Dünyada, başta ABD’de olmak üzere, milyonlarca kişi e-eğitimin olanaklarından yararlanıyor. İlgili çevrelerce, öğrenci sayısı her geçen gün artan bu sistemin, yakın gelecekte geleneksel eğitimin yerini alacağı ya da en azından klasik öğrenme modellerinin değişmesine yol açacağı öngörülüyor.
• Eğitimi sunan web ortamında da bilgiler güncellendiği için, başka kaynakları taramaya gerek kalmaksızın yenilenen bilgiyi zaman yitirmeden tek bir merkezden sağlayabiliyorsunuz.
• E-eğitim, yüz yüze bir eğitim-öğrenim olmadığından, teknolojinin sağladığı tüm iletişim araçlarını sunuyor. Bu nedenle, öğretim elemanları ve üyeleriyle, geleneksel eğitime göre daha yakın ilişki kurabilme ve onlardan daha fazla yardım alabilme olanağı elde edebiliiyorsunuz.
• Aynı şekilde eğitici de gerçek sınıfta sunamayacağı kaynakları size ulaştırabiliyor.
Dilediğiniz zamanda, dilediğiniz kadar uzağa gidebilmek
Herşeyden önce, insanların istedikleri yaşta, diledikleri mekan ve zamanda, okula, ya da bir öğretim kurumuna gitmeden, örneğin evinden ya da ofisinden eğitim alabilmeleri e-eğitimin tercih edilmesinde en büyük etken. İster akademik, ister hobi bazında, öğrenim için işinizi terketmek, bulunduğunuz yerden ayrılmak zorunda değilsiniz. Bir başka önemli avantajı da, teknolojik donanım bedeli, okul ya da kurs ücretleri hariç, yol, yurt, otel, vb., gibi harcamalar yapmanızı gerektirmemesi.
Bilgiye özgürce ulaşabilmek...
E-eğitimin sağladığı yararlardan biri de, yeni eğitim yaklaşımlarına daha açık olması. Çünkü gelişen teknoloji ve hızlı bilgi akışı çerçevesinde sistemden beklenen, aktif öğrenmeyi öne çıkaran programlar. Örneğin, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bölümü öğrencilerince yaşama geçirilen program, eğiticinin değil, öğrenenin merkeze konulduğu ve onu pasif alıcı nitelikten çıkarıp, aktif konuma geçirildiği bir yaklaşımla projelendirilmiş. Bunların dışında, genel olarak e-eğitimin yararları şöyle sıralanıyor:
• Online eğitim daha özgür bir eğitim ortamı sağlıyor.
• Dersleri kaçırmak gibi bir sorun ortadan kalkıyor. İşlenen konuları internetten indirebiliyor ve yazıcıdan çıktılarını alabiliyorsunuz.
• Uygulanan web programları sayesinde derslerin içeriğine göre kendi koşullarınıza uygun bir planlama yapabiliyor, öğrendiklerinizi daha rahat değerlendirebiliyor, anlayamadıklarınız ise eğitimcinizle ya da notlardan tekrarlayabiliyorsunuz.
• İletişim ve doküman alışverişini e-posta üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz.
SİZE UYGUN BİR PROGRAM
E-derslerin kime, nasıl ve hangi biçimde sunulacağı eğitimcilerin en çok üzerinde durdukları konulardan biri. Kişiye ya da gruba en doğru aktarımın yapılabilmesi için, eğitimcinin yalnızca programı çok iyi kullanması ve yönlendirmesi değil, öğrencilerini de çok iyi tanıması gerekiyor. Öğrencilerin algılama, kavrama ve çalışma biçimlerinin irdelenmesi, e-eğitimde doğru metotların saptanması ve geliştirilmesi yönünde önem taşıyor.
ÖNCÜ AKTİF ÖĞRENCİLER
İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğrencilerince öğrenciler için hazırlanan web tabanlı ‘Astronotik’ adlı ders, öğrenciyi öğrenme sürecinin merkezinde gören eğitim modeline göre hazırlanmış. Uzayın keşfi ve onun için kullanılan teknoloji hakkında temel bilgiler aktaran astronotik dersin web adresinden erişerek merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Üniversite müfredatında yer alan bu web tabanlı eğitim programından başka bir ders de ‘Astronomide Gözlem Araç ve Yöntemleri’. Bu dersi de yine aynı siteden izleyebilirsiniz.
İPUCU
Online eğitimin avantajlarını kullanabilmek için dersleri aksatmamaya çalışın çünkü, ulusal ya da uluslar arası, programlar, alanında yetkin uzmanların online-konferanslarıyla desteklenebildiğinden, bu tür etkinlikleri izleme fırsatını daha çok yakalayabilirsiniz. Ayrıca, aldığınız eğitim programı üzerinden dünyanın farklı yerlerinden uzman ya da öğrencilerle tanışarak, bilgi alışverişinde bulunabilir, online toplantılar yapabilirsiniz.