Sağlık Bakanlığı'nın 'Dumansız Aileler' projesi kapsamında Malatya'daki liselerden seçilen bin öğrenci, eğitim aldıktan sonra sigaranın zararları konusunda ailelerine ve çevredekilere bilgi vererek sigarayı bırakmak isteyenlere yol gösterecek.
Proje kapsamında pilot il seçilen Malatya'da, lise öğrencileri sigaranın zararları konusunda bilgilendirildi. Öğrenciler, sigaranın zararlarını ailelerine, çevrelerine, okullarındaki öğrencilere, öğretmenlerine ve arkadaşlarına anlatarak, sigarayı bırakmaları konusunda yardımcı olacak.
Malatya Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Serpil Kaya Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigarayı deneyen her 13-15 yaş aralığındaki 4 çocuktan 3'ünün bağımlı hale geldiğini söyledi.
KETEM'e sigarayı bırakmak amacıyla 4 bin kişinin müracaat ettiğini ifade eden Karadağ, bu kişiler arasında sigaraya 20 yaşından sonra başlayanların sayısının çok az olduğunu, büyük bölümünün 13-15 yaşlarında sigaraya başladığını kaydetti.
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ''Dumansız Aileler'' adlı projeye işaret eden Karadağ, projenin pilot il seçilen Malatya'da hayata geçirilmeye başlandığını söyledi.
Proje kapsamında kent merkezindeki çeşitli liselerden 9, 10, 11. sınıfa devam eden bin öğrenciyi seçtiklerini belirten Karadağ, ''Çocukları seçerken sigara içen ve içmeyen ayrımı yapmadık. Gönüllü öğrencileri istedik. Bir şeyler anlatabileceğimiz, bunu anlatma kapasitesi olan, çevrelerini etkileyecek yaş grubu seçildi'' diye konuştu.
Karadağ, Sağlık Bakanlığı ve Sağlıkta Umut Vakfı'nın ortak yürüttüğü proje kapsamında Malatya dışından gelen 25 bakanlık eğitmeni ile kendisinin çocuklara eğitim verdiğini bildirdi.
EĞİTİMİN ARDINDAN EYLEME GEÇİLECEK
Serpil Kaya Karadağ, proje doğrultusunda, çocuklara sigaranın ne kadar zararlı olduğunu, sigarayla hiçbir şeyin ispatlanmayacağını, sigarayla büyünmeyeceğini anlattıklarını vurguladı.
Sigaranın nasıl bırakılacağı konusunun da çocuklara anlatıldığına işaret eden Karadağ, çocukların sigarayı bırakmak isteyenlere de yardımcı olabileceğini kaydetti. Karadağ, insanlarla iletişim kurma yöntemlerinin de eğitimler kapsamında anlatıldığına değinerek, eğitimin ardından çocuklardan faaliyete geçmelerini isteyeceklerini anlattı.
Projenin, çocukların kendi çevrelerini, arkadaş ortamlarını eğitmeleri, onları sigarayı bırakmaya teşvik etmeleri, sigaranın zararlarını anlatmaları çerçevesinde yürüyeceğini kaydeden Karadağ, bu çocukların, daha sonra çeşitli faaliyet ve eylemlerle ailelerine, çevrelerine, okullarına, arkadaşlarına, öğretmenlerine sigaranın zararlarını anlatacaklarını dile getirdi.
Projenin bir yıl devam edeceğini ve çocuklarının faaliyetlerini takip edeceklerini belirten Karadağ, festival ve benzeri faaliyetler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.