Evlendiniz, sevdiğinizle bir hayata başlamanın keyfi ve mutluluğu ile aylar sonra artık bir aile olmaya karar verdiniz. Yaklaşık dokuz ay sonra size en güzel duyguları yaşatan ve büyük sorumlulukları ile gelen bebeğiniz kucağınızda. İşte şimdi hayata artık daha başka bakıyorsunuz…
Sizin için bebeğin dünyaya gelmesi, yaşamın yeniden düzenlenmesi anlamını taşıyor. Eş olmak bu dönemin doğal sürecinde bir süre ikinci plana atılsa da zamanla bu denge yeniden yerine oturabiliyor. Eşlerin bu konudaki farkındalığı ve çabası mutlu evlilik, mutlu aile ortamı için önemlidir.
Bebek büyüdükçe sizinle olan iletişimi artar. Artan gülücükleri, oyunları, sarılmaları anne baba olma duygusunu size daha fazla hissettirmeye başlar. Aylarını hızla dolduran oğlunuzun veya kızınızın hareketli olması, algılarının açılması, merakının artması, çekmeceleri karıştırması, hayırlarınıza itiraz etmesi, “dur” larınızı dinlememesi kısacası sınırlarınızı sürekli aşma çabası sizi yormaya , eşinizle çatışmaları ortaya çıkarmaya başlayabilir.
"Verilen çocuk kararları mutsuz bir aile olmayı beraberinde getirmemeli"
Psikolog Eda Gökduman, tam bu döneme dikkat etmeli ve eşlerin birbirleri ile olan iletişimine zarar vermemeye özen göstermesi gerektiğini söylüyor.
Unutmayın!.. Çocuğunuzu dünyaya getirmeye karar verdiğinizde güzel bir aile olmak istemiştiniz, verilen çocuk kararları mutsuz bir aile olmayı beraberinde getirmemelidir. Bu çocuk için de istemediğimiz bir durumdur, mutsuz anne ve babanın çocukları sağlıklı ve mutlu olamıyor.
Çocuk yetiştirme sürecinde eşinizle hep aynı fikirde olmayabilirsiniz. Çünkü iki farklı kişisiniz ve yaşamla ilgili farklı bakış açıları olabilir, olayları farklı değerlendirebilirsiniz. Çocuğunuz bir davranış yaptığında siz yanlış yaptığını düşünürken eşiniz bu davranışın yanlış bir davranış olmadığını düşünebilir. İşte bir tartışma için riskli bir andasınız! Eleştiriler, iyi bir anne- baba olamadığının ifade edilmesi, suçlamalar, yükselen sesler, ağlamalar ve size uzaktan bakan ürkmüş bir çocuk. Bu tür ortamlarla üzülerek çok sık karşılaşıyoruz.
"Her anne baba kendine göre bir kural uygulamamalı"
Çocuk yetiştirmede belli kurallar elbette var. Her anne baba kendine göre bir kural uygulamamalı. Bu ortam çocuk için bir ikilem yaratır, sağlıklı olmayan büyüme bir ortamını ortaya çıkartır. Çocuğunuzu yetiştirirken doğru kararları vermek, eşinizle aynı tutum içerisinde davranmak, çocuğun karşısında ortak hareket ederek bir güç birliği oluşturmak çok önemlidir.
Eşiniz çocuk eğitimi konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Eksik veya yanlış davranışlar gösterebilir. Bu durumda onu eleştirmek veya suçlamak yerine yapmanız gereken sağlıklı bir iletişim yolu ile sakinken ve çocuğunuz yanınızda değilken onunla konuşmak, birlikte güvenilir kaynaklardan ( kitaplar, makaleler veya uzmanlardan) doğru bilgileri araştırmak ve birlikte uygulamaya başlamaktır. İşte aile olmak, anne baba olmak aslında budur!
Birçok evlilikte gözlemlediğimiz eşler arasındaki iletişimsel sorunların hamilelik süreci ile başlıyor olması. Gelen bebekle ve yeni sorumluluklarla eşler birbirinden uzaklaşmamalı, bu zorlu sürecin aile olmanın doğal bir parçası ve gelip geçici bir dönem olduğunu bilmesi önemlidir. Eşinize göstereceğiniz her anlayış, vereceğiniz her destek, katacağınız her doğru bilgi, kuracağınız her güzel söz (iletişim) birlikte bir hayatı paylaşmanın ve sağlıklı çocuklar yetiştirmenin ön koşuludur.