Karneler alındı. Çocuklar uzun bir tatil maratonuna başladı. Ancak çocuğunun zamanının boşa geçmesini istemeyen ve yazı değerlendirmek isteyen aileler bu kez de yaz okulu araştırmasına başladı. Kayıtları devam eden birçok yazı okulu var ve birbirinden farklı seçenekleri ile de aileleri cezbediyor.
Ancak yaz okulu seçerken dikkat etmemiz gereken kurallar, noktalar var mı? Nedir bunlar? İşte sizler için bazı öneriler:
Yaz okulu seçmek aynı üniversite seçmek gibidir, öğrencinin ilgi alanına ve kabiliyetlerine bağlıdır. Bir müzisyen müzik ağırlıklı bir programda yeteneklerini geliştirmek isteyebilir. Bir sporcu spor kamplarına katılmak için can atabilir. Başka bir öğrenci de tamamen yeni bir deneyimin peşinden koşabilir. Bu tamamen size bağlıdır.
Popüler olan yaz olanaklarından biri de üniversitelerin kampüslerinde yaşama ve eğitim deneyimi almaktır. Bazı üniversite programları da öğrencilere aldıkları dersler karşılığında ileride üniversitede geçerli olabilecek ders kredileri bile verebilirler. Peki neden bir yazı tatil yapmak yerine çalışarak geçiresiniz ki? Tabii ki ilgilendiğiniz bir alanda kendinizi geliştirmek ve üniversite yaşamının nasıl olduğunun tadına önceden bakabilmek için!
Bazı öğrenciler ise üniversite başvurularında daha güzel duracaklarına inandıkları programları seçme hatasına düşerler. Sadece başvuruda gösterebilmek için atılınan bir heyecan verici bir macera tam da buna yönelik olabilir. Üniversite kabul kurulları ise öğrencinin gerçekten nasıl birisi olduğuyla, öğrenciyi kendisi yapan özelliklerle ilgilendiklerini size söyleyeceklerdir. Bu da sizin kendinizin ilgisini çeken, size özel olan bir konuda yaz programı takip etmeniz anlamına gelir, henüz karar vermediğiniz bir üniversitenin henüz tanışmadığınız bir kabul kurulunu etkileyeceğini düşündüğünüz bir programına yazılmak ise kesinlikle değildir.
Kendi kendinize program yaratmak!
Tabiiki de daha önceden hazırlanmış bir yaz programına katılmadan da zevkli ve verimli bir yaz geçirebilirsiniz. Sizin için önemli olduğunu düşündüğünüz bir sosyal projede gönüllü yer alabilirsiniz mesela! Bir staj bulabilirsiniz, veya sizin ilgilendiğiniz kariyer alanında çalışan bir profesyoneli yaz boyu takip edebilir, notlar alabilirsiniz. Hatta kendi kendinize veya ailenizle bakış açınızı genişletecek gezilere çıkabilirsiniz. Olanaklar sizin hayal gücünüzle sınırlı!
Dahası, kendi çevrenizde gözlemlediğiniz bir eksikliği gidermek için de çalışma yürütebilirsiniz. Mesala, eğer müziği seviyorsanız, yerel bir müzik mağazasından enstrüman kiralayıp, bir okuldan da sınıf kullanımı için izin ister, ulaşım masraflarını da karşılayarak çevrenizdeki olanakları kısıtlı olan çocuklarla bir hafta boyunca müzik hakkında bir çalışma yürütebilirsiniz.
Maliyetler hakkında:
Bazı yaz programları göreceli olarak daha uygun fiyatlı olabilirler, bazıları ise oldukça pahalı! Bazıları uluslararası öğrencilere mali yardımda bulunsa da, birçoğu mali yardım sunmayabilir. Veliler ile öğrencilerin görüşüp neleri karşılayabileceklerini belirlemeleri gerekir. Eğer üç aylık bir program aile bütçesini aşıyorsa, daha kısa programlar veya eve daha yakın programlar araştırılmalıdır. Kısa programları tercih ederseniz size staj için de zaman kalacaktır, hatta belki diğer yaz programınızın maliyetini de karşılamanıza yardımcı olacaktır.
Ne yaparsanız yapın, aile ve arkadaşlarınızla vakit geçirmeyi ve rahatlamayı unutmayın! Güzel bir yaz geçirmeniz dileğiyle!