İnsan yüzünün de bir modası var. Bu moda medya tarafından belirleniyor.
1960-70’lerin top modellerinin kaşlarına baktığınızda ortası kalkık hilal şeklinde kaşlar, 90’lardan sonra kaş dış kısımlarının yüksek olduğu modeller, daha sonrada nispeten daha yüksek ve düz görünümlü kaşlara doğru bir değişim gösteriyor.
Kaşların pozisyonu, altındaki göz kapağı ve bakışı etkilediğinden üst yüz estetiğinde önemlidir. Çoğunlukla üst göz kapağı düşüklüğü ile kaş düşüklüğü birbirine karıştırılır. Temelde kaşlar göz çukurumuzun üzerindeki kemik çıkıntının biraz üzerinde konumlanmışsa, kaş pozisyonuyla ilgili sorun yokken (şekillendirme ile ilgili sorun olabilir), üst göz kapağındaki sarkmalar dikkate alınmalıdır. Zaman içerisinde yer çekimi etkisi ile kaşlar da düşer, düşük kaşlar bakışlara üzgün, yorgun ve yaşlı bir ifade verir. Özellikle kaşların dış kısımlarındaki düşme, üst göz kapağında torbalanmayı artırır ve kaz ayaklarını belirginleştirir.
Kaş estetiği veya kaş kaldırma günümüzde çok moda bir ameliyat haline gelmiştir. Ameliyat olmak istemeyen hanımlar, kalkık kaş görüntüsü elde edebilmek için, kaşlarının orta kısmının alt sınır kısmını alarak hilal şeklinde bir kaş ortaya çıkarıyorlar. Oysa kaşın kalkık görünmesi, daha genç bir ifade ve bakış için kaşın kuyruk kısmının iç kısmına göre daha yukarıda olması gerekir. Bazen bu durumu kendi doğal kaşları ile elde edemeyecek olanlar, dış kısımdaki tüm kaşları alarak dövme yaptırmayı tercih ediyorlar.
Ameliyatsız kaş kaldırma yöntemlerinden bir diğeri botox. Bu kimyasal maddeyle kaşı indiren kaslar bloklanıp, kaldıran kasların daha aktif hale geçmesi sağlanarak kaş yukarıda konumlandırılır. Botox’un etki süresi 4-6 ay arası, bu süre bitince kaşlarınız eski haline döner.
Halk arasında ataçlamak olarak bilinen, nispeten daha basit bir işlem olan yöntemde kaş kaldırmada, üzerinde özel dikensi çıkıntıların olduğu ipliklerle kaş cilt altından bu dikensi çıkıntılar yardımıyla yukarı doğru askılanır. Lokal anestezi ile yapılabilen bu yöntem, kullanılan özel ipliğin çok yüzeysel geçirilmesi durumunda çekintiler yaratması; çok derin geçilmesi durumunda ise kaş dokusunu çok yukarıya askılayamama, uzun vade kaşı yukarıda tutamama gibi belirsizlikleri de beraberinde taşır. Bu uygulamada kesi azlığı veya yokluğu nedeniyle hemen hemen hiç iz kalmaz. Asimetrik kaşların düzeltilmesinde bu iplik girişimleri kullanılabilir.
Kaş kaldırma cerrahi girişimlerinden biri endoskopik olarak kaş kaldırma ve alın germedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu teknikte; küçük kameralarla ekran görüntüsü yardımıyla, kaşı tutan ve sarkmış dokular ayrıştırılıp, daha yukarıdaki genç dönem konumuna, deri altında yerleştirilen tespit materyalleriyle asılır. Uygulama saçlı deri içerisinde küçük birkaç santimlik üç kesi ile gerçekleştirildiğinden iz bırakmaz. Diğer yöntemlere göre daha kalıcı ve güvenilir bir yöntemdir. 2-3 saat süren işlem sonrası göz kapaklarında 1 hafta sürebilecek şişlik ve morluk olabilir.
Kaş kuyruğuna yakın saçlı deri içerisinden girilerek gerçekleştirilen, saçlı deri ile kaş arasındaki dokuyu geçerek sarkan kaşın altına inip bu dokuyu dikişlerle yukarı askılayan cerrahi işlemlerde mevcuttur. Lokal anestezi ve sedasyon altında yarım saat içerisinde uygulanabilir. Bu yöntemde küçük kesiler kullandığından iz bırakmaz ve kullanılan askı materyaline ve kaşa uygulanan inme kuvvetlerine bağlı olarak kalıcılığı tatmin edici düzeydedir.
Kaş kaldırma ameliyatı tek başına yapılabildiği gibi, üst göz kapağı torbalarının alınması, şakak veya alın germe gibi estetik operasyonlar ile de birlikte yapılabilir.