İngiltere’de yapılan araştırma, kanser tedavisi gören hastaların yüzünü güldürecek nitelikte. Zira araştırma, acı verici teşhis ve kontrol yöntemlerinin yerini basit bir kan testinin alabileceği umudunu doğurdu.
Kanser tedavisinin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması ve hastalığın seyrinin takip edilmesi için uygulanan görüntüleme yöntemleri ve cerrahi müdahaleler hastalara sıkıntılı anlar yaşatıyor.
İngiltere’deki Cambridge Araştırma Enstitüsü’nün Kanser Araştırma Birimi'nin yaptığı çalışmayla geliştirilen kan testinin, bu yöntemlerin yerini alabileceği belirtildi. Gazeteport’un haberine göre, yeni geliştirilen kan testi, kanserli tümörlerin takibinde kullanılacak ve binlerce hayat kurtarabilecek.
İngiliz bilim insanlarının geliştirdikleri bu yöntemle, dünyada ilk kez, kanser hastalarındaki ölümcül mutasyonlar kan testiyle tespit edildi.
DOĞRU TEDAVİ KISA SÜREDE BELİRLENECEK
Yumurtalık ve meme kanseri olan 38 hastadan 20'sinde başarılı olan testle, bir kadın hastadaki meme kanserinin 16 ay boyunca farklı tedavilere nasıl yanıt verdiği de gözlemlendi. Böylece testin, doğru tedavi yönteminin bulunmasında da yardımcı olacağı düşünülüyor.
BİYOPSİYE GEREK KALMAYABİLİR
Bilim dünyasında ilk kez tüm genlerin analiz edilebilmesini sağlayan testin, beş yıl içinde kullanıma hazır hale gelmesi bekleniyor.
Kanser hastalarına şu an uygulanmakta olan rutin kontroller, kanserli dokulardan cerrahi yöntemle, yani biyopsi ile alınan parçaların incelenmesiyle mümkün oluyor.
ntvmsnbc