3 yaşındaki Umar iştahlı ve hareketli bir çocuktu. Bir gün yemek yememeye başladı. Yataktan çıkmayı reddeden Umar’ı hastaneye götüren ebeveynleri çocuğun lityum pil yuttuğunu öğrendi. Ntvmsnbc'nin haberine göre, Umar son yıllarda tüm dünyada artış gösteren “pil” mağduru binlerce çocuktan sadece bir tanesi.
Neler oluyor?
3 yaşında hareketli bir çocuk alan Umar birdenbire yemek yememeye başladı. Ebeveynleri Umar’ın hareket edemediğini fark edince soluğu doktorda aldı. Göğüs röntgeni çeken doktorun Umar’ın anne-babasına kötü bir haberi vardı: çocukları lityum saat pili yutmuştu.
Pilden dolayı boğazında büyük hasar oluşan Umar’ın yemeklerden uzak durmasının nedeni de böylelikle anlaşılmış oldu.
Yuttuğu pil yüzünden boğazında bir delik açılan Umar 3 ay boyunca midesine takılan bir hortum aracılığıyla beslendi.
Annesi Sonia Khan oğlunun yaşadıklarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Biz kesinlikle pili yuttuğunu görmedik. Çok üzülüyorduk çünkü ona ne olduğunu anlamamıştık.
Pil yuttuğunu duyduğumda inanamadım. Ona neden yemek yiyemediğini anlatamıyorduk ve 3 ay boyunca Umar’dan yemek sakladık. “
Son 20 yılda 65 bin çocuk pil yutarak, tedavi gördü
“Pediatrics” (Çocuk Gelişimi) dergisinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan makalede son 20 yılda lityum pil yutan 65 bin çocuğun hastanelerde tedavi altına alındığı belirtildi. Çocukların yuttuğu pillerin birçoğu ise saat pilleri.
Uzmanlar evlerimize giren ve pille çalışan araçların birçoğunda saat pilleri kullanıldığını ve bu pillerin boyut itibariyle çocuklara şeker gibi göründüğünü söylüyor.
Umar’ı tedavi eden Pennsylvania Üniversitesi Kulak Burun Boğaz bölümünden Dr. Ian Jacobs lityum pillerin boğaza 2 saatten fazla temas ederse oradaki yumuşak dokuyu zedeleyerek orada bir delik açabileceğini söyledi.
Yutulan pillerin ses tellerinde kalıcı hasar bırakabileceğine dikkat çeken Dr. Jacobs pillerin nefes darlığı ve işitme kaybına da neden olabileceğini belirtti.
Laptop ve Ipad pillerine dikkat
Uzmanlar lityum pillerin laptop'larda, iPad'lerde, uzaktan kumandalı araba anahtarlarında, hesap makinelerinde, kameralarda, tartılarda, dijital termometrelerde ve müzikli tebrik kartlarında bulunduğunu belirtiyor.
Uzmanlar ebeveynlerin bu tarz aletlerde kullanılan pillerin kapaklarını çocuklarının açamayacağından emin olmaları gerektiğini söyledi.
Veliler için uyarı
Uzmanlar ebeveynleri yutma zorluğu çeken veya kusan çocuklarını en yakın sağlık kuruluşuna götürmesi konusunda uyardı.
Ayrıca pil yutulduktan sonra geçen zamanın önemine dikkat çeken doktorlar 2 saat içinde operasyona alınmayan çocukların durumunun ciddileşebileceğini söyledi.
Umar’ın hastanede gördüğü tedaviden sonra normale döndüğü bildirildi. Annesi Khan oğlunun okula geri döndüğünü büyük bir mutlulukla dile getirdi.