Okunma Sayısı: 10488
CANLI YORUMLAR

SUÇİÇEĞİ NEDİR?

Suçiçeği hakkında merak ettiğiniz her şey...

Suçiçeği nedir?

Suçiçeği, sıklıkla 1-10 yaşları arasında görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. "Varisella-Zoster Virüsü"nün neden olduğu hastalıktan aşı yoluyla korunabilir.

Suçiçeği nasıl bulaşır?

En çok kış sonu ve ilkbahar başı görülen suçiçeği, temas ve solunum yoluyla bulaşır.

Hasta olan kişi ile bir saat kapalı bir ortamda kalan ve hastalığa bağışıklığı olmayan kişiye hastalığın %96 ihtimalle ile bulaştığı görülmüştür. Suçiçeğine "Koridor Enfeksiyonu" denmesinin nedeni budur. 

Solunum yoluyla bulaşma süresi, döküntü başlamadan önceki 2 gün ile döküntüler başladıktan sonraki 5 gündür. Temas yoluyla bulaşma ise bütün döküntüler kabuklanıncaya kadar devam eder. Bu da genellikle bir hafta sürer.

Belirtileri nelerdir? 

Hastalık döküntü şeklinde kendini gösterir. Döküntüler mikrobu aldıktan 14-21 gün sonra ortaya çıkar. Önce ateş başlar ve 3-4 gün sürebilir. Arkasından vücudun değişik bölgelerinde kızarıklık şeklinde döküntü meydana gelir. 

Bu döküntüler daha sonra içi sıvı dolu, kaşıntılı kabarıkçıklar halini alır. 7-10 gün içerisinde kabuklanma görülür. Döküntüler kuruduktan sonra yeni döküntüler ortaya çıkar.

Hastalarda döküntü ve ateşin yanı sıra iştahsızlık, halsizlik ve burun akıntısı görülebilir.

Suçiçeği geçirirken nelere dikkat edilmelidir?

  • Suçiçeği geçiren kişiler Aspirin kullanmamalıdır.
  • Krem gibi ilaçların sürülmesi doğru değildir. (Döküntülerin içinde mikrop bulunduğu ve döküntüler patlatılırsa etrafa yayılabileceği için).
  • Hastanın çok sıcak ortamda bulunmaması gerekir. Çünkü terlemek döküntülerin kaşınmasına sebep olur.
  • Beslenme düzenli olmalıdır.
  • Hastalığın bulaşmasını engellemek için suçiçeği geçiren çocuk okula veya kreşe gönderilmemelidir.


Suçiçeği yetişkinlerde görülür mü?

Bulaşıcı olmasından dolayı, insanların çoğu suçiçeğini çocukluk döneminde geçirir ancak nadir de olsa, yetişkinlerde de suçiçeği vakasına rastlanmaktadır. 

Ne yazık ki ileri yaşlarda geçirilen suçiçeği genellikle daha ağır olmakla beraber özellikle sigara içenlerde zatürreye dönüşebilir ve ölüm oranı daha yüksektir.

 

Suçiçeği virüsü, hastalık geçtikten sonra vücuttan tamamen atılmaz. Sinir uçlarına yerleşir ve zamanla hastalık, kullanılan ilaçlar, yorgunluk, yaşlanma gibi bağışıklığı zayıflatan nedenlerle sinir boyunca ilerleyip deriye ulaşarak o bölgede kaşıntılı, ağrılı ve suçiçeğindekine benzeyen içi sıvı dolu kabarcıklara sebep olur. Bu hastalığa da "zona" denir. Yani zona ve suçiçeğinin etkeni aynı mikroptur.

 

Haber: Pınar Koçer Aydın

  • Ann Boyutu
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
İSHAL TÜRLERİ VE NEDENLERİ
KONUŞMA GECİKMESİ
NE VARSA KIŞTA VAR
UZMAN TAVSİYELERİ
EN İYİ YAZ KOKULARI
2012 YILINA DAMGA VURAN
YAŞLANMAK GÜZELDİR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :