Okunma Sayısı: 9477
CANLI YORUMLAR

YEMEK PİŞİRMEYİ ÖĞRETSENİZ

Acaba yemeye de başlar mı?

Eğer bir aile birlikte yemek yemiyorsa, çocukların sağlıklı beslenip beslenmediğini saptamak oldukça zor olabilir. Bir araştırma şirketinin yakın zamanda yaptığı bir ankette, İngiltere’de yaşayan tüm çocukların dörtte birinin akşam öğünlerini bir tepside, televizyonun önünde yedikleri ortaya çıkmış. Daha da endişe verici olan Mother&Baby dergisinin “2004 yılı aile beslenme anketi”nde ortaya çıkanlar. Küçük çocukların yüzde 48’i, yemeklerini aileleriyle birlikte sofrada değil, kendi başlarına televizyon karşısında yiyorlarmış.  

Öyleyse çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi ve belki de öncelikle "yemek yemesi" için siz ne yapabilirsiniz?

Örnek olun

Eğer kendiniz sağlıklı beslenmiyorsanız, çocuğunuzu buna alıştırmak için çaba sarf etmenizin bir anlamı yoktur. Çocuklar beslenme alışkanlıklarını anne ve babalarından öğrenirler. Dolayısıyla sizin iyi bir örnek sergilemeniz son derece önemlidir. Zaten sadece çocukların değil, tüm ailenizin sağlıklı gıdalara ihtiyacı vardır.

Doğru gıdalara yöneltin

Sağlıklı beslenme, acı verici bir pratik olmak zorunda değildir. Tabağa konmuş tek bir marul yaprağını, hiç kimse keyif verici bir öğün olarak değerlendiremez. Asıl yapılması gereken çocuğunuzun sağlıklı gıdalara yönelik bir ilgi geliştirmesini sağlamaktır. Bunun için onu, semt pazarlarına ve şarküterilere götürün; farklı kültürlerin mutfaklarından yeni ve ilgi çekici tatlar deneyin; besinlerin nereden geldiklerine önem vermesini öğretin ve ona yemek kitapları alın. Gerçek gıda ve lezzetleri takdir etmeyi öğrenmesi, işlenmiş gıdaların yapay lezzetlerini reddetmesine yardımcı olacaktır.

Ailecek yemek yiyin

Ailecek birlikte sofraya oturmak, çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını değiştirmek için en iyi yöntemlerden biridir.

Çocuklarınıza yemek pişirmeyi öğretin

Biraz daha büyük çocuklarınıza yemek pişirmeyi öğretmek sadece ev işlerinde size destek olmalarını sağlamaz, ayrıca hayatları boyunca kullanabilecekleri bir beceriyi kazanmalarını da sağlar. Daha küçük çocuklar da bu konuda size yardımcı olabilirler: Meyve salatası ve sandviç gibi tarif gerektirmeyen birçok yiyecek ve içeceği birlikte hazırlayabilirsiniz.

Küçük şeyler için endişelenmeyin

Çocuğunuzun tüm beslenmesini sınıflandırmanız, yediği tek bir sağlıksız gıdaya yoğunlaşmanızdan çok daha önemlidir. Çocuğunuzun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanması için ilkönce yapmanız gereken şunlar olmalıdır: Günde beş porsiyon meyve ve sebze yemesini sağlamak; hayati öneme sahip vitamin ve besinlerin tüketimini artırmak ve abur cubur gıdaları kesmek.

Etiketlerden gözünüzü ayırmayın

Paket ve konserve kutularının içindeki yağ, şeker ve tuz içeriğine dikkat edin; katkı maddeleri ve E kodlarını mutlaka inceleyin.

“Çocuklara yönelik gıdalar”a karşı tedbirli olun

Bir gıdanın sadece çocukları hedeflediği için sağlıklı olacağını varsaymayın. Bu tür gıdalar genellikle temel besinler açısından fakir; yağ, şeker ve tuz açısındansa zengindir. Bu gıdalar görünüşlerinin cazibesi için genellikle yapay renklendirici ve tatlandırıcılara bel bağlarlar.

Televizyon izleme alışkanlıklarını kontrol edin

Televizyonun, çocukların beslenme alışkanlıkları üzerinde farklı farklı kötü etkileri vardır. Televizyon önünde fazla vakit geçirmek, seyrettikleri reklamlar nedeniyle çocukların abur cuburlara olan arzularını ateşler. Özellikle çizgi film kahramanları, çocuklara besin değeri düşük gıdaları satmak için kullanılır. Ayrıca çok televizyon izleyen bir çocuk daha az hareket edecek ve eğer bu arada yemek de yiyorsa kilo alma riski artacaktır.

Mümkün olduğunca erken alıştırın

İyi beslenme alışkanlıkları mümkün olduğunca erken başlamalıdır. Abur cubur gıdalara bağımlı hale gelirse ilerde bu tür gıdaları daha da çok tüketebilir. Aynı şekilde çocuğunuzu erken yaşlarda taze gıdalara alıştırırsanız, ileri de bu tür yiyecekleri daha çok tercih edecektir.

Bir bakış açısı oluşturun

Çocuğunuzun beslenme alışkanlıklarını değiştirmek bir gecede mümkün olmaz ve ara ara çatışmaya devam edebilirsiniz. Burada önemli olan bir bakış açısı oluşturmak ve soğukkanlı kalmayı becermektir.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇORBAYA AĞIRLIK VERİN
VE BİR TATLI TARİFİ!
ÇOCUK SEVGİYLE ŞIMARIR MI?
UYUM İÇİN SEVGİ ŞART
BİR KENTLİ ÖYKÜSÜ:
METABOLİK SENDROM
SAĞLIKLI BESİNLER LİSTESİ
FAYDALARI İLE BİRLİKTE
ADETİN HORMONLARA ETKİSİ
ASTIMI ETKİLİYOR MU?
MERAK VE KEŞFETME DUYGUSU
İNTERNET VE ÇOCUĞUNUZ
KOLON KANSERİ GENETİK TESTİ
KOLDAN ALINAN KANLA MÜMKÜN
SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN!
ÇOCUKLARDA AĞIZ BAKIMI
EMME BAĞIMLISI ÇOCUK
EMZİRME BAĞIMLISI ANNE...
GÜÇ DURUMLARIN İLACI
EN YAKIN ARKADAŞ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
TÜRKİYE DİSLEKSİ?Yİ Ç...
ÇOCUK VE RAMAZAN
ANNELERİN KABUSU: BİTLENME
ÇOCUKLARDA ŞAŞILIK
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :