Okunma Sayısı: 11453
CANLI YORUMLAR

MAMOGRAFİDE ÇIĞIR AÇILIYOR

Gelişmeleri kaçırmayın!

Artık, radyasyonsuz, acı vermeyen, sıkıştırma yapmayan bu yöntemle meme kanserinde kontrol ve erken teşhis çok daha kolay.

Meme kanserinde kontrol ve erken teşhis için kullanılan yöntemler elle muayene, ultason ve mamografi idi. Özellikle mamografinin acı vermesi, erken yaşlarda önerilmemesi ve radyasyon vermesi hastalarda korkuya yola açıyor. Bu nedenler erken teşhis edilemeyen vaka sayısının artmasına neden olabiliyor.

Her yıl meme kanseri yüzünden dünyada 465.000 kadın hayatını kaybediyor. Bu hızla ilerleyen tehlikeye dur demenin tek çaresi ise "Erken Teşhis". Fakat kadınların büyük kısmı rutin meme taramalarını ihmal ediyor. Bazıları mamografinin verdiği acıdan korkuyor, bazıları radyasyondan, bazıları ise hâlâ bunun önemini bilmiyor. Ama bir de çok büyük bir kısım var ki onlara uygulanan tarama tekniği etkili olmadığı için kendilerini sağlıklı zannettikleri sırada bu hastalığa yakalandıklarını görüyorlar.

Genç popülasyonda ise durum daha belirsiz; mamografi uygulamasında radyasyon olduğu için 40 yaşını geçmiş kadınlara öneriliyor. Gençler bu nedenle gerek duymayıp, ileride de ihmal ederek kontrollerini yaptırmıyorlar.

Yoğun meme dokusu neden önemli?

Yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda mamografinin sadece %30 oranla sonuç verdiği ve menopoz öncesindeki kadınların üçte ikisinin, menopoz sonrasındaki kadınların ise dörtte birinin yoğun meme dokusuna sahip olduğu dünyada yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Korkutucu bir başka veri ise "Yoğun Meme Dokusuna" sahip olan kişilerin yağlı dokuya sahip olanlara göre 5 kat daha fazla meme kanseri riski altında olmalarıdır. Akdeniz Ülkeleri, biz ve Orta Doğu kuşağında bu riskler daha yüksektir.

Yoğun meme dokusu olan kadınlarda tarama

Meme yapısının önemi kesinleştikten sonra bu doğrultuda geçtiğimiz sene Amerika’da "Yoğun Meme Dokusu" taramaları için ayrı bir yasa çıkarılmıştır. Bu yasa ile doktorların hastalarını "Yoğun Meme Dokusuna" karşı uyarmaları ve Ultrasonografi ile tarama yaptırmalarını tıbbi olarak tavsiye etmeleri zorunlu hâle getirilmiştir. (Amerikan toplumu bu konuyu çok ciddi takip ediyor ve yaptırımlar uyguluyorlar.) Meme dokusundaki yoğunluk genellikle yaş ilerledikçe azalmalı ve yerini yağ dokularına bırakmalıdır. Ama son alınan veriler 50 yaş üstü bayanlarda da artık "Yoğun Meme Dokusunun" çok sık rastlanan bir durum olduğunu açıkça göstermektedir.

Meme kanseri artıyor...

Günümüzde meme kanseri 40 yaş altı popülasyonu da ciddi şekilde tehdit etmektedir. Hatta 20’li yaşlarda birçok kadında kanser oluşumları tespit edilmektedir. Bu demektir ki hormon faaliyetleri ile ergenlik döneminin sonu risk başlangıcı olmuştur. Buna birçok sebep sayılabilir. Stres, kötü beslenme, Çernobil etkisi başta gelmektedir. Bu yıldan sonra Japonya’da meme kanserinde büyük artış beklenmektedir.

Türkiye'de meme kanseri yaygınlaşıyor...

Özellikle Türkiye’de 40 yaş altındaki bayanların kansere yakalanma oranlarının Avrupa’dakilerden 4 kat daha fazla olduğu bu yıl açıklanmıştır. Bilindiği gibi mamografi vücutta radyasyon birikimi oluşturması tehlikesi nedeni ile 40 yaş altı bayanlara ve hamilelere uygulanmaz. Bu kişilere eğer gerek görülürse manual ultrasonografi taraması yapılır. Bu prosedür ise el ile uygulanan ve standardı olmayan bir tarama yöntemi olduğundan oluşumların kaçırılması ile erken teşhis şansının kaybolması çok sık rastlanan bir durumdur. Diğer problem ise el ile yapıldığından tüm ayrıntılara bakabilmek için en az yarım saat sürmesi gereken bu taramanın hasta yoğunluğu yüzünden çok hızlı bir şekilde yapılmasıdır.

Ama geçtiğimiz yıl üzerinde detaylı araştırmalar yapılan, onayları alınıp radyologlar tarafından kullanılmaya başlanan Ultrason/Elastografi tekniği ile bu konuda da çok olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Bu teknik sayesinde iyi huylu ve kötü huylu oluşumların ayrımı biyopsiden önce Ultrasonografi ile yapılabilmektedir. Bu tekniği kullananlar sayesinde gereksiz biyopsilerde azalma olmuştur.

Otomatik tüm meme görüntüleme cihazı

Sonuçta ise tüm bu gelişmelerin erken teşhisi için SOFIA isimli FDA onaylı Doppler ile radyasyonsuz çalışan OTOMATİK TÜM MEME GÖRÜNTÜLEME CİHAZI kullanıma girmiştir. Tomografik görüntüler sağlayan, sıkıştırma ve acı vermeyen, hastanın rahatlığına ve mahremiyetine önem veren, otomatik çekimi her bir meme için 3 dk içerisinde tamamlayan, daha da önemlisi dünya üzerindeki tüm yöntemlerle karşılaştırıldığında erken teşhis için en iyi yöntem olan bu cihaz geliştirilmiştir.

Bu güne kadar manuel olarak el ile yapılan Ultrasonografide ERKEN TEŞHİSİ engelleyen ne varsa bu yeni teknoloji ile bunlar ortadan kaldırılmıştır. Böylece erken teşhis ile hayatlar kurtulacağı gibi, Elastografi tekniğini de el ile uygulamadan çıkarıp otomatik görüntüleme yapmayı sağlaması sayesinde gereksiz yapılan biyopsiler de haliyle azaltılacaktır.

Sağlığınız için kendinize en uygun tekniği doktorunuz ile görüşerek siz belirleyin ancak radyasyondan endişe ediyorsanız ya da mahremiyetle ilgili meseleniz var ise ve bu yüzden memelerinizi ihmal ediyorsanız, teknolojik gelişmeleri kaçırmayın.

Artık her şeyin çözümü var. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUĞUNUZ FITIK ETMESİN
KENDİ CANINIZI DA DÜŞÜNÜN
KADINI SEKSTEN SOĞUTMAYIN
ERKEKLER DİKKAT!
HAMİLELİKTE 22. HAFTA
AYAKKABI SEÇİMİNE DİKKAT
EMEK İÇİN YÜRÜDÜLER
TÜRKİYE'NİN KANSER HARİTASI
SAĞLIK BAKANI AÇIKLADI
ÇOCUKLAR DA SÜREBİLİYOR
UFACIK, İÇİ DOLU TURŞUCUK
İKRAMLARDAN TADIMLIK ALIN
SAĞLIĞINIZI KAYBETMEYİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
TOPUKLU GİYMEK GÜZEL FAKAT
İKİSİ BİRDEN BÜYÜSÜN DEĞİL
SPİRAL KORUYOR MU?
KADINLARDA MEME KİSTİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :