Yaz aylarında hava sıcaklıklarının sürekli olarak değişmesiyle birlikte bunaltıcı hava da kendini yavaş yavaş hissettiriyor. Bu tür ısı değişimleri, sadece hipertansiyon ve kalp hastalarını değil, sağlıklı kişileri bile son derece olumsuz etkiliyor.
Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, kavurucu sıcak yaz günlerinde kalbi koruma yöntemleri ve vücudumuzun sıcakla baş edebilmesi için basit ama etkili tüyolar verdi. Doç. Ulusoy, “Son araştırmalar gösteriyor ki hava sıcaklığı artışı en çok erkeklerde 60–65 yaş, kadınlarda ise 70 yaş ve üzerindekileri hastaları etkiliyor. Gelir düzeyi düşük kişilerde iklim değişikliğiyle birlikte kalp ve damar hastalıklarına daha fazla rastlandığı görülmüştür.Risk faktörlerinin daha yüksek oranda bulunması, kötü ortam ve yaşam koşullarına bağlı sıcağa daha çok maruz kalma bu hastalıkların artışına neden olmaktadır. Özellikle hava sıcaklığının 30 dereceyi aşmasıyla birlikte 50–64 yaş arası kişilerin hastaneye yatma oranı yükselmektedir” diyor.
Uzmanlar sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı yaz günlerinde hipertansiyon, diyabet, koroner kalp hastalığı, kalp kapak hastalığı, kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı olan kişileri çok gerekmedikçe dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıyor.
- Yağlı, bol kalorili yiyecekler, hazır ve raf ömrü uzatılmış gıdalar tüketilmemeli. Taze sebze ve meyveye ağırlık verilmeli.
- Alkol sıcak havalarda tüketilmemeli. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, açık havada alkol içmekten kaçınmalı.
- Günde 3,5–4 litre su içilmeli.
- Açık renkli, hafif, pamuklu, rahat ve bol, terleme ile vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı giysiler kullanılmalı.
- Güneşin en tepede olduğu saatlerde açık havada dolaşmaktan kaçınılmalı.
- Sodalı, kolalı içecekler ile maden suyunun aşırı tüketimine dikkat edilmeli ve bu içeceklerin kan basıncını arttırabileceği akılda tutulmalı.
- Denize, sabah ve akşam saatlerinde, mümkünse güneşin en eğik olduğu saatlerde girilmeli, kumda güneş banyosunun özellikle kalp hastaları için uygun olmadığı, kalp hastalarının açıkta yüzmemesinin daha uygun olduğu akılda tutulmalı.
Radikal: Mine Tuduk