Sonradan Gurmeler şimdiye kadar İstanbulbaşta olmak üzere farklı şehirlerde 150 farklı lezzet noktası keşfetti. Keşfetmeye de devam ediyor. Günübirlik bir noktaya yapılan geziler 25 lirayla sınırlı. Kendilerini ‘Bu toprakların en lezzetli hareketi’ olarak tanımlayan ‘Sonradan Gurmeler’ gittikleri semtlerde tercih ettikleri mekanların ya tarihi olmasına ya da iyi yemek yapmasına dikkat ediyorlar. Aslında daha çok esnaf lokantalarını ziyaret ediyorlar.
Restoranları 8 farklı kriterde 5 puan üzerinden değerlendiriyorlar. Ellerinde İstanbul’daki mekanlara dair geniş bir arşiv ve değerlerdirme mevcut. Sonra insanları bu farklı lezzet noktalarına günübirlik gezilerle nasıl tanıştırırız diye düşünüyor ve yeni projelerini hayata geçiriyorlar. Yeme-içme-gezme meraklılarının kurduğu Sonradan Gurmeler, şimdi de Gurmebüs’le İstanbul’un çeşitli semtlerine lezzet ve tarih dolu bir yolculuk sunuyor. İstanbul’un adeta ilk defa görüyor gibi yeniden keşfettiğiniz semtlerinde lezzetin doruklarına çıkıyor, tarihi yerleri keşfediyorsunuz. Üstelik pembe mavi, şirin mi şirin tarihi bir otobüsle yani Gurmebüs’le... ‘Gurme’ yemeği, ‘bus’ ise otobüsü temsil ediyor.Konsepti bir gün içinde 7 tepeli şehirde 7 farklı noktada lezzet keşfetmek...
Herkes birbiriyle arkadaş oluyor Gurmebüs gastronomik anlamda kimlikli ama aynı zamanda az bilinen, keşfedilme anlamında arka sokaklarda kalmış yerleri geziyor. Armada Otel’in restore ettirip kullanıma soktuğu 1957 model ‘0321-HMercedes Benz’ otobüsünü, Gurmebüs adı altında İstanbul’un eski ve yeni lezzetlerini keşif için kullanıyor. Gurmebüs, her ay en az bir kere Taksim’den aldığı yolcuları, İstanbul’un başta Fatih olmak üzere, Beyoğlu, Beşiktaş,Galata, Kadıköy ve Üsküdar gibi semtlerine götürerek, uzman rehber kadrosu eşliğinde çok gidilen ama az bilinen lezzet noktalarının keşfedilmesine yardımcı oluyor.
Her rotada yaklaşık 2 km’lik yürüyüş oluyor. 4-5 saat boyunca hem yürünüyor hem yemek yeniyor. 7 mekanda çeşitli yerlerde farklı masalar kuruluyor. Herkes birbiriyle samimi oluyor, kartlar veriliyor, alınıyor. 28 kişi birbiriyle tanışıyor. Otobüse binince adetler bozulmuyor, Gurmebüs’e binen herkese öncelikli olarak kolonya ikram ediliyor. Otobüs 28 kişilik. Koltuklar karşılıklı duruyor. Yani yolculuk 4 kişi karşılıklı sohbet ederek geçiyor. Gurmebüs’ün yaratıcılarından Bilal Özeral ve Ömürden Sezgin otobüsteki kaynaşmadan sorumlu. İnsanları birbiriyle tanıştırıyor, aynı zamanda da muavinlik yapıyorlar. Asayişten sorumlular bir anlamda.
Tarih ve lezzet dolu bir gün
Gurmebüs gidilecek semte ulaştıktan sonra gezi başlıyor. Tarihi yerler geziliyor, şimdiye kadar görülmemiş, adı duyulmamış sokaklar bir bir keşfediliyor. Sonra da sıra en önemli noktaya, lezzet keşfine geliyor. Önceden belirlenen 7 ayrı noktada lezzet keşfine çıkılıyor. Kiminde atıştırmalıklar alınıyor, kiminde ana yemek, bir diğerinde tatlı yeniyor, birinde turşu derken son olarak da çaylar içiliyor ve gezi sona eriyor. Burada önemli olan gidilen semtteki gerçek lezzet noktalarını keşfetmek. Restoranlar belirlenmeden önce ekip hummalı bir çalışma içine giriyor. Herkesten öneriler oluyor, geziden önce restorana gidip lezzetleri herkesten önce tadıyor. Onay verildikten sonra da restoranlara karar veriliyor. Projeekibinden Nilay Tütüncü “Her hafta sonu yaptığımız lezzet keşiflerini toplu bir şekilde nasıl yapabiliriz diye düşünüyorduk.
Buradan yola çıkarak Gurmebüs’ü hayata geçirdik” diyor. Gurmebüs’ün sadece bir tur olarak düşünülmemesi gerektiğini söyleyen Ömürden Sezgin “Hem tarih hem de gastronomi turizmi açısından büyük zenginliklere sahibiz. İçimizdeki İstanbul’u tanıma ve tanıtma aşkı nedeniyle böyle bir proje başlattık” diyor. Bilal Özerol ise “Ya tarihi bir mekan ya bir yemeği çok iyi yapan bir yer olması öncelikli tercihimiz. Bir hikaye lazım. İyi bir işkembe çorbası yapabilir ya da lezzetli turşular. Önemli olan çok iyi yapması. Gittiğimiz yerlerdeki mekan sahipleri restoranın hikayesini de anlatıyor” diyor.
Bir sonraki tur Adalar’a
Gurmebüs gönüllü gelişen bir proje. Ekipteki herkesin başka bir işi gücü var. Bilal Özerol endüstri mühendisi. 2.5 yıldır Sonradan Gurmeler’le birlikte lezzet keşifleri yapıyor. Ömürden Sezgin marka danışmanlığı yapıyor. Kendini memleket sevdalısı ve proje adamı olarak tanımlıyor. Nilay Tütüncü ambalaj ve ihracat üzerine çalışıyor. İşten zaman kaldıkça kendini sosyal sorumluluk projelerine adıyor. Tolga Eryoldaş kendi şirketinde insan kaynakları danışmanlığı yapıyor. Çok küçük yaşlardan itibaren yemek yapıyor, profesyonel aşçılık okumuş. Jamie Oliver’le çalışmış ama sadece dost ortamlarında yemek yapıyor. Nedim Mazliyah’sa Armada Otel’in ekibini temsil ediyor.
Turlar genel olarak hafta sonları yapılıyor. Lezzet dolu keşiflere katılmak isteyenler Twitter’da ‘@Gurmebus’ hesabından etkinlik duyurularını takip edebilirsiniz. www.armadagurmebus.com adresindeki katılımcı formunu doldurarak 28 kişilik otobüs yolcuları arasına girebilirsiniz. Ekibe katılmak için biraz acele etmeniz gerekiyor. Çünkü çok fazla talep var, yer kalmayabiliyor. Yapmanız gereken öncelikli olarak formu doldurmak ve sadece 50 TL olan katılım bedelini ödemek. Şimdiye kadar 4 tur yapılmış. Fatih, Sirkeci, Kadıköy ve Balat. Bir sonraki durağın 6 Mayıs’ta Adalar olması planlanıyor. Sonra da sırayı Beyoğlu ve Üsküdar takip edecek.
pazar postası