Hastalığın iyisi ya da kötüsü olmaz. Ancak birazdan okuyacağınız hastalıklar oldukça nadir görülen ve insanın hayatını tamamen kabusa çevirebilecek türden…
Sekssomnia
Uykuda seks veya “Sekssomnia” hastalığı kişilerin uykularında eşleriyle veya kişisel olarak cinsel aktivite yaşadığı bir durumdur. Uyku bozuklukları arasında yer alan bu hastalık kişinin ve eşinin hayatını olumsuz anlamda etkileyebilir.
Balık Kokusu Sendromu
Nadir görülen metabolik bir hastalık olan ve balık kokusu sendromu olarak bilinen bu durum, vücuttaki belirli bir tür enzimdeki sorunlardan kaynaklanmaktadır. Besin sindirimi sırasında enzimler tarafından parçalanamayan trimetilamin, ter, idrar ve nefes yoluyla atılır. Bu kokunun balık kokusuna benzediği belirtilmektedir.
Patlayan Kafa Sendromu
Uyku bozukluklarından olan bu sendromda durumdan muzdarip olanlar özellikle uykuya dalar dalmaz kafalarının içerisinde yüksek sesli patlamalar duyar. Fiziksel olarak bir sorun teşkil etmese de bu tür ataklar sonrasında yorgunluk ve uykusuzluk baş göstermektedir.
Yabancı Aksan Sendromu
Konuşma bozukluğu olan yabancı aksan sendromu, genellikle şiddetli kafa travmaları, beyin hasarı ve krizlerin bir yan etkisi olarak görülür. Bu sendrom kişinin aniden aksanını değiştirmesine, belki de hayatı boyunca hiç duymadığı şekilde konuşmasına neden olur.
Genital Retraksiyon Sendromu
GRS’den muzdarip kişiler bilişsel bir bozukluktur ve kişi cinsel organlarının yok olma derecesine gelecek kadar küçüldüğü korkusuyla yaşamaktadır. Bu sendrom özellikle cadılık, büyücülük gibi batıl inançların kuvvetli olduğu, gelişmemiş ve yeterli tıbbi desteğe ulaşamayan toplumlarda görülür.
Gurme Sendromu
Özellikle sağ frontal lobu hasar görmüş kişilerde ortaya çıkan bu sendrom, “iyi yemek yeme” isteğinin yoğunlaşmasına yol açar. Zararsız bir sendrom gibi görünse de kişinin maddi durumunu olumsuz yönde etkileyerek hayatlarının gidişatını değiştirmektedir.
Moebius Sendromu
Moebius sendromu nadir görülen nörolojik bir rahatsızlıktır. Doğuştan gelen bir sendrom olan Moebius, kişinin yüz ifadesinden yoksun olmasına yol açar. Göz kırpma, gözleri sağa sola oynatma, gülme gibi hareketleri yapamayan bu kişilerde solunum yolları, konuşma ve yutkunma sorunları da görülebilir. Moebius sendromu olan çocukların % 30’u otizm spektrumunda yer alır.