Çocuğunuzla haftada en az bir kere okulda neler öğrendiğiyle ilgili konuşun. Çocuğun yaptıkları açıkça ortada olabilir ve bazen de çocuklar bu konuda konuşmakta pek istekli olmayabilir. Bu durumda şöyle bir şey söylemeyi deneyin: “Bana, benim bilmediğim bir şeyden bahset” (elbette buna gerçekten inanarak…). Eğer bir çocuğu bir arkadaşı veya küçük kardeşiyle oynarken izlemişseniz, bir şeyi öğrenmek kadar bir şeyleri öğretmek ve açıklamaktan da hoşlandıklarını fark etmişsinizdir; ancak bunun için her zaman fazla şansları olmaz. Bu karşılıklı etkileşim sayesinde çocuklar, sadece anne babalarından bir şeyler aldıklarını değil, onlara bir şeyler verdiklerini de hissedebileceklerdir.
Her çocuğun öğrenme yöntemi farklı olabilir
Biraz psikoloji zamanı… Çok bilinen bir teori, neredeyse bütün insanların üç öğrenme yönteminden birini daha fazla kullandığını söylüyor. Bu konudaki kanıtlar, hangi kategoride yer aldığımızın doğuştan, genetik olarak belirlendiği yönünde ve dolayısıyla bu model çocuklara da uygulanabiliyor:
Görsel öğrenme (görülen aracılığıyla)
-
İnsanların yaklaşık %65’inin, başka bir deyişle her üç kişiden ikisinin bu öğrenme yöntemi ile başarılı olduğu düşünülüyor.
-
Bu yöntem, yazılı bilgileri, notları, grafik ve resimleri kullanarak öğretiyor.
-
En iyi bu yöntemle öğrenen birisi, televizyon programlarını ve videoları kullanarak da bir şeyler öğrenecektir.
İşitsel öğrenme (duyulan aracılığıyla)
-
İnsanların yaklaşık %30’u, bir başka deyişle her üç kişiden biri en iyi bu yöntemle öğreniyor.
-
Bu yöntemle başarılı olan insanlar en iyi duydukları şeylerle, özellikle de konuşarak ve dinleyerek öğrenirler.
-
İşitsel yöntemle öğrenen birisi, hem sessiz çalışmaları, hem de canlı tartışmaları sevecektir.
Kinestetik / Dokunsal öğrenme (dokunma ve hareketle öğrenme)
-
Bu oldukça seyrek görülen bir öğrenme biçimidir; toplumun %5’i veya bir başka deyişle her 20 kişiden sadece biri bu yöntemle başarılı bir şekilde öğrenir. En seyrek görülen grup olduğundan, resmi eğitim yüzünden genellikle dezavantajlı kabul edilir.
-
Bu insanlar en iyi fiziksel aktivite, taklit yoluyla ve pratik yaparak öğrenirler.
-
Bu yöntemle öğrenen birisi, hem nesneleri hem de kavramları daha iyi kavrayabilmek için onları kurcalamaktan hoşlanır.