İlkokullarda seçmeli ders olmayacak. Ortaokul ve lisede seçmeli dersler için geniş bir havuz oluşturulacak. Öğretmenler Kurulu bu havuzdan dersleri seçecek. Yabancı okullarda okuyan öğrenciler de isterse Kuran-ı Kerim ve Arapça derslerini alabilecek. Sadece azınlık okullarında bu dersler okutulmayacak.
Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, seçmeli derslerin öğretmenlerden çok, alanında uzman sanatçı, sporcu veya müzisyenler tarafından verileceğini açıkladı.
"Derslere sanatçılar girebilir"
Seçmeli derslerin nasıl yapılacağı konusuna açıklık getiren Bakan Dinçer, "İlkokulda sınıf öğretmeni olacak ve tek tip ders vereceğiz. Ortaokulda ise çocukların ilgisine ve tercihine göre dersler vereceğiz. Çocuklar neyi merak ediyor, neyi öğrenmek istiyor, hangi türe ilgileri varsa onları yapacağız" dedi.
Seçmeli dersleri çocukların ilgi ve tercihine göre seçeceğini ifade eden Dinçer, ortaokulda ise tek bir dersi değil de yine kabiliyetine göre bu kez belki blok dersleri de seçme şansları olacağını dile getirdi.
Seçmeli derslerle ilgili yeterli öğretmen kadrosunun olduğunu söyleyen Dinçer, bazı spesifik derslerde sanatçılardan, o işin uzmanlarından, ozanlardan yardım alınacağını söyledi. Çocukların bağlama, keman ya da kanun çalmak istemesi halinde yerel sanatçılardan yardım alınabileceğini söyledi.
"Seçmeli derslerde not zorunluluğu olacak"
Seçmeli derslerin notla olacağının bilgisini veren Bakan Dinçer şunları söyledi: "10 binden fazla futbol, basketbol, tenis, yüzme, atletizm antrenörü bulunuyor. Bunların hepsini çocukların spor yapmaları için değerlendirebiliriz. Eğitim sisteminde çocuğun seçmek zorunda olduğu bir müfredat olduğu için de biz not vermeyeceğiz. Sosyal ve kültürel etkinlikler, ders dışındaki spor veya sanatla ilgi derslerde not olmayabilir ama seçimlik derslerde zorunlu olacağı için onlarda not olacak."
Seçmeli dersler ile ilgili Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı çalışmaların devam ettiğinin bilgisi verilirken, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflar ile ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. sınıflardaki öğrencilerin okuyacağı 20'ye yakın seçmeli ders olacak.
"Kuran-ı Kerim dersi başörtülü yapılabilir"
Kuran-ı Kerim ve peygamberimizin hayatı seçmeli ders olduğundan isteyen öğrencilerin alacağı bir ders olduğunu söyleyen Dinçer, "Sadece ders sırasında olmak üzere imam hatip okullarında kız öğrenciler isterlerse başörtülü bu dersi okuyabilir. İmam hatip okulları dışındaki okullarda da yine aynı şekilde o derse mahsus olmak üzere başörtülü ders yapılabilir" şeklinde konuştu.
2011-2012 eğitim-öğretim yılında 8.sınıfta olup Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre yerleştirilecek ortaöğretim kurumları dışında kalan öğrenciler kendi tercihlerine göre genel ya da meslek liselerine kayıt yaptırabilecek.
Okul öncesi eğitimle ilgili de bilgi veren Dinçer, okul önecesi eğitimin 37-66 aylar arasını kapsadığını söyledi.