görüşlerin sunulmasında internetin büyük bir imkan sağladığına dikkati çeken Yıldırım, internetin hayatın her alanında önemli değişikliklere neden olduğunu ifade etti. ''e-devlet, e-ticaret, e-eğitim'' uygulamalarını örnek gösteren Yıldırım, ''Eskiden eleştiriyorduk şimdi 'e'leştiriyoruz'' diye espri yaptı.
Birçok ülkede haberleşmenin temel hak ve ödevler başlığında düzenlemeler yapıldığını belirten Yıldırım, yeni anayasada haberleşme hürriyeti başlığında olması gerekenleri şöyle sıraladı:
''Bunu yaparken her şeyden önce kişilerin her türlü mahremiyeti teminat altına alınmalı. Konut güvenliği sağlanmalı. Posta, telgraf telefon ve internet üzerinden yapılan haberleşmelerin gizliliği teminat altına alınmalı. Fikir, düşünce ve ifade hakkı bilgi iletişimi araçlarıyla yapılıyor.
Bu hakların da teminat altına alınması gerekiyor. Burada mutlaka kısıtlama da olacak. Modern anayasalarda da görüyoruz, bütün özgürlük alanları düzenlenirken, yaygın olmamak kaydıyla, kısıtlamalar da olabiliyor. Hukuktaki temel kural, 'hürriyetlerin sınırı başkasının hürriyetinin başladığı yerde bitmesidir.' Bu temel ilkeyi ihlal etmeden kişilerin mahrem bilgilerinin anayasada korunması lazım. Yapılacak düzenlemeler belli altyapı türlerini tanımlamadan önümüzdeki yıllardaki ihtiyaçları karşılayacak genellikte olmalıdır.''
"Yarının savaşları siber ortamda olacak"
Açılışta konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de, bilişimin yerinin diğer sektörlerden çok farklı bir öneme sahip olduğunu bildirdi. Bilişim sektörünün bir sektör değil, yaşam şekli haline geldiğini ifade eden Acarer, yarının savaşları siber ortamda olacak. Milyarlarca dolarlık tesisler birkaç yüz dolara ortadan kaldırılabilecektir. Yeni anayasamızda buna dikkat edilmelidir. Önümüzdeki yüzyılda nesillerini koruyabilen ülkeler varlıklarını etkinleştirebilecek. İnternetin içeriğinin güvenliği önem arz etmektedir. Bu konudaki çalışmalar desteklenmelidir.''
Kaynak: AA