Okunma Sayısı: 10602
CANLI YORUMLAR

LOHUSALIKTAN NORMALE GEÇİŞ

Uygulamayı ihmal etmeyin

Doğumdan sonraki 6 haftalık yani 42 günlük döneme lohusalık dönemi deniyor. Bu dönemde vücut eski haline dönüyor.

Bu süreçte doğumdan yeni çıkmış annenin de mutlaka dikkat etmesi ve uygulaması gereken konularda bulunuyor.

Mutlaka dikkat edilmesi ve uygulanması gerekenler nedir diye soranlar için bir liste hazırladık.

Lohusalık döneminde annelerin uyması gerekenler şöyle:

Rahim Masajı: Karnınıza bastırdığınızda rahminizi hissedebilirsiniz. Doğumda göbek hizasında olan rahminiz, her gün 1-2 santimetre kadar küçülür ve 2’nci haftada ele gelmez olur. İlk günlerde daha sık olmak üzere, günde 8-10 kez rahim tepesine biraz kuvvetlice yapacağınız, 20-30 saniye süreli ovma hareketi, rahminizin küçülmesini hızlandırır. Bu sayede hem kanamanız az olur, hem de enfeksiyon gelişme riski bertaraf edilmiş olur. Bu masajlar esnasında bir miktar ağrı hissedebilirsiniz ve siz masaj yaptıkça rahminizin sertleştiğini hissedersiniz.

Ağrı: Doğum ve sezaryen sonrasında, dönem dönem ağrı hissedebilirsiniz. Çok şiddetli olmadıkça, size reçete edilen ağrı kesicilerden günde 3-4 kez alabilirsiniz. Doğum sonrası dikiş yerlerinizdeki ağrı, özellikle oturduğunuz zamanlarda sizi rahatsız ediyorsa, reçetedeki kremi dikiş kenarlarına sürebilirsiniz. Sezaryen sonrasında ise, birkaç hafta boyunca dikiş köşelerinin biraz daha üst kısmında ağrı hissedebilirsiniz.

Ateş ve Terleme: Doğum sonrasında hafif ateşiniz olabilir. Ayrıca bol terleme ve sık sık idrara gitme ile vücudunuzda biriken suyu atarsınız. Eğer 38 derece üzerinde ateşiniz olursa önce göğüslerinizi yoklayın. Göğüslerde süt birikmesi (göğüslerin aşırı sert ve hassas olması ile anlaşılır) ateşe neden olabilir. Böyle bir durumda göğüslerinizi yumuşayıncaya kadar tirle (meme pompası) yardımı ve masajla boşaltın. 1 saat sonra ateş halen yüksek ise önemli bir duruma işaret ediyor olabilir.

Yara Yerlerinin Bakımı: Normal doğumlarda yapılan dikişlerin iyileşmesinde iki hususa dikkat etmelisiniz. Temizlik ve kuruluk. Size reçete edilen tentürdiyot benzeri sıvıyı 1 litre pet şişe su ile karıştınız ve daima ağzı kapalı bir şekilde muhafaza ediniz. Her tuvaletten sonra temiz bir pamuğu bu su ile bolca ıslatarak, genital bölgenizi, önden arkaya doğru silin ve pamuğu atın. Bu uygulamaya bir hafta - 10 gün devam edin. Sık sık pet değiştirerek genital bölgenin temiz ve kuru kalmasını sağlayın. Sezaryen sonrasında ise, günde bir kez temiz bir pamuk yardımıyla, bu solüsyonla yara yerini silin (solüsyonu sulandırmadan). Bir haftalık uygulama yeterli olacaktır.

Beslenme: Lohusalık döneminde beslenme, gebelikteki gibidir. Bol sıvı almayı ihmal etmeyin. Gaz yapıcı gıdaları yemeyin. Ayrıca, doğumla birlikte oluşan kanamanın getireceği eksikliği gidermek ve sütünüzün kalitesini artırmak bakımından, demir-vitamin haplarınıza en az 3 ay kadar daha devam etmelisiniz.

Hareket: İster sezaryenle, isterseniz normal yolla doğum yapın, eve gittiğinizde kendinizi yatağa bağlamaktan kaçının. Şüphesiz istirahat edeceksiniz, ama uzun süre yatmanın damarlarda pıhtı oluşması gibi, bir takım riskleri de beraberinde getireceğini hatırınızda tutun. Kendinizi ne kadar çabuk yataktan kurtarırsanız, o kadar çabuk iyileşirsiniz. Normal doğumdan bir hafta sonrasından itibaren hafif egzersizlere başlayın ve özellikle karın kaslarınızı, kalça ve sırt kaslarınız kuvvetlendirici egzersizler yapın.

Sezaryen sonrası 6 ay boyunca, dikişlerinizi zorlayıcı hareketlerden ve ağır eşyaları (su dolu kova, ağır valiz, koltuk gibi) kaldırmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca ilk birkaç hafta boyunca, öksürürken, doğrulurken ellerinizle dikişlerinizi destekleyin (Ama kolay kolay açılmayacak kadar sağlam olduğunu da bilin.)

Banyo: Normal doğumdan sonra eve gittiğinizde, sezaryen sonrasında ise 7’nci günde banyo yapabilirsiniz. Tüm lohusalık dönemi boyunca banyonuzu ayakta duş şeklinde yapın ve küvete ve havuza girmeyin.

Tüm bunları uygulayan anne lohusalıktan hamilelik öncesi haline daha rahat dönebiliyor. O nedenle bu tür uygulamalara özen ve önem göstermesi gerekiyor. Bunun yanı sıra lohusalık döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise cinsel ilişkiye girilmemesi olarak belirtiliyor. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
GEBELİK DİYABETİNE DİKKAT
BEBEK KRİZE GİRMESİN
KORU BENİ GÜNEŞTEN!
KORUYUCULARI NASIL SEÇMELİ?
GECE ALTINI ISLATIYOR MU?
HER ÇOCUKTA GÖRÜLEBİLİR
YÜKSEK ATEŞTEN KORKMAYIN
BASİT ÖNLEMLER ALIN
OBEZ ÇOCUKLARDA
DİYABET RİSKİ
AĞRIDAN KURTULMAK İSTEYEN
DURUŞUNU DÜZELTSİN
AĞRI KESİCİ İŞE YARAMIYORSA
NÖROPATİK AĞRINIZ OLABİLİR
KEYİFLİ YATMA MERASİMİ
BAŞKA ÇARENİZ VAR MI?
HEPATİT'İN ABC'Sİ
KORUNMA VE ÖNERİLER
EVDEKİ TOZLARA DİKKAT
ÇOCUĞUNUZ ALERJİK OLMASIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
LOHUSALIKTA DEPRESYON
LOHUSALIKTA CİNSELLİK
BİR DE ANNE GÖZÜYLE B...
DOĞUMDAN SONRA SPOR?
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
2012 YILINA DAMGA VURAN
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :