Tatile minik dostunuzla gitmek eminim çok keyifli olacaktır. Tatil öncesi alış veriş, bavul hazırlığı, yolculuk heyecanı derken minik dostunuz için yapmanız gerekenleri atlamayın. Unutmayın; seyahat etmek, onun doğası dışı bir durum. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı önleminizi mutlaka önceden alın.
Uçakla yolculuk yapacaksanız, minik dostunuzun aşı karnesini, sağlık raporunu ve kimliğini yanınıza almayı unutmamanız gerekiyor. Aşı programının eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması, paraziter kontrollerinin yapılmış olması önemli. Uçak yolculuklarında, her havayolu şirketinin kendine göre bir uygulaması var. Bazı havayolu şirketleri, evcil hayvanlarınızı belli koşullar karşılığında uçuş kabinlerine alırken; bazı firmalar ise hayvanları kesinlikle uçağa kabul etmemektedir. Bu konuyla ilgili yolculuğa çıkmadan önce uçak firmanızla irtibata geçmeniz en doğru yol olacaktır.
Otobüs yolculukları, uzun mesafeli olduğunda sizin ve evcil hayvanınız için yorucu ve stresli olacağından önerilmemektedir.
Sizin ve minik dostunuz için en rahat yolculuk özel arabalarda yapılan yolculuklar olacaktır. Sıkıldığını hissettiğinizde, bir yerde mola verebilirsiniz. Herhangi bir ihtiyacı olduğunda, durup bunu giderebilirsiniz. Kendi güvenliğinizi sağlarken onun için de önlemler almalısınız. Olası ani frenlerden etkilenmemesi için, emniyet kemerine takabileceğiniz tasmalardan faydalanabilir ya da aracın arka tarafında file ile ayırdığınız bölmede seyahat etmesini sağlayabilirsiniz. Rahat ve keyifli bir yolculuk için, aracı önceden havalandırın, sık sık mola vererek onu gezdirin, mide bulantısı ve kusma problemi yaşamaması için yolculuğa çıkmadan en az 3-4 saat önce az miktarda besleyin, molalarda azar azar su tüketmesini sağlayın.
Tatile çıkarken yapmanız gerekenler:
- Yolculuğa çıkmadan önce veteriner hekiminizi ziyaret ederek, minik dostunuzun aşılarının tam olduğunu kontrol ettirin. Yolculuk yapmasında herhangi bir sorun olup olmadığını öğrenin. Yolculuk esnasında asla hekiminize danışmadan sakinleştirici ilaç kullanmayın. Sağlık karnesi ve raporunu yanınızda bulundurun.
- Evcil kedi ve köpeklerinizin, özellikle yaz aylarında rahat bir yolculuk yapmaları için tüylerini kestirmeyi ihmal etmeyin.
- Veteriner hekiminizin telefon numarasını yanınıza almayı unutmayın! Herhangi bir acil durumda açık bir veteriner bulamayabilirsiniz.
- Yolculuklarda evcil hayvanlarınızı taşımak için, veterinerin öngördüğü ölçülerde taşıma kutuları ve kafeslerle yolculuğunuzu rahat geçirebilirsiniz. Tercih ettiğiniz kafesi, araç içinde mutlaka sabitlemelisiniz.
- Evcil hayvanınız yolculuk boyunca çok susayacağı için molaları uzun tutup, mümkün olduğunca su içirmeye çalışın.
- Güneşli havalarda, minik dostunuzu asla arabanın içinde bırakmayın. Hayvanlar, vücutlarının ısılarını insanlar kadar kolay dengeleyemezler. Aracınıza döndüğünüzde, kötü bir sürprizle karşılaşmamak için mutlaka onu da yanınızda götürün.
- Sıcak havalar kadar soğuk hava da araçta uzun süre kapalı kalmalarında olumsuzluklara sebep olacaktır.
- Özel aracınızla seyahat ediyorsanız, onun kafasını camdan çıkartıp rüzgarın tadını çıkartarak gitmesine izin vermemeliyiz. O an için hem kendisi mutlu hem de dışarıdan çok sevimli bir görüntü olmasına rağmen, bu durum kulak enfeksiyonu için en büyük risklerden birini oluşturmaktadır.
- Gideceğiniz yerde onun konforunu sağlayacak ortam olup olmadığını da önceden öğrenmelisiniz. Siz tatil yaparken, o mutsuz olacak ise yanınızda götürmek yerine bir pansiyona bırakmalısınız.
İyi tatiller…