TBMM Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, üstün zekâlı ve üstün yetenekli çocukların okullarında durum iç açıcı değil.
Radikal'den Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, üstün yetenekli çocukların keşfi, eğitimleriyle ilgili sorunların tespiti için geçen Nisan TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu kuruldu. Başkanlığını AKP İstanbulMilletvekili Halide İncekara’nın yaptığı 17 üyesi olan komisyon, 2 - 3 - 4 Mayıs’ta Kocaeli, Yalova, İstanbul ’daki 10 eğitim kurumunda inceleme yaptı. Rapora göre, fen liselerinin laboratuvarları yetersiz, kütüphaneler güncelliğini yitirmiş, 8 bin üstünün okul dışı eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) arasında da koordinasyon yok...
Kuruluş amacından uzak
İncelenen okullardan biri Yalova Termal Fen Lisesi’ydi. Raporda, okulla ilgili “Fizik, kimya, biyoloji laboratuvarları var ama işlevsel değil. Matematik odası sınıf yetersizliği nedeniyle kapatılmış ve normal sınıfa dönüştürülmüş. Bilgisayar laboratuvarının donanımı oldukça zayıf. Teknoloji odası toplantı salonu şeklinde düzenlenmiş. Okul fen lisesi olmasına rağmen kuruluş amacından uzaklaşmış” tespitlerine yer verildi. Yalova Atatürk Bilim Sanat Merkezi’ndeki eksiklikler de şöyle sıralandı: “Okulun matematik etkinlik odası var ama matematik olimpiyat setleri yok. Üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin eğitimi konusunda herhangi bir eğitim almayan öğretmenler var.”
Tek okul da başarısız
Komisyonun raporunda İstanbul Atatürk Fen Lisesi’ndeki kütüphanenin güncelliğini yitirdiği vurgulanırken, İstanbul Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde üstün yetenekli çocuklar için özel bir programın uygulandığı Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu’yla ilgili şu değerlendirme yapıldı: “Proje ilk yıllarında kısmen başarılı olsa da şu an başarıyla uygulanamıyor. Öğretmenler okula gelişigüzel kabul ediliyor. İstanbul Üniversitesi ilgili bölüm öğretim elemanları Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’na bir program önermiş ancak 3-4 yıldır sürüncemede bırakılıyor.”
Merkezlerde takip yok
Raporda üstün yeteneklilere destek eğitimi verilen Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) konusunda da önemli saptamalar yer aldı. İstanbul Bilim Sanat Merkezi’nin yoğunluk nedeniyle öğrencilerin tam olarak ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtildi. Merkezde 10 yıl içerisinde 1000 öğrencinin tanılandığı ancak bu öğrencilerin takibinin yapılmadığı da ifade edildi. Beşiktaş Bilim Sanat Merkezi’nin ise açılmasının üzerinden iki sene geçmesine rağmen eksiklerinin halen tamamlanamadığı vurgulandı. Raporda, BİLSEM’lerle ilgili diğer saptamalar şöyle sıralandı:
“Merkezler arasında koordinasyon yok. Her BİLSEM kendi programını geliştiriyor. Öğretmenlerin seçiminde sorun yaşanıyor. Üstün yeteneklilere yönelik eğitim veren program sayısı oldukça sınırlı. Öğretmen yetiştirilmesine yönelik yüksek lisans veya sertifika programları açılması gerekli. SBS ve üniversite sınavı öğrencilerin BİLSEM’lere ve AR-GE çalışmalarına katılımını olumsuz etkiliyor. Üstünlere yönelik farklı bir seçim yöntemine ihtiyaç var. SBS ve üniversite sınavlarının öğrencileri tekdüze yaptığı, öğrencilerin sınavlar yüzünden spor, müzik gibi alışkanlıklarını bırakmak zorunda kaldıkları somut verilerle ortaya çıktı.”
Türkiye’de 340 bin ‘üstün’ çocuk var
Türkiye ’de ilk ve orta öğretmindeki üstün zekalı çocuk sayısı 340 bin. Devlete bağlı tek okul 10 yıl önce eğitime başlayanİstanbul ’daki Beyazıt Fort Otosan İlköğretim Okulu. Ortaöğretim kademesinde de üstünlere özel tek okul Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi. Örgün eğitim dışında bakanlığa bağlı üstün yeteneklilere destek eğitimi verilen Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) var. 54 ilde 59 BİLSEM’den 8 bin çocuk yararlanıyor. Çocuklar 3. sınıftan sonra BİLSEM’e gidiyor.