Bir çocuk öfke nöbeti geçirdiğinde bazen kendisini fiziksel olarak da hasta edebilir. Bu çok üzücü bir durumdur. Bu nedenle çocuk olanlarla ilgili kaygılandığında, anne babasının anlayışlı bir yaklaşımla müdahale etmesi gerekir.
Onu sakinleştirmeye konsantre olun. Çocuğunuzu göğsünüze yakın tutarak nefes alıp verişlerinin düzenli bir hale gelmesini bekleyin. Sakinleştiğindeyse öfke nöbetine neyin yol açtığı hakkında onunla konuşun. Çok sinirlendiğini anladığınızı açıklayacak bir yol bulmaya çalışın. Ona yardım etmek için daima yanında olduğunuzu görmesini sağlayın ki, bir dahaki sefere bu tür bir öfke nöbeti geçirmeden önce gelip sizi bulabilsin.
Çocuğunuzun öfke nöbeti şiddetli diye kendinizi ona iyi davranmak ya da istediklerini yapmak zorunda hissederek yanlış davranmayın. Eğer bunu yaparsanız bu davranış nedeniyle ödüllendirileceğini fark edecek ve belki de aynı şeyi yeniden denemeye çalışacaktır.
‘Mola yöntemi’ne bir mola
Çocuğunuz beş yaşına geldiğinde uygulamanız gereken mola yöntemi müdahalesi beş dakikadır ve daha fazlası hiç işe yaramaz. Bu nedenle beş ve beş yaş üzerindeki çocuklara sonuç olarak beş dakikadan fazla mola uygulanmamalıdır.
Başlamadan durdurun
Bazen bir öfke nöbetini başlamadan önce engellemek mümkündür. Bunu yapmak içinse öfke nöbetinin patlamak üzere olduğuna dair şu işaretleri görmeniz gerekir:
* Dinleyin. Sinirlenmeye başladığını duyabiliyor musunuz?
* Oyuncaklarını birbirine vurarak gürültü çıkardığını ya da kullandığı kelimelerin bir kavganın habercisi olduğunu duyabiliyor musunuz?
* Çok mu sessizleşti? Bu durum süre giden bir çeşit mücadelenin bir işareti olabilir.
Eğer yukarıdaki işaretlerden herhangi birini çocuğunuzda gözlüyorsanız:
* Öfke nöbeti oluşmadan önce dikkatini başka yöne dağıtarak onu engelleyin ya da sözünü kesin.
* Çocuğunuza her sorunu çözebileceğinizi hatırlatın.
* Onun yanında olun ve eğer öfke nöbetinin sebebi buysa, çocuklara birlikte çalışmak ve paylaşmak için yardım edin.
* Eğer durum tehlikeli bir hal alıyorsa (örneğin oyuncaklar fırlatılıyor ya da çocuğunuz diğer insanlara vurmaya başlıyorsa) çocuğunuzu uzaklaştırın ve bu davranışının bir sonucu olacağını görmesini sağlayın.