Kalsiyumun vücutta emilimi için gerekli olan D vitamini, güneşle birlikte aktif hale geliyor. Yaz aylarında güneş ışınlarından faydalanırken aynı zamanda kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmek özellikle çocukların kemik gelişimi için son derece önemli.
Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ürünleri özellikle büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok etkili. Ancak, şunu da unutmamak gerekiyor ki, bağırsaklarda kalsiyumun emilebilmesi için vücutta yeterli vitamin D olması gerekiyor. Şayet vitamin D miktarı yetersiz ise vücutta kalsiyum emilimi olmaz ve alınan bütün kalsiyum takviyeleri de etkisiz kalır.
Çocukları güneşten koruyun, ancak güneşten kaçırmayın!
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, “Bebeklerin ve çocukların sağlıklı şekilde büyüyüp gelişebilmesi için yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerekir. Beslenmede kalsiyum eksikliği çocuklarda 'raşitizm' yetişkinlerde ise osteomalasi adı verilen kemiklerde şekil bozuklukları ile karakterize hastalıklara neden olur. Kalsiyumun bağırsaklardan emilimi ve vücutta kullanımı için vitamin D alınması zorunludur. Özellikle bebeklerde kemiklerin ve dişlerin güçlenebilmesi için D vitamini son derece önemlidir.
Kalsiyumun emilimi için gerekli olan D vitamininin vücudumuzda aktif olmak için ise güneş ışınlarına ihtiyacı vardır. Vücuda besinler yoluyla Provitamin-D alınır ve güneş ışınlarının yardımıyla deride D vitaminine dönüşür. Dolayısıyla, aşırı güneş ışınına maruz kalmak ne kadar zararlıysa, güneşten mahrum kalmak da o kadar zararlıdır. Yazın güneşin dik açıyla geldiği öğle saatleri dışında olmak kaydıyla çocukların dışarıda oynamasına ve güneş ışınlarından faydalanmasına izin verilmelidir. Ayrıca, düşük koruma faktörlü güneş kremlerinin bile güneş ışınlarının faydalı etkisini azaltabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Bunun yanı sıra kalsiyum yönünden zengin bir beslenme programı uygulamaya da dikkat edilmelidir. Başlıca kalsiyum kaynaklarından biri ise peynirdir. Tavsiye edilen günlük kalsiyum alımı 500 mg’dır. Bu miktar gebelik ve süt verme döneminde 1200 mg’ma kadar yükseltilebilir. 100 gram sütteki kalsiyum miktarı 115-120 mg, peynirde ise 800-900 mg’dır,” diyor.
Peki peyniri nasıl yedirelim?
Çocuğunuza peynir yedirmekte zorlanıyorsanız, biraz yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz. Örneğin, bir dilim ekmeğin üzerine krem peynir sürüp, bal ve reçel kullanarak gülen bir surat çizebilirsiniz. Ekmek parçalarını şekilli keserek, sevimli hayvan figürleri yaratabilirsiniz.
D vitamini kaynağı yumurta sarısını kalsiyum kaynağı peynirle karıştırmayı deneyin
Çocuklar için önemli besinlerden biri de yumurta. Üstelik yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biri. Ancak, bazı çocuklar haşlanmış yumurtanın sarısı kuru geldiği için tadından hoşlanmıyorlar. Tam haşlanmış yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı peynir (yine krem peynir olabilir), çok az kimyon ve dereotu ile karıştırmayı deneyebilirsiniz. Böylece kuruluktan kurtulan ve baharatlarla tatlanan yumurta sarısını ekmeğe sürüp afiyetle yedirebilirsiniz.
Bebeklere muz püresi ile krem peynir
Peynir tüketebilen bebekler, muz püresi ve krem peynir karışımına da seveceklerdir.
Makarnaya tereyağı yerine krem peynir
Çocukların çok sevdiği bir besin de makarna. Makarnayı haşladıktan sonra tereyağlamak yerine, yine krem peynirle karıştırabilirsiniz.