Gebelikte dakika solunum sayısı ve dakika kalp atım sayısı artar. Lohusalık döneminde bu değişiklikler kısa zamanda geri döner. Bazı lohusalarda dakika kalp atım sayısı geçici olarak gebelik öncesi değerlerden daha düşük olabilir.
Gebelik döneminde büyüyen uterusun diyafragma kasına (diyafragma göğüs kafesi ile karın boşluğunu birbirinden ayıran yapıdır) ve akciğerlere bası yapması özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde nefes darlığı hissinin ortaya çıkmasına neden olur. Bebek doğduktan sonra bu bası ortadan kalktığından bu belirti kısa zamanda ortadan kalkar.
Gebelik döneminde dolaşım sisteminde önemli değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişikliklere bağlı olarak gebelikte tansiyon değerleri düşme eğilimi gösterir. Hatta bazı anne adaylarında ayakta duruken düşen tansiyon değerleri bayılma hissine neden olabilir.
Gebelik döneminde yine uterusun ana toplardamarlara bası yapması nedeniyle vücudun alt kısmında kan dolaşımı nispeten yavaşlar. Buna bağlı olarak anne adaylarının önemli bir kısmında, sıvı tutulmasının da katkısıyla, özellikle ayakta durmakla artan ödem (şişme) meydana gelir. Yine dolaşım yavaşlamasına bağlı olarak anne adaylarının bir kısmında bacaklarda varisler şiddetlenir ya da önceden hiç varisi olmayan anne adaylarında gebelik döneminde varisler ortaya çıkabilir. Yine dolaşımın yavaşlamasına bağlı olarak anne adaylarının bir kısmında hemoroid (basur) oluşabilir veya önceden varolan hemoroidlerin belirtileri şiddetlenebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe