Bir gen testi ile kadınların meme kanseri riski yıllar öncesinden belirlenebilecek.
Yapılan bir araştırmaya göre alkol, radyasyon, hormonlar, sigara gibi çevresel faktörlerle genleri değişime uğramış kadınlarda meme kanseri riski iki katına çıkıyor.
Bir kan testiyle meme kanserinin en çok görülen tipi ve bir kaç başka formunun riski tespit edilebilecek. Çalışmada meme kanseri olmayan, farklı yaşlarda 1380 kadından kan örnekleri alındı.
Kan örnekleri üzerinde genin metilasyon denilen bir sürece girip girmediği tespit ediliyor. Böylece meme kanseri riski öngörülebiliyor. Metilasyon çevresel faktörlerden etkilenen genleri tekrardan programlayan, inşa eden bir mekanizma.
Çalışmaya katılan kadınların 640'ı daha sonra meme kanseriyle mücadele etti ve üç yıl önce yapılan kan testinde değerleri yüksek çıkmıştı. Araştırmada bazı kadınların sonuçları tam 11 yıl önceden kanseri öngören değerlere sahipti.
ATM geni aynı zamanda lenfoma ve lösemi gibi kanserlerle de ilişkilendiriliyor. Test yaygınlaştırılabilirse kanserle mücadelede en önemli nokta olan "erken teşhis" sorunu çözülebilecek ve kanseri oluşmadan önce tedavi etmek mümkün olacak.