Okunma Sayısı: 10021
CANLI YORUMLAR

ELEKTRONİK REÇETE GELİYOR

24 Nisan'da başlıyor

Doktorlar artık reçete yazmayacakDoktorlar reçete yazmayacak. Elektronik reçete uygulaması, 24 Nisan'da pilot il Eskişehir'de başlayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), birçok usulsüzlüğün yaşandığı sağlık harcamalarını kontrol altına alacak bir projeye imza atıyor. Sağlık hizmetlerinden faydalanan tüm vatandaşları ilgilendiren sistemle sağlık karnesinde olduğu gibi kağıt reçete de uygulamadan kalkıyor. Yeni sistem ile hem daha sağlıklı bir işleyiş hem de suiistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistemin hizmete başlaması ile vatandaş ilacını TC kimlik numarası ile eczaneden alabilecek. Yanlış ilaç verme, hekimin bilgisi dışında reçete yazılması, başkasının adına ilaç alma, sahte reçete, reçetenin kaybolması veya yırtılması gibi problemler ortadan kalkacak. Kamunun bu sektörde yapılan usulsüzlükler nedeniyle uğradığı trilyonlarla ifade edilen zararların da önüne geçilebilecek.

KAĞITTAN BÜYÜK TASARRUF

SGK Eskişehir İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, yeni sistem ile ilaç kullanımına ilişkin olarak oluşturulan elektronik raporlar, ayaktan ve yatan hastalara yapılan tüm tetkik-tedavi-ilaç-malzeme işlemine ait kayıtlarının elektronik ortama alınacağını söyledi. Türkiye'de günde 1.5 milyon reçete kağıdı kullanıldığını dile getiren Akpolat, sadece kağıt tasarrufu açısından değerlendirilmesi halinde bile sistemin büyük tasarruf sağlayacağını kaydetti. Süreç içerisinde faturaların da elektronik olarak alınabileceğini dile getiren Akpolat, Eskişehir'in uygulamaya hazır olduğunu ve 24 Nisan salı günü başlanılacağını dile getirdi. Tüm Türkiye'de ise sisteme 1 Temmuz'da geçilecek.

ECZACILARIN İŞİ KOLAYLAŞIYOR

Reçetenin kaydı aşamasında yaklaşık 31 çeşit bilgiyi Medula eczane provizyon sistemine kaydetmek zorunda kalan eczacıların işi de kolaylaşıyor. Eczacılar sadece 6 çeşit bilgiyi sisteme kaydedecekler. Eczaneler farkına varamadan işledikleri sahte reçetelerden dolayı da artık ceza yemeyecekler

GÜNDE 300 REÇETE YAZAN VAR

Bugün'ün haberine göre SGK, yaptığı denetimde bir günde 60 ila 300 arasında reçete yazan 861 hekim tespit etti. Bir hekimin bir yılda yazdığı reçete sayısı ise 67 bini buluyor. Toplamda 861 hekim bir yılda 12 milyon 400 bin reçete yazmış. Bir başka örnekte ise bir bayan hastaya bir yıl içerisinde 49 adet reçetede 120 değişik ilaç yazıldığı tespit edildi. SGK yeni sistem ile bu tür suiistimallerin önüne geçecek ve daha kolay denetleme imkanına kavuşacak.

E-reçetenin yenilikleri ve faydaları

  • Hekimin bilgisi ve kontrolü dışında, o hekime ait reçete üretilemeyecek.
  • Eczanede hekimin yazısının okunamaması ya da yanlış ilaç verme olayları ortadan kalkacak.
  • Reçetenin kaybolması, yırtılması gibi olaylar yaşanmayacak.
  • Sahte reçetelerden dolayı eczaneler yaşadıkları cezai durumlar yaşanmayacak
  • Reçetenin kaydı aşamasında eczacılar yaklaşık 31 çeşit bilgiyi Medula eczane provizyon sistemine kaydetmek zorundalar. E-reçete sonrası ise eczacılar yalnızca 6 çeşit bilgiyi sisteme kaydedecek.
  • Kağıt reçetede tahrifat, ilaç eklenmesi gibi kimin tarafından yapıldığının tespitinin zor olduğu durumlar oluşmayacak, eczaneler cezai işlemlerle karşılaşmayacak.
  • Eczaneler geri ödeme amacıyla elektronik reçeteleri ve eki belgeleri kuruma teslim etmeyecek.
  • Kurum ve üçüncü kişiler tarafından yapılacak inceleme ve denetimlerde ilgili reçeteye ulaşmak açısından yaşanan sorunlar ortadan kalkacak

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DİKKAT ŞİFREYİ ÇALDIRMAYIN
HANGİ YÖNTEMLERİ DENİYORLAR
CİDDİ BİR FACİADAN DÖNÜLDÜ
42 KATLI GÖKDELENDE YANGIN
DİZİLER YOL MU GÖSTERİYOR?
SUÇLAR ARTIYOR MU?
BU ÖNLEMLER RAHATLATACAK
İSTANBULLUNUN TRAFİK KRİZİ
TAŞIYICI ANNEDEN 800 TÜRK
TÜRKİYE'DE YASAK AMA...
DİŞ SİGORTA KAPSAMINDA
MASRAFLARA DEVLET EL ATIYOR
ODTÜ 'EN İYİ 100' İÇİNDE
BİR NUMARA YİNE HARVARD
DAHA ÖNCE NİŞANLANMIŞ
ARTI & EKSİLERİ NELER?
KADIN İSTİHDAMI AZALDI
1 YILDA 500 AZALMA VAR
CETVEL DAYAĞINA 3 BİN TL
AVCILAR'DA BU CEZA KESİLDİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
CÜNEYT TÜREL VEFAT ETTİ
ORUÇ VE AĞIZ KOKUSU
EUROVISION ŞARKISI BELLİ
ÖĞRETMENE 5 YILDA BİR...
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
BAZILARI KASLI SEVER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :