Okunma Sayısı: 6483
CANLI YORUMLAR

DİŞLERİ Mİ ÇÜRÜYOR?

Nasıl engellersiniz

 

 

 

Diş çürümesi nedir?

Diş çürümesi, dişlerin dış yüzeyindeki normalde sert olan dokuların, bir çukur veya delik oluşturarak kırılmasıdır. Birçok çürükte oyuk çok derin olabilir ve bu da sinirleri ve damarları etkiler.

 

Neler diş çürümesine yol açar?

Dişlerin üzerine yayılan bakteriler çürüklere neden olur; özellikle de ağızda çok miktarda şekerli artık kaldığında… Bu bakteriler diş yüzeyinde, plak adı verilen sert katmanlar oluşturarak büyürler. Yiyeceklerden kalan şekerleri parçalayarak ortaya çıkardıkları asitle, diş minesinin üzerinde oyuklar oluşmasına sebep olurlar. Sık sık şekerli gıdaların yenmesi ve içilmesi çürük riskini artırır; özellikle de uzun bir zaman boyunca dişlerin arasında kalmalarına izin verilirse (örneğin dişler düzenli olarak fırçalanmıyor veya bebek bir biberon dolusu tatlı içeceği emiyorsa)…

 

Şekerler dişlere nasıl saldırır?

Gözle görülmeyen bazı canlılar (bakteriler) her zaman ağzımızda yaşarlar ve bunların bazıları, diş yüzeyinde plak adı verilen sert tabakalar oluştururlar. Şeker yediğinizde, plak içindeki bakteriler bunların kalıntılarını yiyip bitirirler ve asitin açığa çıkmasına neden olurlar. Bu asitler, dişlerimizi kaplayan sert mine tabakasını parçalayabilecek güçtedirler. Kalsiyum ve fosfat gibi mineraller bu yarıklardan dışarı sızar ve dolayısıyla minenin ve onun altındaki diş dokusunun yumuşamasına ve zarar görmesine neden olurlar. Dişlerdeki oyuklar da bu şekilde oluşur. Eğer şeker alımınızı sınırlandırırsanız, bakteriler çok fazla miktarda asit üretemeyeceklerdir.

 

Kimler etkilenir?

Diş çürükleri çok yaygın bir sorundur. Diş macunlarına florür eklenmesi, dişlerin korunmasını sağlar ve çürükleri azaltır; ancak çocukların beslenmesindeki şekerli atıştırmalıklara yönelik süregiden eğilim, bu önlemlerin etkisini azaltmaktadır. İlk başta diş çürükleri, özellikle de süt dişlerinin çürümesi herhangi bir semptoma neden olmayabilir ancak süreç ilerlerse, diş ağrılarına, sıcak ve soğuk veya çok şekerli yiyeceklere yönelik bir hassasiyete sebep olabilir. Eğer sinirler etkilenirse bir iltihap veya abse oluşumuna neden olabilir ki bu da ağrı, çenenin şişmesi ve ateşle sonuçlanabilir.

 

Çocuğumu diş çürümelerinden korumak için neler yapabilirim?

  • Çocuğunuzun şekerli gıdalar yemesini ve içmesini sınırlandırın.
  • Ara öğünlerde sürekli şekerli abur cubur yemesine izin vermeyin.
  • Ona kendiniz iyi bir örnek olun.
  • Satın aldığınız gıdalara dikkat edin. Şeker ilave edilip edilmediğini görmek için gıda etiketlerini kontrol edin.
  • Çocuğunuzun her sabah ve akşam, ayrıca şekerli bir şeyler yedikten sonra dişlerini fırçalamasını sağlayın.
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
AY DEDİĞİN NE Kİ?
ÇOCUKLARDA KIŞ HASTAL...
ÇOCUĞUNUZUN RUHUNU KORUYUN
HİÇBİR ZAMAN AĞLAYAMAYACAK
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :