Hormonlu gıda tabir edilen (aslında pestisidler ve bitki büyüme faktörleri-gübrelerle muamele edilmiş) gıdalar, son 15 yılın en güncel konusu. Şişmanlık sebebinden, erken ergenliğe, erkeklerde meme büyümesine kadar giden çeşitli olaylara sebep oluyorlar. Esas neden gıdalardaki doğal östrojenin, yapılan muamelelerle arttırılması ve bunun sonucunda da vücudumuza fazla miktarda östrojen almamız. Bu durum erişkinler için çok önemli olmasa da (hatta östrojenin prostat kanseri, meme kanseri gelişimini azalttığına dair yayınlar var- özellikle uzak doğuda bu kanser türleri doğal östrojenden zengin soya tüketiminin fazla olması nedeniyle az görülüyor), çocuklarımız için önemli.
Aileler organik ürün tüketmek istiyorlar ancak bunlarda çok pahalı. Aslında toprak aynı toprak, yağmur aynı yağmur, üstelik toprak bir defa kirlenirse temizlenmesi çok uzun süreye ihtiyaç gösterir.
Stanford Üniversitesi'nden yapılan bir araştırmada, 1966-2011 yılları arasında yapılan 240 çalışmanın sonucunda, organik gıdaların diğerlerinden basin değeri açısından pek fark olmadığı saptanmış. Vitamin değerleri arasında kayda değer fark bulunmadığı görülürken, ilaç seviyeleri açısından (pestisit, tarım ilaçları vs) organik yiyeceklerin daha avantajlı olduğu ortaya çıkmış.
2010 yılında yapılan bir ankette, organik ürün alanların yüzde 76'sının daha sağlıklı olduğuna inandıkları için organik aldıklarını, yüzde 53'ünün ise pestisitlerden arınmış olduğu için aldıklarını ortaya koymuş.
İş burada yine kontrole (devlet ve bireyler) kalıyor, organikler gerçekten organik şartlarda mı üretiliyor; aradaki fiyat farkını hak ediyorlar mı?
Öneri; sebze-meyveyi zamanında tüketelim, hazır gıdalarda bilinen markaları tercih edelim, organik ürünleri tercih ederken dikkatli olup, fiyat farkını hak ediyorlar mı irdeleyelim...