Okunma Sayısı: 7750
CANLI YORUMLAR

UYGUNSUZ OTURMAYIN

Ofiste buna dikkat edin

Omurga; vücudu dik tutan, destekleyen en önemli kolon görevini görüyor. Ayrıca esnek disk yapılarıyla vücudun istenildiği şekilde eğilip bükülmesine, harekete katılmasına da yardım ediyor. Ancak iş ortamında yapılan hatalar omurgaya uygunsuz yük binmesine neden oluyor. Üstelik gelişen teknoloji sonucu bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek, uygunsuz pozisyonda çalışmak, hareketsiz iş ile yaşam temposu nedeniyle bir yandan da kilo almak, omurgaya binen yükü daha da artırıyor.

Bunların sonucunda da son yıllarda iş ortamına bağlı bel ve boyun sorunlarında belirgin bir artış görülüyor. Öyle ki bilgisayar kullananların yarısından fazlası omurgaya bağlı ağrı, tutulma, uyuşma, karıncalanma ve kramp gibi şikayetleri olduğunu belirtiyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Murat Hamit Aytar, omurga sorunlarının “ağrı” anlamına geldiğini belirterek, “Bunun sonucunda da hastanın iş verimi düşüyor.

Üstelik uzun süre masa ve bilgisayar başında çalışanlarda önce duruş bozukluğuna bağlı kas ağrıları ile kas spazmları görülürken, geç kalındığında ise bu sorun boyun ile bel fıtığına kadar ilerleyebiliyor. Hasta şiddetli ağrılar nedeniyle iş güç kaybı yaşayabiliyor, hatta işinden ayrılmak zorunda bile kalabiliyor.” uyarısında bulunuyor.

Uygunsuz oturuş pozisyonu en önemli etken

Beyin ve Sinir Cerrahı uzmanı Dr. Murat Hamit Aytar, omurga sorunlarının genellikle uzun süre sabit bir pozisyonda ve uygunsuz pozisyonda çalışmaktan kaynaklandığına dikkat çekerek, “Ofis ortamında yapılan en önemli hata, uygunsuz oturuş pozisyonu almak. Özellikle sırtı desteksiz, dik pozisyon verilemeyen koltuk veya tabure kullanmak, sırtı desteklemeden boşlukta oturmak, klavyeyi ve monitörü uygunsuz yerde konumlandırmak bel ya da boyun omurgası üzerine yük bindirerek omurga sorunlarına neden oluyor.” diyor.

Hangi hareketler omurga için riskli?

  • Uygunsuz; sırtı desteksiz, arkaya fazla esneyen koltuklarda oturmak,

  • Özellikle bilgisayar başında sırt desteksiz, iki büklüm veya öne kaymış biçimde uzun süre oturmak,

  • Gün boyu sürekli ayakta kalmak,

  • Çok ağır olsun ya da olmasın sürekli yük taşır pozisyonda olmak, desteksiz – ani yük kaldırmak.

Toplumun neredeyse yüzde 80'i iş yaşamının bir döneminde omurga sorunları yaşıyor. Bu sorunu yaşayanların bir kısmı erken teşhis sonucu birkaç günde iyileşirken, bir kısmı ise geç kalındığı için ameliyat olmaya mecbur kalıyor.

10 adımda bel ve boyun sağlığınızı koruyun

Beyin ve Sinir Cerrahı Uzmanı Dr. Murat Hamit Aytar, işyerinde omurga sağlığını korumanız için çok önemli, uygulaması ise bir o kadar basit önerilerde bulundu.

  • Sırtınızı daima dik tutun: İşyerinde iki büklüm, öne kaymış bir şekilde asla oturmayın. Boşlukta, sırt dayamadan oturmak omurgaya çok daha fazla yük bindiriyor. Sırtınızı dik ve ergonomik bir koltukta dayayarak oturmaya özen gösterin.

  • Bilgisayar ve klavyeyi doğru yere yerleştirin: Bilgisayarın mönitörü tam karşınızda olmalı. Göz seviyeniz bilgisayar ekranının üst-orta seviyesine gelmeli. Klavye de karşınızda konumlanmış halde ve dirsek seviyesinde bulunmalı.

  • Boynunuzu boşlukta bırakmayın: Boyun özellikle yorulduğu için boşlukta kalmamalı. Boynunuzun yorulmaması için sırtınızı, fırsat bulduğunuzda başınızı her zaman koltuğa yaslayın.

  • Ağır yükleri kontrolsüz kaldırmayın: Yerden veya masadan ağır bir yükü kontrolsüz biçimde kaldırmayın. Kaldırabileceğinizden fazla yükü yardımsız ve desteksiz asla almayın.

  • Her saat başı hareket edin: Koltukta çok uzun süre oturmayın. Her saat başı kısa süreliğine de olsa ayağa kalkın, esnetici egzersizler yapın veya dolaşın.

  • Ergonomik ayakkabılar giyin: Uzun süre ayakta kalıyorsanız, ayağınıza uygun ergonomik ayakkabı giyin. Omurgaya fazla yük binmesine neden olan çok yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.

  • Boyun ve bel egzersizleri yapın: İşyerinde yapabileceğiniz basit ve etkili boyun ile bel egzersizleri omurgayı korumada en etkili yöntemdir. Hekiminizden egzersiz listesi isteyin. Kontrollü, uzman rehberliğinde düzenli sporun sizin için en iyi koruma ve tedavi yöntemi olduğunu da unutmayın!

  • Çantanızdaki gereksiz yüklerden kurtulun: Her gün kullandığınız iş çantası ağır olmamalı. Çantayı hep aynı tarafta taşımamaya da dikkat edin.

  • ‘Kütletme’ hareketi yapmayın: Halk arasında boynu ve beli “kütletme” diye tabir edilen anormal, zorlayıcı hareketleri asla yapmayın. Bu hareket kısa süreli rahatlatıyor gibi gelebilir. Ancak uzun vadede omurgayı yıpratan ve bozan kısır döngünün, eklem yüzeylerindeki ciddi aşınma ve bozulmaların nedeni olacaktır!

  • İdeal kilonuzda kalın: Omurganızın üzerine binen yükü azaltmak için ideal kiloda kalmaya, fazla kilolardan kurtulmaya özellikle dikkat edin.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİ KORKUTTU
BU KEZ KONUMUZ GEÇ BOŞALMA
"BİYOLOJİK SORUN YOKTUR"
SİZDE HİPERTANSİYON VARSA
NEDENLERİ VE TEDAVİSİ NEDİR
OSTEOPOROZA ÇİPLİ TEDAVİ
İLAÇ ALMAYI UNUTMAYACAKLAR
KİRLİ HAVUZ HASTALIĞI
DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI
GÖZE KÖK HÜCRE NAKLİ
DAHA İYİ GÖRME UMUDU...
NEDEN MAMMOGRAFİ?
YAŞLARA GÖRE ÖNLEMLER...
ÇOCUKLARI GÜNEŞTEN KORUYUN
GÜNEŞ YANIKLARINA DİKKAT
SPOR TEDAVİNİN BİR PARÇASI
UZMANLA PROGRAM YAPMA VAKTİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
OKUMA GÖZLÜKLERİ ÇÖPE
DİŞ BEYAZLATMA
GÖZ ALERJİSİNE DİKKAT
KOLESTEROLDE SINIR 19...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
23 NİSAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :