Okunma Sayısı: 10037
CANLI YORUMLAR

DADI ARAYAN AİLELER!

İyi iletişim çok önemli

Çocuk Bakıcısıyla İyi İletişim Kurmanın Yolları;

 
Sevgili Anneler babalar;
 
Çocuğunuzun bakıcısıyla olan olumlu veya olumsuz iletişiminiz, dolaylı olarak çocuğunuzu da etkileyecektir. Eğer bakıcının sizinle iletişimi çok iyiyse, sizi ve çocuğunuzu seviyorsa; bunu bir iş olarak görmeyecektir aksine çocuğunuzla ilgilenmek onu mutlu edecektir. Bu nedenle çocuğunuzun bakıcısıyla iyi iletişim kurmanız çok önemli ve bunun yolları şöyle sıralanabilir;

Tüm annelik görev ve sorumluluklarınızı bakıcıya bırakmayın 

Öncelikle çocuk bakıcısı yerine çocuğumu emanet edecek, profesyonel bir uzman (Çocuk Bakım Ve Eğitim Uzmanı) arıyorum diyerek işe başlamalısınız. Sonra ise bu uzmanın hayatını size adayacağını düşünüp tüm annelik görev ve sorumluluğunuzu ona bırakmak yerine; onu saatler içinde çocuğunuzla ilgilenecek ve gelişimini destekleyecek bir uzman olarak görün. 
 
Eğitimli kişileri tercih edin ve şartları beraber belirleyin. 
 
Araştırmalar, 0-6 yaşın çocuğun gelişimi ve eğitimi için çok kritik bir dönem olduğunu ve bu dönemde çocuğun gelişimini en üst düzeyde gerçekleştirebilmesi için onunla ilgilenecek kişinin eğitimli olması gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle sizin bütün şartlarınızı kabul eden, düşük ücretle çalışan eğitimsiz bir bakıcı yerine eğitimli birini tercih edin ve şartları beraber belirleyin. Bakıcının görev ve sorumlulukları, size ve onun içinde bulunduğu şartlara göre değişiklik gösterecektir. Her iki tarafı da mutlu edecek şartları karşılıklı anlayış ve fedakarlıkla belirleyin. 
 
Bakıcıya hak ettiği maaşı ödeyin
 
Çocuğunuzun bakımıyla ilgilenecek uzmana talep ettiği maaşı verin ya da hiç işe almayın. Çünkü bakıcıyı düşük maaşla çalıştırmanız onun motivasyonu olumsuz etkileyecektir. Bakıcının sigortasını yapmadığınız için, en azından ona hak ettiği maaşı vermeniz gerekir. 
 
Fırsat buldukça çocuğunuzla siz zaman geçirin
 
Bakıcı, yatılı veya gündüzlü çalışsın elinizden geldiği kadar çocuğunuzla siz zaman geçirin. Çocuğunuzun annesinin siz olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla sürekli bakıcı ilgilenirse çocuğunuzla duygusal annelik bağını kuramazsınız. Bu nedenle akşamları ve hafta sonlarını çocuğunuzla birlikte geçirin ve bakıcıya kendine zaman ayırması ve dışarı çıkması için izin verin. Kendine yeteri kadar zaman ayıran bakıcı; mutlu bir şekilde eve dönecek, çocuğunuza daha iyi ilgi gösterip işini severek yapacaktır.
 
Çocukla ilgili kararları beraber alın
 
 
Çocuğunuz en çok bakıcıyla zaman geçireceği için, bakıcı çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarını sizden önce o fark edebilir. Mesela "kitapları karıştırmaya başladı, ona eğlenceli çocuk kitapları alabiliriz" gibi önerilerde bulunabilir. Çocuğunuzla ilgili önerilerini dinleyin ve çocuğunuzla ilgili bir karar almadan önce onun da fikrini alın ve onu dışlamayın. Bu, yaptığı işe saygı duyduğunuz mesajını verir ve bakıcının daha hevesli çalışmasını sağlar.
 
Sevdiklerini görmesi için yeterli zaman verin
 
Bakıcıya ailesini ve sevdiklerini görmesi için yeterli zaman verin. Eğer ailesi şehir dışındaysa 2 hafta da bir uzun izin verin. Çünkü 6 gün boyunca çalışan ve evden dışarı çıkmayan bir insanın psikolojisi bozulur ve performansı düşer. Kendine ve sevdiklerine yeteri kadar zaman ayıramayan bakıcı somurtkan bir yüzle çocuğunuzla ilgilenecek ve bu da çocuğunuzu olumsuz etkileyecektir.
 
Onunla sohbet edin ve dertleşin
 
Bakıcının mutluluğu eşittir çocuğunuzun mutluluğudur. Bu nedenle bakıcının hayatında neler oluyor, onu mutsuz eden bir sıkıntısı var mı? Bunları anlamak için fırsat buldukça onunla sohbet edin ve yapabileceğiniz bir şey varsa ona yardım etmeye çalışın.
 
Onu ailenin bir ferdi gibi görün
 
Çocuk bakıcısını ailenin bir ferdi gibi görün ve onu akrabalarınızla çocuğunuzun özel öğretmeni olarak tanıştırın, yaptığı işe saygı duyun ve bakıcı diye küçümsemeyin. Bunu davranışlarınızla, beden dilinizle ve sözlerinizle samimi bir şekilde gösterin. Örneğin özel bir yere gittiğinizde(akşam yemeği, sinema vb) ailenin bir ferdi gibi onu da davet edebilirsiniz.
 
Ona Jest yapın
 
O sizin en sevdiğiniz insana çocuğunuza bakıyor. Bu para kazandığı bir iş de olsa, böyle kutsal bir işi yaptığı için sevilmeyi ve değer görmeyi hak ediyor. Bu nedenle ona değer verin ve özel günlerini (doğum günü, yılbaşı vb) jest yaparak hatırlayın (hediye vermek gibi).
 
Onu takdir edin 
 
Çocuğunuzun gelişimine yaptığı katkılardan dolayı ona teşekkür edin. Hiçbir zorunluluğu yokken fazla çalıştıysa veya sizin için artı bir şey yaptıysa, bunu mutlaka ödüllendirin; ekstra para ödeme, hediye alma ve en önemlisi güler yüzle içten bir teşekkür gibi. 
 
Sen dili yerine "ben" dilini kullanın
 
 
Yaptığı yanlışları "ben" diliyle yapıcı bir şekilde açıklayın. Sizi rahatsız eden bir davranışı varsa, yargılayıcı bir dil kullanmak yerine "bunu yapman beni üzüyor ve ben işteyken aklım evde kalıyor" gibi ne hissettiğinizi ve bu davranışının nelere yol açtığını onu kırmadan açıklayın. Herkes hata yapabilir önemli olan hataların yapıcı bir şekilde açıklanması ve düzeltilmesi için bir şans verilmesidir.
 
Kendini geliştirmesi için onu eğitim kurslarına gönderin
 
Çocuğunuzun bakımıyla ilgilenecek insanı kendini çocuk gelişimi ve eğitimi alanında geliştirecek kurslara gönderin. Özellikle bakıcının bir Pedagogdan eğitim alması çok faydalı olacaktır. Çünkü Pedagog çocuğunuzun özelliklerine uygun tavsiyelerde bulunarak; çocuğun gelişimini daha iyi nasıl destekleyebilir bu konuda bilgi verecektir. Bunun yanı sıra bakıcıyı hafta sonları bu alanla ilgili kurslara ve seminerlere katılması için teşvik edin.
 
Ona değer verin
 
Çocuk bakıcısını fabrikada çalışan bir işçi gibi görmeyin. Ne eviniz bir fabrika ne de çocuğunuz bir üründür. Çünkü çocuk bakımı fabrika işi değil, sevgi işidir. Eğer onu bu işi sevmesi için motive etmezseniz, bunu iş olarak görür ve çocuğunuzun temel ihtiyaçlarını karşılamak dışında gelişimini desteklemek için artı bir çaba harcamaz. Zaten bu konuda empati kurduğunuzda bunu daha iyi anlarsınız. Unutmayın her şey karşılıklı ve ne ekerseniz onu biçersiniz. Çocuğunuzun bakıcısını sevmeniz ve değer vermeniz, çocuğunuzun mutluluğunun anahtarıdır.
 
Bunlar çocuğunuzla ilgilenecek kişiyle iletişiminizde faydalı olacağını düşündüğüm konulardı. Şimdi ise bu kişiyi seçerken nelere dikkat etmelisiniz bundan kısaca bahsetmek istiyorum.
 
Çocuk Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken kriterler: Bakıcının;
 
Çocuğunuzun bakımı ve eğitimiyle ilgilenecek doğru insanı bulmak için sağduyunuza güvenin ve kalbinizin sesini dinleyin.
 
Çocuk sevgisi ve samimiyeti
 
Çocuk bakıcısı seçerken; dikkat edilmesi gereken tek kriter bakıcının samimiyeti, isteği ve çocuk sevgisidir. Dünya kadar referansı olsun, çocuğunuza ısınmadıysa ve hevesli görünmüyorsa seçiminiz doğru değil demektir. Bunu ilk görüşmede aldığınız elektrikten anlarsınız. Eğer çocuk bakıcısı size şartlarını açıklıyor, taleplerde bulunuyor ve çok soru soruyorsa; bu onun iş ciddiyetini ve samimiyetini gösterir. Sırf işi almak için her şartınızı kabul ediyorsa bir kere düşünmek gerekir. 
 
Eğitimi
 
Eğitime gelince, eğer çok istekli ve çocukla iletişimi çok iyiyse 0-2 yaşa kadar bakıcının eğitimli olmaması bir derece kabul edilebilir çünkü ilk yaşlar bakım ağırlıklıdır. Fakat 2 yaştan sonra çocuğunuzun duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel gelişim ihtiyaçlarını eğitimsiz biri karşılayamayacağı için bu alanda uzman biriyle çalışmanız daha doğru olur.
 
Referansı ve Deneyimi
Referansönemli ama şart değildir. Referansı yok diye bir bakıcıyı işe almamak yanlış olur. Referans, çalıştığı kişiyle iletişimi gösteren öznel bir açıklamadır ve sizi yanıltabilir. Örneğin bakıcının çalıştığı aile, ona iyi davranmamış ve haksızlık etmişse, olumsuz referans verir ve bunu dikkate almanız doğru olmaz. En iyi referans bakıcının kendisidir. Çok iyi referansları olsun; sizle çalışınca bunların gerçek olmadığını ya da hiç referansı olmasın; sizle çalışınca aslında beklediğinizden daha iyi olduğunu görebilirsiniz. Önemli olan bakıcının ruh hali ve çocuk sevgisidir. Bunu almak için sağduyunuza güvenin ve ona bir şans verin.
 
Psikolojisi ve Kişiliği
 
İşe almayı düşündüğünüz kişinin kendisiyle barışık, sevecen, güler yüzlü, samimi olması ve hayatında psikolojisini olumsuz etkileyen önemli bir problemin olmaması da çok önemlidir. Bunu anlamak için Pedadogdan yardım alın. Pedagog görüşme sonunda psikolojik açıdan bu kişinin çocuğunuza bakmak için uygun olup olmadığını size açıklayacaktır.
 
İletişimi ve Performansı
 
Hem çocuğunuzun hem de sizin bakıcıyı sevmeniz ve samimi hissetmeniz gerekir. Fakat bazen bakıcı çok profesyonel de olsa çocuğunuzun ya da sizin elektrikleriniz uyuşmaz. Bunu anlamak için işe almayı düşündüğünüz kişiye bir günlük ekstra ücret ödeyerek, evinizde misafir edip, tam bir günü ve akşamı beraber geçirmelisiniz. Böylece hem bakıcının performansını, hem de ailenize uyumunu görmüş olursunuz ve ona göre karar verirsiniz. Bakıcıda sizin ailenizde ve o ortamda olmaktan mutlu hissediyor mu onu görmüş olur. Bu iki taraf içinde çok faydalı olacaktır.
 
Bunlar faydalı olacağını düşündüğüm birkaç kriterdi. Önemli olan onun doğru insan olup olmadığını bütün bunları değerlendirerek sizin hissetmenizdir. Bu konu da kalbinize ve sağduyunuza güvenin; içinizden gelen sese kulak verin.
 
Çocuğunuzu emanet edeceğiniz en uygun insanı bulmanız ve ona hak ettiği değeri vermeniz dileğiyle.
 
 
Pedagog Psk. Dan. Sevil Gümüş
Kurucu, Çocuk Psikolojisi ve Gelişimi Uzmanı, Oyun ve Filial Terapist 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
PANDEMİ VE ÇOCUK
NASIL ANLATMALIYIZ?
ÇOCUĞUNUZ HORLUYORSA DİKKAT
ARAŞTIRMA NE DİYOR?
ÇOCUĞUNUZDA TİK Mİ VAR?
SES ÇIKARMA, SAÇ YEME...
OYUN HAMURU YASAKLANIYOR
BAKANLIK GENELGE YAYINLADI
UZMAN ÖNERİLERİ
ORTOPEDİK EĞRİLİK
ÇOCUKLARDA NE DURUMDA?
ENGELLİ MİNİKLERE
BİLİMSEL REHABİLİTASYON
EL, AYAK VE AĞIZ HASTALIĞI
ONU BU VİRÜSTEN KORUYUN
Tembel Olan Çocuğunuz Değil
GÖZLERİ OLABİLİR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
EV, TEHLİKE YUVASI OLMADAN
BAKICISINA KÖTÜ DAVRA...
BAKICI MI AU PAİR Mİ?
İKİZ BEBEK BAKICISI BULMAK
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :