Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yönetmelik taslağına göre not ortalaması 90'ın üzerinde olan öğrenciler dört yıllık liseyi üç yılda bitirebilecek, yılsonu başarı puanı 50 olan öğrenciler başarısız dersi olsa bile sınıfı geçebilecek.
Bia haber merkezinin haberine göre, liselerde düzeni baştan aşağı değiştirecek bir yönetmeliğin taslağı basına sızdırılınca tartışma başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik sınıf geçmeden ders sürelerine kadar bir dizi değişiklik içeriyor.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmelik Taslağı'ndaki düzenlemeyle liseyi üç yılda bitirme imkanı doğuyor.
Buna göre, 10. sınıf sonunda bütün derslerden başarılı olup yılsonu başarı puanı 100'lük sisteme göre en az 90 ve üzeri olan 11. sınıf öğrencileri erken mezun olabilecek.
Erken mezuniyet için 10. sınıftan sonra 11. sınıfa başlamadan başvuru yapılacak. Eğer öğrenci başvurduğu halde gerekli şartları yerine getiremezse zamanı geldiğinde 12. sınıfı okuyacak.
Yönetmeliğe göre erken mezuniyet için başvuruda bulunan öğrenciler aynı üniversiteye giriş sınavına da başvurabilecek. Ancak erken mezun olanlar "okul birincisi" düzenlemesi kapsamına alınmayacak.
Sınıf geçme kriterleri
Sınıf geçmeye dair düzenlemeler de taslakta yer alıyor.
Şu andakinden farklı olarak, bir öğrenci okuduğu sınıftan dört, alt sınıftan kalan iki olmak üzere toplam altı dersten başarısız olsa dahi sınıfını "sorumlu" geçebilecek.
Mevcut durumda dokuzuncu sınıfta üç, 10 ve 11'inci sınıfta iki dersi başarısız olanlar sınıf geçebiliyor.
Planlanan düzenlemelerde bir başka nokta daha sınıf geçmeyi ilgilendiriyor. Buna göre, başarısız dersi olan öğrenciler yılsonu başarı notuyla sınıf geçebilecek. Bunun için yılsonu başarı puanının 50 ortalamayı geçmesi gerekiyor.
Şu andaki sistemde, başarısız dersi olanların sınıf geçebilmesi için tutturmaları gereken ortalama not birbirinden farklı. Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde 3.50; Anadolu liseleri ile önünde yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan liselerde 3.00; genel liseler, güzel sanatlar ve spor liseleri ile mesleki ve teknik liselerde 2.50.
Derslerde 45 ortalama gerek
Derslerde başarılı olmanın ölçütleri de taslakta değiştiriliyor. Buna göre, 0-44 aralığı "geçmez not" olarak kabul edilecek.
Bir dersten ilk dönem notu 35'in altında olan öğrencilerin ikinci dönem dersten geçmek için en az 70 alması gerekecek. Eğer ilk dönem notu 35 ve üstünde ise dersten geçmek için ikinci dönemle birlikte 45 ortalamayı yakalaması gerekecek.
45 gün meşru devamsızlık
Ortaöğretim Kurumları Yönetmelik Taslağı'nın içerdiği değişiklikler içinde ayrıca şu düzenlemeler de öne çıkıyor.
* Şu anda 20 olan devamsızlık süresi 45 güne çıkarılacak.
* Ders süreleri 45 dakikadan 40 dakikaya düşürülecek. Okullarda yine blok dersler yapılabilecek.
* Teneffüs süreleri ise değişmiyor: 5 dakika.
* Sınıfların mevcudu fen ve sosyal bilimler liselerinde 30'a çıkarılacak. Şu anda bu sayı en fazla 26 olabiliyor. Anadolu liselerinde ise değişiklik yok: sınıf mevcudu 30 olacak.
* Yönetmeliğe dersliklerin idareci odası yapılamayacağı hükmü de eklendi.
"Paydaşlar"ın azizliği
Yönetmelik taslağında en fazla tartışma yaratan düzenleme ise mevcut yönetmelikteki "Öğrenciyken evlenenlerin kaydı silinir" ibaresinin kaldırılmış olması.
Taslakta sadece halen yönetmelikte bulunan "Evli olanların kayıtları yapılmaz" ifadesi yer alıyor. Bu şekilde çocuk gelinlerin sayısının artabileceği eleştirisi yapılıyor.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer bugün yaptığı açıklamada, tartışılan ortaokul yönetmeliğinin kendisinin haberi olmadan, fikir ve görüş alınmak üzere gönderilen "paydaşlar" tarafından basına bildirilmiş olmasını eleştirdi ve henüz bir ön taslaktan söz edildiğini, bir karar alınmadığı söyledi.
Dinçer'e göre, taslaktaki haliyle yönetmeliğin çocuk gelinlerin artışına yol açacağı eleştirileri yersiz. Dinçer konuyla ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nda evlenme yaşının belli olduğunu söyledi.
Türk Medeni Kanunu'na göre evlenme yaşı 17. Ancak 16 yaşında da çocuğun velisinin izniyle evlilik mümkün.