Velilerin havuz problemi: Zeynep 7 yaşında okula başlayıp 4 ayda okumayı öğreniyorsa 5 yaşındaki Ayşe kaç ayda okuyabilir?
60-84 aylık çocukları olan veliler, zor bir kararla karşı karşıya. Okul kayıtları 1 Haziran’da başlayacak. 4+4+4 eğitim sisteminde 66 ayını tamamlayan çocuklar zorunlu olarak okula kaydolacak. 60-66 ay (5-5.5 yaş) arasındakiler ise velileri isterse birinci sınıfa başlayabilecek. Veliler çocuklarının ortada kalmaması için bir yandan okulları araştırıyor bir yandan da çocuklarını okula başlatıp başlatmama kararsızlığını yaşıyor.
Yanıt bekleyen pek çok soru var: 60-84 (5-7 yaş) aralığındaki çocuklar aynı sınıfta nasıl eğitim alacak, küçük olan çocuklar okuldan soğur mu,? Bugüne kadar 7 yaş çocuğunun özeliklerini bilen öğretmenler daha küçük çocuklara nasıl eğitim verecek? Sınıflar küçük yaş gruplarına göre düzenlenecek mi?
2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulanacak yeni eğitim sisteminin hazırlıkları devam ediyor. Bu yıl okula başlama yaşı 60 aya kadar düştüğü için küçük çocukların da anlayabileceği daha esnek ve kolay bir müfredat planlanıyor. Ancak aynı sınıfta olan 5-6-7 yaş çocuklarından küçük olanları farklı bir sınıfa koymak, yardımcı öğretmen çalıştırmak gibi bir çalışma yok.
Radikal gazetesinden Umay Aktaş'ın haberine göre, özel okullarda ise 5-7 yaş çocuklarına farklı sınıf açma, küçük çocuklara yardımcı öğretmen hazırlıkları başladı bile.
Kararsız ama imkân var
Evlerin gündemi aylardır 4+4+4 . Anne babalar, çocuğunun 7 yaş grubunun arasında fiziksel ve pisikolojik olarak ezilmesinden tuvalet temizliğine kadar pek çok endişe taşıyor. Zuhal Sarıaltın’ın oğlu Altuğ eylül ayında 64 aylık olacak. İki yıldır Bahçeşehir Florya Koleji’nde okulöncesi eğitim alan Altuğ’u birinci sınıfa verip vermeme konusunda aile kararsız. Okulun 60-66, 66-72 aylıkları iki grup olarak farklı sınıflara koyma planı da Sarıaltın’ın kararsızlığını, oğlunu birinci sınıfa yazdırma noktasına doğru çekiyor.
Ceyda Öner’in oğlu İlhan da 61 aylık. Öner, yapılan okul olgunluğu testleri sonucunda oğlunun hazır olduğunu görmüş: “Kararımda okulumuzda küçük çocuklara ayrı bir sınıfı açılacağı ve ayrı müfredat uygulanacağının da etkisi büyük. Devlet okuluna gönderecek olsam bir sene daha beklerdim.”
Daha oyun çağında
Selin Güneşgil’in küçük kızı da 68 aylık olarak birinci sınıfa başlamak zorunda. Anne üzgün çünkü daha oyun çağında olduğunu düşünüyor: ”Kızım Bahçeşehir’de okulöncesi eğitimi alıyor. Okulöncesi eğitimde okuma yazma derslerine çoktan başladı, hafta sonları da 1. sınıfa hazırlık okuluna başladı. Belki zorlanmayacak ama 5 yaşın erken olduğu düşüncesindeyim.”
Zeynep Doğusan Yaman-lıoğlu’nun ikizleri Erdem ve Defne eylülde 62 aylık olacak ve birinci sınıfa başlayacak. Üsküdar Doğa Anaokulu’nda eğitim alıyorlar. Yamanlıoğlu, ikizleri birinci sınıfa başlatacak ancak sistem hakkında kaygıları var: “Aslında biz çocukları devlet okuluna verecektik. Bu sistem çıkınca vazgeçtik. Biz uzun süre yurtdışında yaşadık. Orada da çocuklar 5 yaşında okula başlıyor ama üç yaşında okulöncesi eğitim zorunlu. Müfredatları da çok daha yumuşak. Oyun temelli.”
‘Bu çocuklar kayıp kuşak olmasın’
Turan Kırkıl’ın oğlu 66 aylık. Birkaç günle zorunlu grubun dışında kaldı. Kırkıl sistemin yeni olmasından dolayı bu yıl başlayanların kayıp kuşak olmasından endişe duyduğunu anlatıyor: “6 yaşındaki çocuk 7 yaşındaki çocuklarla aynı sınıfta olursa ezilecek. 6 yaş grubuyla okulöncesi öğretmenleri ilgileniyordu, şimdi öğretmenleri ilgilenecek. Öğretmenler eğitim alacak mı?”
Uzmanlara göre başarısızlık hissine yol açar
Florya Bahçeşehir Koleji Anaokulu Rehber Öğretmeni Eser Çabuk, sistemin dezavantajlarını “5 yaşlar için müfredat 1. sınıfa hazırlık gibi olmalı. Küçük çocuklarda yılgınlık, okuldan soğuma, başarısızlık hissi olabilir. Öğretmenlere de mutlaka 7 yaş altı çocukların özellikleriyle ilgili eğitim verilmeli. Küçük çocuklar ancak 20 dakika masada durabiliyorken biz onlardan okuma yazma bekleyemeyiz” diye sıralıyor.
Üsküdar Doğa Anaokulu Psikolojik Danışmanı Ceylan Irmak Hür ise “Küçük çokların küçük motor kasları henüz tam gelişmemiş oluyor” diyor.
Esas sorun 4. sınıfta patlayacak
Eski Eğitim Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, eşitsiz koşullarda eğitim sürecine başlamanın ileriki yıllarda da riskler doğuracağı görüşünde:
“Bu yılın okulöncesi eğitimde okullaşma oranlarından hesap yaparsak seneye 1 milyon 100 bin okulöncesi eğitimi almayan çocukla, yaklaşık 900 bin okulöncesi eğitim almış çocuğun aynı dersliklerde ve farklı yaş gruplarıyla bir arada 1. sınıfa başlaması birçok uyum sorununa neden olacak. Öğrenciler asıl kırılmayı ve zorlanmayı soyut algılamanın başladığı sınıf olan 4. sınıfta yaşayacaklar.”