Sosyal güvenlik kurumu engellilere tekerlekli sandalye veriyor...
Hatta bırakın normal tekerlekli sandalyeyi, tıbbi açıdan ihtiyaç duyana akülü sandalye de %30 unu maddi açıdan temin ediliyor.
Sosyal güvencen yoksa yeşil karttan ya da Sosyal Yardımlaşma Dayanışma vakıflarından tekerlekli sandalye alma hakkı var. E o halde neden toplanıyor bu pet şişe kapakları? İlkokul çocukları seferber edilip sağlıksız bir şekilde çöplerden neden kapak toplatılıyor? Neden dramatik mesajlarla toplumun duyarlı kesimlerinin iyi niyetleri, vicdanları dürtüklenerek engelliler acınacak insanlarmış gibi onlar adına yardım dileniliyor?
Bu kampanya öyle hal aldı ki, küçük marketlerde ve büfeler de kilo ile mavi kapak toplanmaktadır...
Bütün toplum seferber edilip bir tekerlekli sandalye için 250 kilo kapak toplatılıp piyasa değeri yaklaşık 200 TL değerinde sandalyeler verilirken, devletin sosyal güvence kapsamında engellilere piyasa değeri 300-700 TL’ye kadar tekerlekli sandalye verdiği maalesef bilinmiyor. Devletin bütün engellilere (Sigortası olan engelliye sigorta kapsamında, sigortası olmayana yeşilkart kapsamında) tekerlekli sandalye temin etmekte iken bütün insanları (hele hele basında kimi haberlere yansıdığı üzere, kimi engelli yakınlarını çöplerden) kapak toplatmaya sevk etmek, kamuoyunun yanıltılması anlamına gelmektedir.
Bu tip kampanyalar toplumda engelli sorunlarının tekerlekli sandalye temin sorunlarına indirilmesi gibi bir yanlış algılama doğmasına sebep olmaktadır. Diğer taraftan engelliler için kapak toplayan kesimlerde (özellikle çocuklarda) engellilerin yardıma muhtaç, kapak toplanmasına dahi ihtiyacı olan insanlar olarak algılanması tehlikesini içermektedir.
Kamuoyunun bilmesini istiyoruz ki; Engellilerin tekerlekli sandalye ihtiyaçlarının karşılanması için kapak toplanmasına ihtiyaçı yoktur!
Engellilerin ihtiyacı olan tek şey, ona yasaların tanıdığı haklardan faydalanmasında yardımcı olunmasıdır. Eğer kapak toplanmasında kamusal bir amaç güdülecekse bu amaç sadece çevre temizliğine yönelik duyarlılığı artırmak olmalıdır. Bunu yaparken de kampanyaların özen göstermesi gereken konu (insanların çöplerden kapak toplaması değil) hijyene dikkat edilerek, yardım sever insanın duyguları sömürülmeden bu işlerin yapılmasını sağlamak olmalıdır.
Kapak toplayan kesimlerde (özellikle çocuklarda) engellilerin yardıma muhtaç, kapak toplanmasına değil, Engellilerin ihtiyacı olan tek şey, ona yasaların tanıdığı haklardan faydalanmasına yardımcı olunmasıdır.