Okunma Sayısı: 7399
CANLI YORUMLAR

GÜVENLİ MUTFAK

Çocuklar için

ÇOCUKLAR İÇİN “GÜVENLİ MUTFAK” YARATIRKEN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

 

Günümüzde mutfaklar sadece yemek hazırlamak ve yemek için vakit geçirilen alanlarınçok ötesine geçerek, tüm aile bireylerinin sosyalleştiği ve beraber keyifli vakit geçirdiği mekanlar haline dönüştü. Özellikle evin en küçük üyesi çocuklar, küçük yaştan itibaren ilgi duydukları mutfaklarda vakit geçirmekten, yıkanan sebzeleri, kesilen malzemeleri ve pişirilen yemekleri keşfetmekten büyük zevk alıyor. Mutfaklar hem çocuklar hem de ebeveynler için çoğu zaman eğlenceli alanı olsa da söz konusu çocuk olduğunda tehlikeli bir mekana dönüşebiliyor. Mutfaklarda kullanılan kesici aletler, sıcak tencereler ya da fırınlar, gazlı veya elektrikli ısıtma cihazlarının her biri çocuklar için tehlike kaynağı olabiliyor. 

 

Çocukların meraklı olmaları ve tehlike kaynaklarını bilmemeleri onların birçok kaza ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu açıdan bütün riskler yok edilemese de basit önlemler alınarak güvenli bir ortam oluşturulabilir. Yenilikçi tasarımlar ve çevreye duyarlı ankastre ürünlerle mutfakları güvenli ve şık ortamlara dönüştüren Silverline, ev kazalarının ciddiyetine duyarlı kalarak “Güvenli Yaşam Kitapçığı” hazırladı. Evin tüm alanlarında oluşabilecek kazalara karşı alınacak önlemlerin sıralandığı kitapçık, özellikle küçük yaşta çocukların ilgisini çeken mutfaklarda yaşanabilecek kazalara karşı alınması gereken tedbirleri sıralıyor.

  • Pişirme esnasında ısınan tencere kulpları dikkatli tutulmalı. Çocukların tencerelerde bulunan kapakları açmaya çalışmaları ya da içlerine bakmak istemeleri üzerlerine yiyeceklerin dökülmesine ve onların yanmasına neden olabiliyor. Bu açıdan tencereler çocuğun uzanamayacağı duvara yakın kısımda kullanılmalı. Tencerelerin sap kısımları da arka tarafa çevrilmeli.
  • Fırın kapaklarını açmaya çalışmaları en sık rastlanan kazalardan bir tanesi. Ocak, fırın ve ocak bariyeri için çocuk kilidi olan ürünler kullanılmalı.
  • Mutfak dolaplarında çekmece kilitleri kullanılarak çocukların bıçak, çatal gibi delici ve kesici nesnelere ulaşmasına engel olunmalı. Bu önlem aynı zamanda parmak ve el sıkışması tehlikesi içinde önleyici olacaktır.  
  • Kapı tutucular ve parmak koruyucular aynı şekilde parmak ve el sıkışması riskini ortadan kaldırır. 
  • 1 yaş sonrasında düğmeleri çevirme yetisi gelişen çocuklar mutfakta yalnız bırakılmamalı. Düğmelerle oynamasına izin verilmemeli.
  • Isıtıcı, fırın, blender gibi elektrikli ev aletlerinin fişleri kullanım sonrası prizlerden çekilmeli.
  • Evde gaz kullanılıyor ise, uygun yerlere gaz detektörleri taktırılmalı. Havalandırma fonksiyonları kontrol edilmeli.
  • Temizlik malzemeleri ve mutfakta kullanılan deterjanlar çocukların ulaşamayacağı ve kilitli dolaplarda tutulmalı. Güvenli kapaklı olan ve kilit sistemi olan ambalajlar tercih edilmeli.
  • Çocukların ulaşabileceği yerlerde kibrit, çakmak gibi nesneler bulundurulmamalı.
  • Bulaşık makinesi, fırın, buzdolabı kapakları açık tutulmamalı.
  • Solunum yoluna kaçabilecek fındık, fıstık, leblebi, şeker gibi yiyecekler ve küçük parçalı oyuncaklar çocuklardan uzak tutulmalı.  
  • Sıcak sıvıları bebek kucaktayken kesinlikle taşınmamalı.  
  • Mama ve sıvılar mikro dalgada ısıtılmamalı. Çocuğa verilmeden önce gıdaların sıcaklığı mutlaka kontrol edilmeli.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
Türkiye Disleksi?yi Çözüyor
DİSLEKSİ SORUN DEĞİL
ÇOCUKLARDA DÜZTABANLIK
GÜNLÜK PERFORMANSI ETKİLER
TABLET KANSER YAPAR MI?
OKULDA TEHLİKE ALARMI!
UZMAN ÖNERİLERİ
BAKICI MI BÜYÜKANNE Mİ?
BİLİYORUZ AKLINIZ EVDE
ÇOCUKLARDA YAZ HASTALIKLARI
PROF. HİLAL MOCAN ANLATIYOR
ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ
KISA, ÖZ, NET
GÜNAYDIN ÖPÜCÜĞÜ; KAHVALTI
BENAL BÜYÜKGEBİZ ANLATIYOR
MUTLU VE BAŞARILI ÇOCUKLAR
ARTIK SIR DEĞİL!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HANGİ YAŞTA HANGİ SPOR?
YEMEK YEMEYEN ÇOCUKLARA
ÇOCUĞUNUZUN AĞZINA SAĞLIK
ÇOCUĞUNUZ DEĞİL GÖZÜ ...
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
23 NİSAN
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :