İş hayatında suyun dışında en çok tüketilen iki şey, çay ve kahve. Bir insan kaynakları sitesinin yaptığı anketlere göre çalışanların yüzde 21’inin masasından çay ve kahve fincanı eksik olmuyor. Şirketler de çalışanların bu ihtiyaçlarını karşılıyor. Şirketlerin yüzde 71’inde çay-kahve ücretsiz.
Çay ve kahve dışında, çalışanların midesine hitap eden başka uygulamalar da var. Kimi şirket haftada bir, kimisi her gün kahvaltı veriyor. Beş çayı ikramlarında bulunan, sağlıklı beslenmeyi teşvik için meyve dağıtanlar da var.
İşte Türkiye’deki şirketlerde en çok şunlar bedava:
-Çay-kahve
-Kahvaltı
-Meyve
-Simit
-Sandviç
Yöneticiler bu uygulamaların çalışma stresini azalttığını düşünüyor. İşte yöneticilerin görüşleri...
“Özel günler düzenliyoruz”
(SHR Group ve Joygame Pazarlama Direktörü Ozan Aydemir)
“Joygame olarak bazen Simit Günü, Elma Günü, Sandviç Günü, Kek Günü gibi günlerle ekibimize ikramlarda bulunuyoruz. Küçük bir ikram bile şirketin yoğun iş temposundaki stresini, yoğunluğunu yorgunluğunu alıp götürebiliyor."
“Olumlu etkisi var”
(Melodi Çikolata İnsan Kaynakları Sorumlusu Filiz Karasu)
“Mavi yakalı personel için günde 2 kez çay saati var ve insanlar bu molalarda rahatlamak, bir şeyler içmek istiyor. O saatlerde içtiklerini memnuniyetle karşılıyoruz, ayrıca yanında açma, poğaça da ikram ediyoruz. İdari personel ise kısıtlama olmaksızın istedikleri zaman, istedikleri miktarda tüketim yapabiliyor. İkramların çalışan memnuniyetine olumlu etkileri olduğunu düşünüyoruz.”
“Verime katkıda bulunuyor”
(Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem)
“Çalışanların istedikleri zaman erişebilecekleri çay ve kahve, kendilerini ofis içinde rahat hissetmelerini sağlayarak daha verimli çalışma ortamı yaratmaya katkıda bulunuyor."
“Çalışandan ücret alanlar azınlıkta kaldı”
(Hugent Satış Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü)
“Artık yabancı şirketler çalışan memnuniyetini artırabilmek için ofisleri buna göre düzenliyor, çalışanların molalarında kendilerini rahat hissedebilecekleri ve motive olabilecekleri odalar sağlıyor, bunları çeşitli hobi araçlarıyla zenginleştiriyor. Çay-kahve gibi içeceklerden ücret alan firmalar azınlıkta. Bu durum çalışan memnuniyetini iyi yönde etkilemiyor.”
“Düşük maliyetle farklı jestler yapılabilir”
(De’Longhi Marka ve Pazarlama Yöneticisi Fırat Ersanlı)
“Şirketlerin, çalışanların bu tip ihtiyaçlarını karşılaması bence yeterli değil. Bütçe olarak çok küçük rakamlar ile farklı şekillerde jestler yaparak memnuniyeti artırmak mümkün.”
“Çay bizler için başlı başına bir kültür”
(King Paolo Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Turan)
‘‘Çay ve kahve gibi ihtiyaçların karşılanması bize göre, çalışanlarımızın iş yerlerine olan aidiyet duygusunu olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca, çalışanlarımızın motivasyonunu da artırdığını düşünüyoruz. Özellikle çay, biz Türkler için başlı başına bir kültür. O yüzden çay bizim için ayrıca önem taşıyor. “
“Kişiye verilen değerin bir göstergesi”
(Wee Baby Genel Müdürü Cevdet Usta)
“Biz firma olarak çalışanlarımızın bu tip ihtiyaçlarını elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle fabrikamızda işçilerimizin belli saatlerde molalar vererek aralarda çay servisi yapılarak dinlenmelerini sağlıyoruz. Yine idari kadrolarımızda da çay ve kahve servisi istenilen zamanda sağlıyoruz. Personel memnuniyeti bizim şirket değerlerimizden biri.”
“Kültürel alışkanlık”
(Unmaş (UNO) A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Gökhan İyisan)
“Çay ve kahve ihtiyacını karşılamamızın kesinlikle çalışan memnuniyetine katkısı olduğunu düşünüyorum. Nedeni bence kültürel bir alışkanlık olması.
Yurtdışından değişik örnekler
Türkiye’de durum böyleyken yurtdışındaki şirketler ise çalışanların açlıklarını gidermek için salata büfesi, isteyene organik yemek, kuruyemiş ve atıştırmalıklar, kahvaltılık mısır gevreği ve standart yemeğin dışında Çin, Meksika gibi farklı mutfaklardan alternatifler sunabiliyor. Bu uygulamalardan bazılarını yakında Türkiye’de de görmeye başlayabiliriz.